2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Példátlan számú menedékkérelmet nyújtottak be

Majdnem kilencszer annyi menekült érkezett tavaly Magyarországra, mint egy évvel korábban. 23 ezren akarták illegálisan átlépni a határt az ország déli határszakaszán, legtöbben Koszovóból és Pakisztánból érkeznek.

Tavaly nyáron útlezárással tiltakoztak a vámosszabadiak a településre tervezett menekülttábor ellen. A község szélén álló, egykori katonai szállás befogadó állomássá alakítására azért volt szükség, mert a debreceni tábor csaknem teljesen megtelt. Jelenleg majdnem száz ember lakik itt – főként ghánai és kubai menekültek.

„Nincs róluk rossz tapasztalat, Rossz szándékú megnyilatkozásuk nem volt annak. A néhány emberrel, akikkel mi találkoztunk itt a faluban, ők igyekeznek inkább mosolyogva barátságosan köszönni. Nem keresik a konfliktust” – mondta Réti Csaba, Vámosszabadi polgármestere.

Az illegális migráció tavaly ugrott meg drasztikusan. „Rendkívüli év volt a 2013-as év, hiszen az illegális migrációban olyan növekedés volt észlelhető, ami sok évvel ezelőtt volt jellemző, a 190-es évek elején. Az ország déli határszakaszán, a schengeni határon Szerbia felől, mintegy 23 ezer illegális határátlépő érkezett” – mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.


Ez kilencszer annyi, mint 2012-ben. A főigazgató szerint ennek két oka van. „Az egyes kibocsátó országokban, és gondolok itt észak-afrikai országokra, Szíriára, Afganisztánra, jelentősen romlott az elmúlt időszakban a biztonsági helyzete, tehát ez önmagában útnak indított nagyobb tömegeket, de voltak olyan régiók, itt Európában is – például Koszovó térsége – ahol viszont a rossz gazdasági körülmények, a megélhetési problémák motiválták az útnak indulókat.”

A migránsok harmada – több, mint hatezer ember – Koszovóból érkezett, őket a pakisztániak követték. A Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: az ukrán belpolitikai helyzet miatt egyelőre nem számítanak újabb menekülthullámra, de fel vannak rá készülve. A megnövekedett feladatok miatt tavaly a hivatal több, mint egy milliárd forintos többlettámogatást kapott a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!