2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Példátlan pusztítást hagyott maga mögött az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet

Hír TV

2021. február 1., hétfő 21:12

Lerabolta az Igazságügyi Palota épületét és példátlan pusztítást végzett az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet. A szocialista szervezet értékes csillárokat, bútorokat és az állam tulajdonát képező iratokat is magával vitt, miután a Kúria kimondta: el kell hagynia az 1990 óta jogtalanul használt székházát. Az intézetnek most V. Naszályi Márta nyújt segítséget.

Hatalmas tátongó lyuk és törmelék a padlón. Leomlott vakolat, összetört csempék, darabokban lévő parketta.

Így néz ki most az az épület, amelyet a baloldali szellemi műhelyként számon tartott és az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet használt.

A szervezet hosszú évek óta tartó pereskedés után hagyta csak el az Igazságügyi Palotát, amelyet 1990 óta jogtalanul birtokoltak.

Az épületből távoztak és velük együtt a felbecsülhetetlen értékű csillárok és a bútorok is.

Az Igazságügyi minisztérium államtitkára, Völner Pál szerint

a szocializmus pusztítása látszólag még ma is kísért.

Az állam és a Politikatörténeti Intézet közti pereskedésnek azonban még nincs vége. Varga István ügyvéd szerint az MSZP intézete olyan iratokat is birtokol, amelyek az állam tulajdonát képezik. A baloldali szellemi műhely eközben több száz millió forintos kompenzációt követel arra hivatkozva, hogy őrizték az épületet és felújításokat végeztek.

A Politikatörténeti Intézetnek V. Naszályi Márta, Budavár baloldali polgármestere adott új otthont. A Párbeszédes kerületvezető Borsos Miklós szobrászművész lakásmúzeumát mindösszesen havi 24 500 forintért adta oda nekik.

Hír TV