2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Parragh: Magyarország az unió egyik legjobban teljesítő állama

  • Parragh: Magyarország az unió egyik legjobban teljesítő állama

– Húsz éve tartunk gazdasági évnyitót. Ez egy párbeszéd a kormány és a gazdaság szereplői között – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szervezet gazdasági évnyitó rendezvényén. Jelezte: a vírus első hulláma után Magyarország a válságból lassabban jött ki mint Németország, de utána rendkívüli mértékben növelte hazánk a teljesítményét. Magyarország az Európai Unió egyik legjobban teljesítő állama. Tavaly a második és a harmadik negyedévben a legmagasabb a beruházási rátát érte el az ország, míg a munkanélküliségi ráta az egyik legkisebb a közösség államai között.

– Tíz év alatt sikerült mintegy egymillió munkahelyet létrehozni, ám jobban is állnánk ha nem lenne vírus. Az is fontos, hogy a negyedik legnagyobb államadósság csökkenés ment végbe Magyarországon 2010-2019 között – sorolta az eredményeket az elnök.

Parragh László emlékeztetett: kínálati és keresleti sokkok érték a magyar gazdaságot a tavaszi első hullámban. Egy hét alatt összeomlott a vendéglátás és a turizmus. Az egészségügyi szempontok voltak az elsődlegesek, nem lehetett tudni, hogyan kell reagálni. – A gazdasági növekedés nyáron beindult, de jött a második hullám. A gazdaság viszont most nem állt le. Ha tavasz végére, nyár elejére sikerül megfékezni a járvány terjedését, akkor még az idén szép gazdasági számokat lehet produkálni. A gazdaság nyolcvan százaléka kitűnő állapotban van, ahol baj van, ott segíteni kell – magyarázta az elnök.

Az MKIK első embere szólt arról is, hogy a kamara és az Orbán-kormány 2010-ben kötött egy megállapodást a gazdaságról. A kitűzött célok teljesültek.

– Most a következő tíz esztendőre érdemes újabb megállapodást kötni – hangsúlyozta az elnök. Így például elő kell segíteni a digitalizáció, zöld- és a fenntartható gazdaság területének fejlesztését, valamint folytatni kell a hazai tulajdonú cégek erősítését. Azokban az ágazatokban, amelyek a nemzetgazdaságban kulcsszerepük van, szintén van teendő: ilyen az élelmiszeripar, az építőipar, a járműipar, valamint a védelmi és űripar.

Az elnök kedvezőnek nevezte, hogy a kamara válságkezelő javaslatai visszaköszönnek a kormány lépéseiben. Ez igaz a munkahelymegőrző döntésekre, a kiemelt ágazatok támogatására, megmentésére, valamint a családok, nyugdíjasok megsegítésére. Parragh László nagyon eredményesnek nevezte a Széchenyi-kártya programot is, amellyel csak tavaly 600 milliárd forintot lehetett kihelyezni a gazdaságba. A szervezet vezetője kiemelte még azt is, hogy a kamara fontos szerepet játszik az oktatásban is.

Az elnök szerint figyelni kell a makrogazdasági veszélyekre is. Ilyen például a nemteljesítő hitelek arányának növekedése. Csődhullámmal is számolni kell, ahogy a munkanélküliséggel és a munkaerőhiánnyal is egyszerre. A digitális fejletlenség, az uniós munkaerőpiaci átrendeződések szintén lépéseket kívánnak. Lassult a keresetek növekedése, az infláció viszont magasabb. A kényszerkorlátozások miatt visszaestek iparágak, nem csak itt, más országokban is. Roncsolódhat a gazdaság szerkezete hosszabb távon, ezért cselekedni kell. Segíteni kell a kis- és közepes vállalkozásokat is.

Parragh László ismertette azokat a javaslatokat, amelyekkel orvosolhatók a kialakult problémák.

Szerinte közvetlenül támogatni kell a bajban lévő ágazatokat, csökkenteni kell a bürokratikus terheket, szükséges a növekedésbarát adórendszer finomhangolása, ahogy a kutatási és innovációs tevékenység támogatása, valamint a digitalizációs fejlesztéseket célzó beruházások ösztönzése.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Leállítja a magyar baloldal támogatását a Soros-hálózat?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!