2019. október 14.,
hétfő, Helén napja

Öt év letöltendő börtönre ítélték az MVM korábbi vezérigazgatóját

Hír TV

2019. március 1., péntek 18:02, frissítve: péntek 19:46

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Zrt korábbi vezérigazgatóját hűtlen kezelés és sikkasztás miatt a Pécsi Ítélőtábla a megismételt másodfokú eljárásban.

A vád szerint Kocsis István és társai különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött szerződésekkel mintegy 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek, amelyből azóta 12 milliárd forint megtérült. Az ítélet nem jogerős. Az ügyben harmadfokon a Kúria hoz jogerős döntést.

Büntetőjogi érintettséget érintő cselekvősége kivétel nélkül olyan jogügyletekhez volt köthető, amelyek egyébként még az MVM Zrt. viszonylatában is számottevőek és az igazgatóság kompetenciájába tartozónak minősültek. Külön-külön is több millió euró, esetenként több tízmillió nagyságrendű kötelezettségvállalással jártak, és amelyek bonyolításában nyilván éppen ezért a vezérigazgató is részt vett. A másodfokú bíróság az irányadó tényállásban rögzített tényekből még ilyen körülmények között is csak akkor vont dr. kocsis István elsőrendű vádlottra terhelő ténykövetkeztetést, ha személyes érintettségét az általa aláírt, és a nyomozati iratok között rendelkezésre álló okiratok igazolták– ismertette Krémer László, a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.