2022. 12. 07. Szerda Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Paul Lendvai lejárató filmje félrevezeti a nézőket

Prőhle Gergely szerint félő, hogy a Paul Lendvai fémjelezte lejárató összeállítás félrevezeti a tájékozatlan nézőket. A bécsi magyar nagykövet hivatalosan is tiltakozni fog a film miatt.

Nem kell túlértékelni az osztrák közszolgálati csatornán megjelent, Magyarországot lejárató dokumentumfilmet – mondta a Hír Televízió Rájátszás című műsorában Prőhle Gergely. A helyettes külügyi államtitkár szerint azonban félő, hogy a film félrevezeti a tájékozatlan nézőket.

Prőhle Gergely szerint a film célja az alkotók szempontjából nyilván az, hogy képet adjon a jelenlegi magyarországi hangulatról. Az államtitkár továbbá aggodalmát is kifejezte, mert mint fogalmazott, „megint annak lehetünk tanúi, hogy sajátos propagandisztikus módszerekkel, úgymond furcsa átkötésekkel a jelenlegi Fidesz-kormány össze lett mosva a Jobbikkal mint ellenzéki párttal”.

A nagykövet tiltakozni fog Paul Lendvai filmje miatt

A bécsi magyar nagykövet fogja jelezni az osztrák kormánynak, hogy súlyosan ronthatja a két ország diplomáciai kapcsolatait az Ausztriában élő Paul Lendvai dokumentumfilmje. Az osztrák közszolgálati televízióban szerda este bemutatott lejárató film alkotói azt próbálták ábrázolni, hogy Magyarországon egy nacionalista, populista rezsim uralkodik, egyre terjed az antiszemitizmus és kényszermunkára hajtják a romákat.

Ungváry Rudolf formál véleményt

A dokumentumfilm részleteinek bemutatására a Hír TV nem kapott engedélyt. Az 50 perces összeállításban az egyik véleményformáló Ungváry Rudolf, aki korábban a Demokratikus Charta egyik tüntetésén így szónokolt: „lassan mondom, hogy mindenki értse, a ku…a anyját annak, aki az én magyarságomat kétségbe meri vonni". A filmben Ungváry azt állítja, hogy aki az Orbán-kormánnyal szemben kritikát fogalmaz meg, azt az állam ellenségének kiáltják ki.

Bauer és Gyurcsány is megszólalt

Az alkotók Bauer Tamást mint közgazdászt szólaltatták meg. A Gyurcsány-párt alelnöke azt fejtette ki, hogy szerinte Orbán Viktor kormánya unióellenes. Természetesen a Demokratikus Koalíció elnöke is hosszan elmondhatta véleményét: Gyurcsány Ferenc Putyinhoz hasonlította a miniszterelnököt. A film narrátora kész tényként kezelte, hogy a jelenlegi kormány leépíti a demokráciát, és több ciklusra bebetonozza a hatalmát a választási rendszer átalakításával. A kormány részéről csak Martonyi János reagálhatott nagyon röviden.

A „Nemzeti álmok, avagy Magyarország búcsúja Európától” című filmet szerda este vetítette le az osztrák közszolgálati csatorna. Utána vitaműsort sugároztak, amelyre meghívták Budapestről a helyettes külügyi államtitkárt is. Szerinte a film egyoldalú, részrehajló és féligazságokat tartalmaz, ezért megteszik a megfelelő lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!