2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Példátlan támadás a sajtószabadság ellen - a szálak Gyurcsányhoz vezetnek

2020. november 3., kedd 11:08

A rendszerváltás óta ilyen még nem fordult elő. A Fővárosi Önkormányzat alkotmányos jogokat sértve fizikai erővel akadályozza meg egy sajtótermék terjesztését! - írja a Metropol.

Több mint egy hete, minden reggel a közterület-felügyelet járőrei bilinccsel, könnygázzal, gumibottal felszerelkezve a budapesti aluljárókban körülveszik a METROPOL terjesztőit, s közlik, hogy parancsuk van a lap terjesztésének megakadályozásra.

Magát az utasítást megdöbbentő módon Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmi embere, korábbi személyi testőrparancsnoka adta ki. Handl Tamásnak hívják, néhány hónapja a DK elnök személyes közbenjárására Karácsony Gergely őt nevezte ki a fővárosi közterületfelügyelők legfőbb vezetőjévé. A Metropol és a sajtószabadság elleni hadműveletet ő maga irányítja. Gyurcsány testőrparancsnoka egy olyan súlyosan törvénysértő rendelkezés mögé próbál elbújni, amely miatt azonnal törvényességi felhívást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal.

 
Gyurcsány és testőre 2006-ban. Handl Tamás ma már a DK elnök jóvoltából a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságát vezeti. Fotó: Ripost.
 

A törvénysértő rendelet tervezete is Gyurcsány Ferenc legbelsőbb köreiben született meg. A szintén Gyurcsány jobbkezének számító Gy.Németh Erzsébetre bízták a jogi stróman szerepét, neki kellett megfogalmaznia a magyar alkotmány alapvető értékeit, a sajtószabadságot sértő rendelkezés szövegét. Gyurcsányék azt találták ki, hogy csak akkor terjeszthető a budapesti utcán egy sajtótermék, ha abból minden egyes lapszámban 4 teljes oldalt kényükre-kedvükre a baloldal foglalhat le magának.

Aki ezt nem fogadja el, azzal szemben kényszerítő eszközökkel lépnek fel a közterületfelügyelők. Fizikai erővel, bilinccsel, gumibottal megakadályozzák az ingyenes lap terjesztését, büntetnek, közigazgatási hatósági eljárások tucatjait kezdeményezik. Sok milliós bírsággal fenyegetik a munkájukat végezni akaró terjesztőket nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy rájuk ijesszenek, hogy ne merjék terjeszteni a lapot.

Törvénysértő, életszerűtlen, sérti a sajtószabadságot

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal Karácsonyéknak az ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a főváros felé. A rendelkezést az érintett lapok tulajdonosai, valamint a Magyar Újságírók Közösségének az elnöke is élesen bírálták. A jogsértő módosítás jelenleg a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. Az utóbbit tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezték, hogy nem tesznek eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának, és továbbra is kérik a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Metropol