2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Palkovics: Nincs bajban a tudomány Magyarországon

Hír TV

2019. február 1., péntek 21:58

Nem az eddigi módon akarja a magyar kormány finanszírozni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működését – mondta Palkovics László a Hír TV Péntek 9 című műsorában. Az innovációs miniszter ezt a MTA körül kialakult helyzettel kapcsolatban mondta. Leszögezte, a tudományos élet nincs veszélyben Magyarországon, csak arról van szó, hogy a kormány teljesítményhez köti a finanszírozást.

Szó sincs arról, hogy a kutatás és a tudomány bajban lenne Magyarországon – mondta Palkovics László a Hír TV Péntek 9 című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter cáfolta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) körüli híreket. „Az alaptörvényünk pontosan szabályozza, hogy a kormány hogyan viszonyul a tudományhoz és hogy mi az MTA szerepe” – mondta.

Azok a hírek, hogy „lekapcsolják a villanyt”, hogy egy politikai akció része – tette hozzá a miniszter. Palkovics László szerint arról van szó, hogy a kormány nem az eddigi módon akarja finanszírozni az MTA kutatásfinanszírozási rendszerét. „Nem olyan módon akarjuk finanszírozni a működést, hogy adunk pénzt, és az MTA majd eldönti, hogy mire akarja azt költeni, hanem a teljesítménnyel összekötött finanszírozás mellett döntöttünk” – nyilatkozta.

Palkovics emlékeztetett, hogy a mostani folyamat hasonló az egyetemek átalakításához, amit 2014-ben kezdtek el. Szerinte azért támadják a kormányt, mert egy régóta működő rendszeren változtat. „Jön valaki, aki azt mondta, hogy lehet ezt jobban működtetni, és ez ellen van egy tiltakozás.”

Tekintse meg a teljes interjút: