2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Ősszel érkezik a devizásmentő csomag

Már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés az újabb adósmentő törvényjavaslatról. Devizahitelesek egy csoportja a fővárosban autós tüntetéssel tiltakozott a bankok gyakorlata ellen.

Ősszel jön az adósmentő törvény. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint ugyanis a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy a jogalkotók belenyúljanak a már meglévő hitelszerződésekbe is. A tervek szerint a bank és az ügyfél magánjogi szerződését írnák felül, ha az adós önhibáján kívül vált fizetésképtelenné. A kormány a jövő héten tárgyal a devizahitelesek megsegítéséről. Közben Budapesten ismét vonulásos tüntetést tartott az adósok egy csoportja.

„…10 perc műsoridőt követelünk mindennap, minden televízióban, kizárólag civil szervezeteknek, olyanoknak, akik a devizahitelesekért tettek eddig is és tenni akarnak ezután is…” – Hiteles tájékoztatást követelve vonult ismét utcára a devizaadósok érdekében a Koppány csoport. Az otthonvédő civil szervezet több televízió székháza előtt is demonstrált. A szervezők szerint ugyanis a médiumokban csak a kormány képviselői vagy esetleg jogászok kaphatnak szót.

A civil szervezet vezetője az igazságügyi tárca tervezett adósmentő törvényéről is többet szeretne megtudni. „Én valami turpisságot szimatolok benne, nem beszélve arról, hogy a választások itt vannak, valamilyen lehetőséggel a kormánynak elő kell állnia, de hogy mi lesz a vége, azt szerintem senki nem tudja előre megjósolni” – közölte Balogh Béla, a Koppány csoport vezetője.

A tüntetés az RTL Klub székháza előtt kezdődött. A békésnek induló petícióátadás azonban hangos szóváltássá fajult, amikor kiderült: a kereskedelmi tévécsatorna csak az épület őrzésével megbízott cég egyik alkalmazottjával akarta átvetetni a civilek követeléseit.

A Koppány csoport konvoja végül hangos dudálásba kezdett, majd az MTV székházához hajtott rendőri kísérettel. Itt a közszolgálati televízió tartalomszolgáltatási főigazgatója, míg a Hír Televíziónál Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes vette át a tüntetők petícióját.

„A Hír Televízió már a válság kirobbanása óta, 2008 óta követi ezeket az eseményeket. Mi mindig foglalkozunk a devizahitelesek problémáival… Ezt a tüntetést is végig követjük, úgyhogy tesszük a dolgunkat, és mindenről hírértéknek megfelelően beszámolunk” – fogalmazott Szikszai Péter.

Az MSZP támogatja ugyan az ősszel érkező új adósmentő csomagot, de azt az ellenzéki párt megkésettnek tartja. „Ha az MSZP-re hallgat a kormány, akkor ez nem lett volna visszamenőleges hatályú, mert mi két éve javasoljuk ezt a konstrukciót, és két éve mondjuk, hogy nem tehetnek a hitelesek arról, hogy ha a kormány rontja a forintnak az árfolyamát, ettől őket mentesíteni kell” – mondta Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását javasolja. A Fidesz-frakció pedig minden olyan jogszerű megoldást támogat, ami segít az adósok terhein. „Ugye már több körben segítettünk a devizahiteleseken, és hogyha van rá lehetőség, hogy segítsünk a jogalkotással még a devizahiteleseken, akkor a Fidesz-frakció nem kérdés, támogatni fogja ősszel a parlamentben” – közölte Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormányzópárt szóvivője.

Az adósmentő törvénytervezetről a kormány a jövő szerdai ülésén tárgyal majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!