2021. július 24.,
szombat, Kinga, Kincső napja

Palkovics László: a vállalatok megbecsülik saját dolgozóikat

Hír TV

2018. december 13., csütörtök 20:00, frissítve: csütörtök 21:35

A gazdasági szereplők kérték a túlóraszabályok újragondolását. Vita az MTA-val a tudós testület finanszírozásáról. Ezekről is kérdeztük az innovációs és technológiai minisztert, Palkovics Lászlót.

Gulyás Gergely korábban cáfolta Palkovics László azon állítását, miszerint a gazdaság szereplői kérték volna kormányt a túlóratörvény meghozására. Palkovics László ezt nem cáfolta, ám mint mondta: a gazdaság szereplőivel miniszterként napi kapcsolatban van. Nem kell túlzott bölcsesség és előrelátás ahhoz, hogy világos legyen, hogy elértük a legmagasabb foglalkoztatottságot, ami azt jelenti, hogy elért a gazdaság egy plafont – mondta a miniszter. A hiányzó munkaerőt ezért valahogy pótolni kell. Az egyik megoldás az, hogy közmunkából a munkaerő piacra vezetjük át a munkaerőt, a másik megoldás pedig a túlmunka– tette hozzá. A munkaerő-lízingnél sokkal jobb megoldás a mostani, mert a vállalatok a saját értékes dolgozóik önkéntes munkájával tudják feltölteni a hirtelen támadt hiányokat. 

A parlamenti és azon kívüli vitánál alapvetően politikai megközelítéseket láthatunk Palkovics László szerint, hisz a vádakkal ellentétben a dolgozó önkéntességén alapszik az egész rendszer. Egykori vállalatvezetőként is tudja, hogy a cégek nagyon is komolyan veszik dolgozóikat, és alapvető céljuk az, hogy azok elégedettek legyenek. A tegnapi események kapcsán a miniszter kifejtette: nem méltó a Parlamenthez az, ami bent történt, sem az országhoz az, ami kívül.