2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Palkovics: A Corvinus kiválóságát mutatja, hogy rájuk esett a választás

Hír TV

2019. február 11., hétfő 15:33, frissítve: hétfő 17:28

Alapítványi fenntartásba kerül július elsejétől a Budapesti Corvinus Egyetem. Az erre a célra létrehozott alapítvány kezdő vagyona a Mol és a Richter állami tulajdonban lévő részvénypakettje. A fenntartóváltás elsődleges célja, a versenyképesség növelése – mondta az innovációs és technológiai miniszter. A korábbi híresztelésekkel ellentétben a szakemberek azt is elmondták, hogy maradnak az ösztöndíjas, azaz térítésmentes képzések is.

Maecenas Universitatis Corvini – így hívják azt az alapítványt, amely a Budapesit Corvinus Egyetem működtetési feladatait veszi át az államtól. Az alapítvány alapító vagyona a Mol és a Richter 10–10 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettje, amelyeknek összértéke mintegy 380 milliárd forint.

 

 

„A külföldi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy számos európai országban az alapítványok között van ilyen típusú kezelő alapítvány. Amikor a vagyonkezelő alapítványra vonatkozó normát végiggondoltuk, akkor alapvetően az osztrák, a svájci, a holland és a német alapítványi szabályokat vizsgáltuk meg részletesebben. Az indoka a törvénynek, a vagyonkezelő alapítványnak az, hogy felmerült hazánkban is, hogy a gazdaságilag nagyobb tőkével rendelkező, professzionális vagyonkezelő alapítványok jöjjenek létre” – fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem új működési modelljéről tartott sajtótájékoztatón.

 
Trócsányi László igazságügyi miniszter.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA
 

A kormány a döntést a február 6-i ülésén hozta megy. A fenntartóváltás július 1-től esedékes. Az innovációs és technológiai miniszter szerint az egyetem a jövőben, ebben a formában versenyképesebb lehet.

 

„A felsőoktatási intézmények működtetésében egy újfajta modellt szeretnénk kipróbálni, és amennyiben ez a modell sikeres, a későbbiekben áttérnénk ennek a modellnek az általánosítására. Nevesítve azt, hogy az állami egyetemek azok a továbbiakban ne az állam háztartási törvény által meghatározott keretek között működjenek, hanem lényegesen egyszerűbb, az egyetemi létformához, az egyetem működéséhez jobban alkalmazkodó modell szerint tudjuk megtenni. Enne a célja, hogy a magyar egyetemek versenyképességét növeljük. Én azt hiszem, hogy a döntés, hogy a Corvinus Egyetemet választottuk ki először erre a feladatra, az az egyetem jelenlegi kiválóságát is mutatja” – emelte ki Plakovics László.

 
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA
 

Az egyetem kancellárja biztosította a tanulókat: a jövőben is megmaradt az ingyenes képzés a magas pontszámot elért diákok esetében. Az államilag támogatott képzést a Corvius ösztöndíj elnyerése váltja majd ki.

„A Corvinus Egyetemen a jövőben, mint ahogy eddig is, lesznek az ingyenes képzésnek lehetőségei, mind az alapképzésen, mind a mesterképzésen, mind a doktori képzésünk tekintetében” – húzta alá Pavlik Lívia.

A jelenlegi, 2019-es szeptemberi felvételi folyamán még állami ösztöndíjas hallgatók jelentkezhetnek, és akik most tanulnak, azok a régi szabályok szerint fejezhetik be tanulmányaikat. Az új, ösztöndíjas rendszer 2020-tól lép hatályba.