2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Összesen 40 évet kaptak az idős nőt agyonverő férfiak

Hír TV

2019. február 13., szerda 17:00, frissítve: szerda 18:19

Összesen majd 40 év fegyházbüntetést kapott első fokon az a három férfi, akik 2017-ben agyonvertek egy idős nőt Göncruszkán. A vádlottak pénzt akartak szerezni, ezért törtek rá éjszaka a 81 éves asszonyra. Amikor a zajra felébredt, az egyik férfi olyan súlyosan bántalmazta, hogy pár nap múlva belehalt sérüléseibe.

Mindhárom vádlott ellen életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott az ügyész a korábbi tárgyaláson. A férfiak a vád szerint pár arany ékszerért és egy tévéért agyonvertek egy 81 éves nőt a Borsod megyei Göncruszkán.

„Ez a bűncselekmény azt az üzenetet küldi az állampolgárok számára, hogy ha valaki tisztességben megöregedett, falun él, özvegy, vagy felesége, vagy férje meghalt, hiába kellő gondossággal jár el vagyonának, életének, egészségének a megőrzésében, hiába él normális, rendezett társadalmi helyzetben, falusi környezetben, ki van szolgáltatva annak, hogy ilyen bűncselekmény áldozatává válhasson” – mondta Jogg Zsolt, főügyészségi ügyész.

A vád szerint 2017 szeptember 15-én éjjel törtek be az idős nőhöz a férfiak, mert úgy tudták, a néni nagyobb összeget tart otthon. A keresgélés közben egyikük rálépett egy műanyag flakonra, mire a szobában alvó asszony felébredt.

„A. Imréné sértett, miután a zajra felébredt, meglátta a vádlottakat felült az ágyban és rájuk szólt, hogy mit keresnek itt. Erre M. Sándor azt felelte, hogy semmi köze hozzá. A. Imréné sértett erre felállt az ágya mellett és mondta M. Sándor elsőrendű vádlottnak, hogy feljelentem magukat. M. Sándor elsőrendű vádlott ezért odalépett az 1936 szeptember 28. napján született A. Imréné sértetthez, és egy esetben ököllel megütötte őt az arcán” – mondta Lengyel Andrea, tanácselnök.

Az idős nő összerogyott, majd felállt, de az elsőrendű vádlott újra megütötte, amitől a néni a földre esett. Ott a vád szerint a férfi tovább bántalmazta, egészen addig, amíg az asszony már nem védekezett. Két társa az egészet végignézte, majd leszedték a néniről az arany ékszereket, magukhoz vettek egy tévét és távoztak a házból. Az asszonyra másnap rokonai találtak rá. Orvost hívtak hozzá, de öt nap múlva meghalt a kórházban.

A Miskolci Törvényszék mindhárom férfit bűnösnek találta. Az elsőrendű vádlott 16, a másodrendű 13, a harmadrendű pedig 10 év letöltendő fegyházbüntetést kapott.

„Figyelemmel arra, hogy az idős koránál fogva gyengébb fizikumú A. Imrénét legalább 8-10 alkalommal bántalmazta az elsőrendű vádlott, és ezt követően olyan helyzetbe került a sértett, hogy a földön fekve már csak hörögni tudott, a bíróság megítélése szerint az elsőrendű vádlottnak át kellett fognia azt, hogy az általa véghez vitt ütések következtében a sértett olyan állapotba került, melynek során a stressz hatására kialakuló extrém magas vérnyomás lépett fel, és ennek talaján roncsoló agyvérzés következett be, amely halálos kimenetelű volt” – tette hozzá Lengyel Andrea.

Az elsőrendű vádlott továbbra is tagadja, hogy részt vett volna a bűncselekményben, ezért felmentésért fellebbezett. Társai sem fogadták el az elsőfokú ítéletet, ők a büntetés enyhítéséért folyamodtak.