2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Palkovics: A versenyképesség kulcsa a jobb innovációs teljesítmény

  • Palkovics: A versenyképesség kulcsa a jobb innovációs teljesítmény

A magyar versenyképesség kulcsa a jobb innovációs teljesítmény – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország valamint két egyetem, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szent István Egyetem (SZIE) stratégiai együttműködésének aláírásakor hangsúlyozta: a kormány stratégiája szerint ez a magyar innovációs ökosztisztéma javításával, az oktatási intézmények és a vállalatok együttműködésével valósulhat meg.

A magyar gazdaságpolitika alapvető célja, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább elmozduljon a nagyobb hozzáadott érték teremtése, az innovációorientált pálya felé – tette hozzá. A vállalatok innovációját a kormány számos pályázati programmal segíti, a legjobb együttműködésnek azonban azt nevezte, amikor a gazdasági szereplők, az egyetemek, mint tudásközpontok és az állam együtt vesz részt abban. Kitért arra: k+f+i magyar gazdaságpolitika fókuszába állításának létjogosultságát igazolja a Bloomberg általános innovációs képességeket vizsgáló rangsorának helyezése is. A legutóbbi Bloomberg Global Innovation Index alapján ezen Magyarországnak változtatnia kell – szögezte le, és megjegyezte, hogy a magyar egyetemek kiválóak. Az új kormányzati struktúra kialakításával 2018 tavaszán létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium célja éppen az, hogy az ország nemzetközi összehasonlításban egyre javuló eredményeket érjen el, a kiemelt gazdasági területeken az európai élmezőnybe lépjen előre az innovációban.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint az egyetemekkel megkötött együttműködések közvetlen átjárást teremtenek a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek a munkaerőpiacra. A Telekom csoport hitvallása szerint a digitalizációval bárki előrébb juthat a saját területén, legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról. Jelentős lépésnek nevezte az egyetemekkel megkötött együttműködéseket, amivel elősegítik a kooperációt a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, és partneri kapcsolatot jelentenek a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelkedőnek nevezte azt, amit a digitális együttműködés terén nyújt a Telekom csoport az országnak. Ez az egyetem egyik első megállapodása, ami az intézmény szinte minden akadémiai és logisztikai területét érinti. A megállapodás nemcsak az egyetem, hanem a város és a régió szempontjából is kiemelkedő – mondta. Az együttműködés egyik eleme, hogy az ELI Lézerkutató Központ körül létrehozzák a kiemelkedő technológiát képviselő tudományos-innovációs központot, ahol már a tereprendezés zajlik – ismertette. A szövetség kiterjed a képzésekre is: tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők átalakítása. Az egyetem új, informatikai-villamosmérnöki kart tervezi, melyhez az együttműködés szakmai hozzájárulást jelent – közölte.

Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora elmondta: kiemelt feladatuk a digitális kompetenciák fejlesztése, a high-tech informatika már elválaszthatatlan a mezőgazdaságtól, a digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A megállapodás alapján közös integrált gyakornoki programok kialakítását tervezik, és a SZIE Élelmiszertudományi Karán a Telekom csoporttal közösen indulhat el az agrár- és élelmiszerinformatikai szak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!