2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Parkolópályán a zuglói Pillangó park

Eredetileg 200 milliót szántak a zuglói Pillangó park rekonstrukciójára, a számla azonban lassan túllépi a 700 millió forintot. A főpolgármesteri babérokra törő Karácsony Gergely polgármester által 2016-ban kezdeményezett, máig befejezetlen, méregdrága beruházás esetében több olyan jelenség — például egyszereplős közbeszerzés, emelkedő kiadások — is felfedezhető, mint a kerületi, milliárdos vesztességgel működő fizető parkolási rendszer esetében.

  • Parkolópályán a zuglói Pillangó park

A hat és fél hektáros zuglói Pillangó park egyre problémásabb beruházásának legutóbbi, márciusi kibővítésével a zöldterület-fejlesztés főösszege elérte a bruttó 678 milliót.

A parkfejlesztést eredetileg Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte még 2016-ban, megígérve, hogy a kivitelezést mindenképpen a helyiekkel közös tervezés előzi meg. Az elképzelést egy év múlva tett követte.

„A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a Pillangó parkhoz 200-250 millió Ft+Áfa bekerülési értékű terveket készítsenek és a tervet a Képviselő-testületnek és a lakosságnak mutassák be a közbeszerzés kiírása előtt.” – olvasható az önkormányzati képviselők által 2017. szeptember 21-én elfogadott határozatban.

Ettől kezdve felgyorsultak az események. Két hónappal később a zuglói testület visszavonta a határozatot, és közel 590 millióra emelte a beruházás tervezett keretét, és néhány napon belül kiírták a közbeszerzést.

A Pillangó park felújítását végül bruttó 589 millió forintért a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft., valamint a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. közösen, egyedüli ajánlattevőkként nyerték el közzététel nélküli közbeszerzésen – derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján olvasható tájékoztatásból.

A hatósági adatok tavaly év elejei megjelenése után az egyik meghívott pályázó előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az önkormányzathoz, mivel álláspontja szerint a kiírásban megkövetelt referencia „kifejezetten versenyszűkítő hatású” volt, magyarán szólva a „győztesekre” volt szabva.

A polgármester a képviselő-testületi vitában egyszer ugyan felszólalt a túl szigorú alkalmassági szabályok miatt, azonban az – ahogy az előnytelen parkolási szerződés is átment Karácsony vétója hiányában – mégis bekerült a kiírásba.

A projekt azonban itt nem állt meg, kis gömböcként tovább hízott. Idén március 7-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület úgy határozott, hogy a Pillangó parki sportpálya felújításával – árajánlata alapján – megint a DeerGardent bízza meg. A munka elvégzésére a hatályos jogszabály értelmében nem kellett pályázatot hirdetni, mert annak 62,6 millió forintos költsége nem éri el a beruházás értékének 15 százalékát, épp 14,96 százalékra jött ki.

A parkfenntartás, -fejlesztés területén mindent vivő cégeket Zuglóban már jól ismerik: a Parkfenntartó–Deergarden-páros 2016-ban – egy harmadik céggel karöltve – szintén egyedüli ajánlattevőként 2,4 milliárdos keretszerződést nyert el a kerület parkjainak, közösségi tereinek fenntartására. Sőt a Csertő park nettó 132 millióért elnyert felújítási munkálatai esetében sem volt más pályázó.

A park egyre dráguló felújítása a környékbeliek tetszését sem nyerte el. A fejlesztéssel kapcsolatos fórumokon elhangzottak és a lakossági panaszok hatására bizonyos tervezett elemek végül nem valósultak meg – az 5300 négyzetméternyi térkő tizedét nem rakják le, a nagyréten megmarad egyhektárnyi gyep, nem kell sok száz köbméternyi talajcserét végezni –, azonban ezek elhagyását összegszerűen idáig nem jelölték meg.

Sokak szerint a korábbi – közte a 2014-ben felújított – járdák nyomvonalát is értelmetlenül módosították. Az is visszás, hogy míg Karácsony a fák védelmére hivatkozva ellenzi a Liget Budapest projektet, a park felújítása során többtucatnyi egészséges fát vágatott ki az általa vezetett önkormányzat.

A lakosok felháborodtak az eljárás miatt, ezért Karácsony a tavaly­ ­júliusi fórumot követően azt ígérte: az „új sétányok építése miatt sem fakivágás, sem pedig faátültetés nem lesz; 325 új fát ültetünk, és 56 fát kell kivágni növény­egészségügyi okok miatt”.

A módosított terv eredményeként most több helyen a járda közepén állnak a végül megkímélt növények. Az is sokatmondó, hogy a polgármester által beígért fák nagy részét – a Pillangó park közutak menti sávjában – a főváros ültette volna a 10 000 fát Budapestre! program részeként.

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!