2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Ősztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019. április 23., kedd 17:36

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás- jelentette be Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár. Ezzel összesen 12 -re bővült a kötelező oltások száma. A megbízott országos tisztiorvos azt mondta, a gyerekeket 13-16 hónapos korban oltják majd be, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut.

Az eddig 11 kötelező vakcina után idén tizenkettedikként bevezetik a bárányhimlő elleni védőoltást- jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó elmondta, világviszonylatban is magas Magyarországon az átoltottság, amire az állam tíz milliárd forintot költ évente.

Az európai immunizációs hét kapcsán az Egészségügyi Világszervezet magyarországi vezetője azt mondta, a védőoltásoknak köszönhetően Európában a legtöbb ember védett például a rubeola, vagy a kanyaró ellen, ennek ellenére az elmúlt másfél évben mégis 87-en haltak meg kanyaróban.

Az országos tisztifőorvos szerint évente mindössze néhány behurcolt esetet regisztrálnak. Müller Cecília kitért arra is, hogy a Magyarországon használt vakcinák teljesen biztonságosak, azokat rendszeresen ellenőrzik.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, a bárányhimlő elleni védőoltást 13 és 16 hónapos kor között kapják majd meg a gyerekek. Az ezzel tizenkettőre emelkedő kötelező védőoltások mellett önkéntesen lehet kérni a humanpapiloma és az agyhártyagyulladás elleni vakcinát is.

Hír TV