2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Palkovics László: A mérnök szakmának meghatározó szerepe van a társadalomban

MTI

2019. február 23., szombat 21:10

Modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó mérnökök nélkül – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton a XXV. Mérnök – Technikus Bálon, Budapesten.

Kiemelte, a mérnökök óriási hatást gyakorolnak a modern élet minden területére, legyen szó mezőgazdaságról, közlekedésről, egészségügyről, oktatásról.

A mérnök szakmának meghatározó szerepe van a társadalomban, a gazdaságban, a technológiától való függőséggel párhuzamosan a mérnökök szerepe egyre inkább felértékelődik – mondta Palkovics László.

A miniszter kitért a biztonság fontosságára, mint mondta: evidens, hogy a bennünket körülvevő, épített környezet, az eszközök, amelyeket használunk biztonságosak, és csak akkor gondolkodunk el a felelősség és kockázat kérdésén, amikor baleset történik, pedig a legapróbb mérnöki pontatlanság, a rossz anyagválasztás, egy hibás számítás emberéleteket követelhet.

„Felelősségünk van abban, hogy az a fizikai világ, amelyet létrehozunk, a funkcionalitáson túl biztonságos is legyen” – jelentette ki Palkovics László.

A XXV. Mérnök – Technikusok Bálon átadták a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) díjait. 2019-ben az Év Mérnöke Díj elismerésben részesült Falucskai András Gábor, a MÁV Zrt. beruházás-fejlesztő mérnöke a vasúttársaság beruházási szakterületen végzett munkájáért.

Kiemelkedő szakszervezeti tevékenységének elismeréseként MTSZSZ-ért Díjban részesült Réczkai Ferencné, az MTSZSZ titkárságvezetője, Horváth Gyula, az MTSZSZ egészségügyi tagozatának vezetője, Juhász István, a MÁV-Start dolgozója.