2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Palkovics: Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet (ELTE GTI) új épületének átadásán, kedden Budapesten.

  • Palkovics: Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tárca a versenyképes egyetemekre szeretné építeni a jövő gazdasági stratégiáját, ez a folyamat megkezdődött és ebben az ELTÉ-re fokozottan számítanak.

Palkovics László kiemelte: Magyarország a mérsékelt innovátorok közé tartozik, de ezen változtatni szeretnének, és bár a kormány főleg a finanszírozás és a jogszabályi környezet átalakításával tudja ezt a folyamatot segíteni, a magyar gazdasági környezet sajátossága miatt az egyetemeknek is fontos szerepük van ebben. Az ELTE pedig jelentős szerepet tud ebben képviselni, a GTI képzésével és kapcsolataival hatékonyan tud bekapcsolódni az innovációs folyamatokba, komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ELTE gazdasági képzései nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, a GTI egyre fontosabb szerepet játszik az egyetem portfóliójában, a hallgatói létszám pedig rohamosan nő: 2018-ban még hétszáz volt, 2020-ra pedig eléri a háromezret. Az új épület megfelelő környezetet tud biztosítani a gazdaságtudományi képzésnek - tette hozzá.

Palkovics László kiemelte: a kormány alapvetően zöld, high-tech, magyar gazdaságot szeretne, a jól képzett mérnökök, informatikusok mellett nagy szüksége van a gazdasághoz megfelelő szinten értő szakemberekre is, amiben nagy szerepe lehet az ELTE-nek.

Borhy László, az ELTE rektora átadóbeszédében azt mondta: az egyetem célja, hogy a lehető legszélesebb palettán, legmagasabb színvonalon nyújtson minőségi tudást a hallgatóknak, és mindezt igényes környezetben tegye. A szép, korszerű új épület hozzájárul a hallgatók elégedettségéhez - tette hozzá.

Scheuer Gyula, az egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy ma az ELTE a társadalmi és piaci elvárások szempontjából nyitottabb, az innovációhoz kapcsolódó, bizonyos szempontból stabilabb intézménnyé vált, a GTI kollektívája pedig jelentősen hozzájárult a hatékonyabb működéséhez. Felépítették az ország egyik legjobb képzését, amely támaszkodik az intézmény hagyományaira, de gazdagítja is - jegyezte meg.

Ormos Mihály, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet igazgatója elmondta. Éppen száz éve alakult meg hazánk első közgazdaságtudományi kara az ELTE jogelődjén, de később elkerült onnan. Az egyetem szenátusa 2017-ben döntött a GTI létrehozásáról, így a képzés "hazaérkezett" - fogalmazott.

Közölte: működésük harmadik évében a hallgatói létszám alapján országosan a harmadikok, a felvételi átlagpontszám szerint másodikak, a mesterszakok tekintetében pedig a legjobbak a területen versengő majdnem harminc felsőoktatási intézmény között. Belátható közelségbe került a doktori iskola indítása is - jelezte. Az új épület mérföldkő az intézet életében, lehetővé teszi, hogy tovább emelkedjen az oktatás színvonala - jegyezte meg.

Az egyetem helyszínen kiosztott tájékoztatója szerint az intézet irodái korábban egy irodaházban kaptak átmeneti otthont, az előadásokat, szemináriumokat pedig a bölcsészkartól bérelt termekben tartották. Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a GTI számára felújítja a Trefort-kert jelenleg használaton kívüli E épületét. Ennek elkészültéig, átmeneti megoldásként pedig felújítják a Rákóczi út 7. szám alatti, neogótikus stílusban épült egykori lakóházat, később üzleti célokat szolgáló palotát. Helyreállították a négyemeletes épület homlokzatát, átalakították a belső tereket: tíz tantermet alakítottak ki - ebből kettő több mint száz ember befogadására alkalmas -, a földszinten pedig a tanulmányi hivatal és a hallgatói érdekképviseleti irodák kaptak helyet. A mintegy 250 millió forintos átalakítás teljes költségét a GTI állta, és az intézet maga viseli a hat évre megkötött bérleti szerződés terheit is. A GTI a 2019-2020-as tanév tavaszi félévét már az új épületben kezdi meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ezüstérmes a magyar socca válogatott a Copa Americán + videó

Ezüstérmes a magyar socca válogatott a Copa Americán + videó

A magyar válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazdától a Mexikóban megrendezett Socca Copa America döntőjében, így a második helyen zárta a tornát - tájékoztatott a Socca Hungary Facebook-oldala. A gólkirályi címet Vörös-Torma Martin hódította el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Vasárnap délután közös tüntetést szervezett a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett és ahogy fogalmaztak a pedofilhálózat ellen. A megjelent politikusokat a Magyar Nemzet stábja a többi között a gyermekvédelmi törvény szigorításáról szerette volna kérdezni, de a legtöbb DK-s és Momentumos politikus agresszívan hárította a kérdéseket.
Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Megválaszthatja az új köztársasági elnököt tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn az Országgyűlés. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!