2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Parkolópályán a zuglói Pillangó park

Eredetileg 200 milliót szántak a zuglói Pillangó park rekonstrukciójára, a számla azonban lassan túllépi a 700 millió forintot. A főpolgármesteri babérokra törő Karácsony Gergely polgármester által 2016-ban kezdeményezett, máig befejezetlen, méregdrága beruházás esetében több olyan jelenség — például egyszereplős közbeszerzés, emelkedő kiadások — is felfedezhető, mint a kerületi, milliárdos vesztességgel működő fizető parkolási rendszer esetében.

  • Parkolópályán a zuglói Pillangó park

A hat és fél hektáros zuglói Pillangó park egyre problémásabb beruházásának legutóbbi, márciusi kibővítésével a zöldterület-fejlesztés főösszege elérte a bruttó 678 milliót.

A parkfejlesztést eredetileg Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban, megígérve, hogy a kivitelezést mindenképpen a helyiekkel közös tervezés előzi meg. Az elképzelést egy év múlva tett követte.

„A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a Pillangó parkhoz 200-250 millió Ft+Áfa bekerülési értékű terveket készítsenek és a tervet a Képviselő-testületnek és a lakosságnak mutassák be a közbeszerzés kiírása előtt.” – olvasható az önkormányzati képviselők által 2017. szeptember 21-én elfogadott határozatban.

Ettől kezdve felgyorsultak az események. Két hónappal később a zuglói testület visszavonta a határozatot, és közel 590 millióra emelte a beruházás tervezett keretét, és néhány napon belül kiírták a közbeszerzést.

A Pillangó park felújítását végül bruttó 589 millió forintért a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft., valamint a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. közösen, egyedüli ajánlattevőkként nyerték el közzététel nélküli közbeszerzésen – derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján olvasható tájékoztatásból.

A hatósági adatok tavaly év elejei megjelenése után az egyik meghívott pályázó előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az önkormányzathoz, mivel álláspontja szerint a kiírásban megkövetelt referencia „kifejezetten versenyszűkítő hatású” volt, magyarán szólva a „győztesekre” volt szabva.

A polgármester a képviselő-testületi vitában egyszer ugyan felszólalt a túl szigorú alkalmassági szabályok miatt, azonban az – ahogy az előnytelen parkolási szerződés is átment Karácsony vétója hiányában – mégis bekerült a kiírásba.

A projekt azonban itt nem állt meg, kis gömböcként tovább hízott. Idén március 7-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület úgy határozott, hogy a Pillangó parki sportpálya felújításával – árajánlata alapján – megint a DeerGardent bízza meg. A munka elvégzésére a hatályos jogszabály értelmében nem kellett pályázatot hirdetni, mert annak 62,6 millió forintos költsége nem éri el a beruházás értékének 15 százalékát, épp 14,96 százalékra jött ki.

A parkfenntartás, -fejlesztés területén mindent vivő cégeket Zuglóban már jól ismerik: a Parkfenntartó–Deergarden-páros 2016-ban – egy harmadik céggel karöltve – szintén egyedüli ajánlattevőként 2,4 milliárdos keretszerződést nyert el a kerület parkjainak, közösségi tereinek fenntartására. Sőt a Csertő park nettó 132 millióért elnyert felújítási munkálatai esetében sem volt más pályázó.

A park egyre dráguló felújítása a környékbeliek tetszését sem nyerte el. A fejlesztéssel kapcsolatos fórumokon elhangzottak és a lakossági panaszok hatására bizonyos tervezett elemek végül nem valósultak meg – az 5300 négyzetméternyi térkő tizedét nem rakják le, a nagyréten megmarad egyhektárnyi gyep, nem kell sok száz köbméternyi talajcserét végezni –, azonban ezek elhagyását összegszerűen idáig nem jelölték meg.

Sokak szerint a korábbi – közte a 2014-ben felújított – járdák nyomvonalát is értelmetlenül módosították. Az is visszás, hogy míg Karácsony a fák védelmére hivatkozva ellenzi a Liget Budapest projektet, a park felújítása során többtucatnyi egészséges fát vágatott ki az általa vezetett önkormányzat.

A lakosok felháborodtak az eljárás miatt, ezért Karácsony a tavaly­ ­júliusi fórumot követően azt ígérte: az „új sétányok építése miatt sem fakivágás, sem pedig faátültetés nem lesz; 325 új fát ültetünk, és 56 fát kell kivágni növény­egészségügyi okok miatt”.

A módosított terv eredményeként most több helyen a járda közepén állnak a végül megkímélt növények. Az is sokatmondó, hogy a polgármester által beígért fák nagy részét – a Pillangó park közutak menti sávjában – a főváros ültette volna a 10 000 fát Budapestre! program részeként.

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!