2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Pénzbírságra számíthat az a légitársaság, amely hibázott

A légitársaságok elsőre szinte biztosan nem adnak helyt az utasok panaszainak, azonban nem szabad feladni - mondta a Hír TV-nek a fogyasztóvédelmi egyesületek országos szövetségének szóvivője. Az utazási irodák pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy nekik többféle biztosítékuk van, így biztosabb utazási irodán keresztül intézni a nyaralást, mint egyénileg.

Több botrányos esetet okoztak az elmúlt időszakban a fapados légitársaságok. A fogyasztóvédelmi hatóság szerepét ellátó fővárosi kormányhivatal a Wizz Air és a Ryanair ellen is eljárást indított. Az ír légitársaság pilótái sztrájkja miatt is bajban van.

„Amíg józan ésszal tudunk tárgyalni, addig mindig van esély a megegyezésre. De ha az emberek azért sztrájkolnak, hogy ne kelljen dolgozni, akkor sztrájkolhatnak, amíg elvisszük a munkahelyeket meg a repülőgépeket máshova” – jelentette ki a Ryanair elnöke, Michael O’Leary.

A Ryanair dublini bázisát apránként Lengyelországba helyezi át. Ettől persze az utasoknak nem lesz jobb, akiknek a száma egyébként nem csökken, a botrányok nem hagytak nyomot a fapadosok forgalmán.

„Nem tapasztaltunk változást egyelőre abban, hogy kevésbé keresnék a fapados légitársaságoknak a járatait, mint a normál légitársaságok járatait” – számolt be például a Cartour referatúra vezetője, Puskás Péter.

A magyarok ugyanis továbbra is árérzékenyek, csak az olcsóbb járatokat tudják megfizetni. A legbiztosabb továbbra is utazási irodán keresztül foglalni.

„Az irodáknak vannak vagyoni biztosítékaik, ezek biztosítják minden jogukat az utasoknak, hogyha valami nem úgy van, van a légitársaságoknál, vagy a szállásoknál, a jogaikat tudják érvényesíteni gyakorlatilag, míg a fapados légitársaságok nagyon sok esetben próbálnak elkerülni olyan lehetőségeket, hogy az utasok el tudják őket érni” – mondta Puskás.

A Hír TV által megkérdezett fogyasztóvédő ugyanakkor azt javasolja, hogy a pórul járt utas semmiképpen se adja fel.

„Nagyon nem tudatosak a magyar utasok, nem tudják, milyen jogaik vannak, milyen összegű kártérítés jár a számukra, teljesen minden, hogy járatkésésről, járattörlésről vagy poggyásszal kapcsolatos panaszról van szó. Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tenniük, hogy írásban jelezni kell a légitársaság felé, mert sokan idáig sem jutnak el. Tehát utóbb mindenképpen valahogy bizonyítani kell, hogy itt valami probléma volt. Ha ezen túl vannak, szinte kivétel nélkül egy olyan válasz e-mailt kapnak, hogy nem jogos az ő igényük, nem jár nekik semmi, nem szabad annyiban hagyni, akár további e-maileket kell írni a légitársaságok felé. Ha nem jutnak előrébb, akkor békéltető testülethez lehet fordulni” – hívta fel a figyelmet Kispál Edit.

Az utasok a Montreali egyezményre és Európai Uniós rendeletekre is hivatkozhatnak kárigényük bejelentésekor.

Nem ez az első eljárás

Nem először indít fogyasztóvédelmi eljárást a diszkont légitársaságok ellen a Fővárosi Kormányhivatal. Az elmúlt hét hónapban csaknem 200 esetben merült fel a gyanú, hogy valamelyik cég nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit. György István kormánymegbízott a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: jelenleg a Ryanair és a Wizzair ellen folyik vizsgálat, és pénzbírságra számíthat az a légitársaság, amelyről bebizonyosodik, hogy hibázott.

„Megkerestük mind a két légitársaságot. Az egyik társaság 8 napos türelmi időt kért a válasz megadására, a másik légitársaság nem válaszolt a kormányhivatalnak. Ebben az esetben 1 millió forint eljárási bírsággal tudjuk sújtani őket. Ez két esetben valószínűsíthető. Az egyik légitársaságnál az is kiderült, hogy a panaszkezelő rendszerük sem működött, tehát az utasok nem tudtak panaszt tenni ebben az esetben” – fogalmazott György István.

A teljes beszélgetés:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

A CPAC Hungary margójára

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatójának a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!