2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Palkovics Imre: Az Európai Szakszervezeti Szövetség kivetné magából a jobboldallal szimpatizálókat

Hír TV

2019. április 15., hétfő 22:48

Magyar szakszervezeti vezetőknek tartottak választási felkészítőt az Európai Szakszervezeti Szövetség képviselői. A Munkástanácsok noha tagja a nemzetközi szervezetnek, nem kapott meghívót - mondta a konföderáció elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Palkovics Imre úgy tudja, az áprilisi budapesti tréningen csak azokat az érdekvédőket hívták meg, akik a baloldallal szimpatizálnak. A Munkástanácsok elnöke információja szerin a megbeszélésen szó volt arról is, hogy a szakszervezeteknek meg kell győzniük a tagságot, hogy májusban ne szavazzanak a jobboldali pártokra.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség nemrégen megtartott tanácskozásán a többi között elhangzott, meg kell akadályozni, hogy a munkásság körében is teret nyerjen az úgynevezett populista politika, és ki kell zárni a mozgalomból azokat a tagokat és szervezeteket, amelyek szimpatizálnak a populista politikai erőkkel – mondta Velkovics Vilmos kérdésre a szakszervezeti vezető. 

Vita zajlik politikai és társadalmi szinten is, Európában és világszerte a bevándorlásról. Az Európai Szakszervezeti Szövetség a kezdetek óta támogatta a bevándorlást, ugyanakkor 2015-ig nem volt tömeges bevándorlás. Voltak ugyan migráns munkavállalók, de létszámuk elenyésző volt – magyarázta Palkovics.

Most viszont, hogy tömegesé vált a bevándorlás, ez már nem ugyanaz a megközelítés. Azt a kérdést ugyanis nem vetik föl ezeken a vitafórumokon, hogy a kiszolgáltatott, jogtalan, nyelveket és szakmát nem ismerő tömegek munkaerőpiaci megjelenése vajon erősítik-e az európai munkavállalók alkupozícióit vagy netán csökkentik – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Szép dolog a szolidaritás és ezt nem is szabad föladni, ugyanakkor Palkovics Imre szerint megérne egy vitát, hogy továbbra is ilyen formában kell-e működnie. 

Hír TV