2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Párbeszéd: Az autóipar helyett a magyar emberek egészségét kellene védeni

Az ellenzéki párt arra emlékeztet, a légszennyezettség miatt évente 14 ezer ember hal meg Magyarországon. Szerintük a kormánynak jobban kellene támogatnia a közösségi közlekedést, uniós forrásokból pedig többet kellene fordítani lakáskorszerűsítésre.

  • Párbeszéd: Az autóipar helyett a magyar emberek egészségét kellene védeni

Az idei fűtési szezon ugyan még nem kezdődött el, de jövő héten éjszaka már országszerte 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, így hamarosan be kell majd kapcsolni a fűtőtesteket, vagy be kell indítani a kályhákat.

Az Európai Számvevőszék sokkoló számokat tett közzé a héten, eszerint Magyarországon százezer lakosonként többen halnak meg a légszennyezettség miatt, mint a brutális szmogjáról híres Kínában, vagy Indiában. A Párbeszéd politikusa szerint azonnali intézkedésekre lenne szükség. V. Naszályi Márta szerint az államnak nem magára kéne költeni az uniós energiahatékonyság fejlesztésére kapott forrásokat, és mindent meg kéne tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb dízel autó és busz járjon az utakon.

„A szmog beszivárog mindenhova. A lakásainkba, az iskoláinkba, a munkahelyeinkre és a kórházainkba, és mindenkit megbetegít. Éppen ezért egy országosan lefedett, megbízható mérőhálózatra lenne szükség, hogy időben tudjuk jelezni a szmogveszélyt, hogy már a tájékoztatási fokozatban megtehessük a szükséges intézkedéseket, hogy ne alakuljon ki a szmog” – emelte ki sajtótájékoztatóján V. Naszályi Márt, a Fővárosi Közgyűlés képviselője.

Szakértők szerint Magyarországon évente 14 ezer ember haláláért felelős a légszennyezettség. A finompor kibocsátás több mint 85 százaléka a lakossági tüzelésből, fűtésből, és egyéb tevékenységekből, avarégetésből származik. És a maradékon osztozik a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság.

A Levegő Munkacsoport szerint történtek ugyan előrelépések, de az állam messze nem tesz eleget azért, hogy javuljon a levegő minősége. Míg a fővárosban a fűtés mellett a dízel autók és buszok is sokat rontanak a helyzeten, addig vidéken inkább a kályhákban elégetett szemét, festékkel, vagy más vegyszerrel kezelt fa a szennyezés fő forrása. A civilszervezet felmérése szerint a magyarok harmada még ma is szokott égetni hulladékot.

„Körülbelül a felét nem érdekli, a másik fele meg nem tud róla, tehát a kettő együtt járul hozzá ahhoz, nyilván, aki nem tud róla, annak el kell mondani, méghozzá közérthető módon és a szájába kell rágni, akit meg nem érdekel, azt meg kell bírságolni. Tehát ott nem segít más mint a drákói szigor, hiszen ez egy sokkal nagyobb probléma mint a közúti balesetek, vagy az erőszakos bűncselekmények. Sokkal több ember hal meg tőle” – jegyezte meg Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A légúti megbetegedések mellett, a nanoméretű koromszemcsék a véráramba kerülve szív és érrendszeri megbetegedéseket okoznak, gyerekeknél pedig az intelligencia szint csökkenését is előidézheti a légszennyezés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!