2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Recseg-ropog az ellenzéki összefogás, még mindig vitáznak a júniusi választásokról + videó

Tíz éve még együtt indultak, mára azonban folyamatosan egymásnak feszülnek a baloldali pártok. Vannak akik továbbra is az összefogást szorgalmazzák, és vannak akik hallani sem akarnak róla. A baloldalon jelenleg arról vitáznak, hogy a közös lista sikert hozhat-e a 2024-es választásokon.

  • Recseg-ropog az ellenzéki összefogás, még mindig vitáznak a júniusi választásokról + videó

„Ez az összefogás nem a múltról szól, hanem a jövőről szól" - Gyurcsány Ferenc tíz éve még így beszélt baloldali összefogásról. Mára azonban nem sok maradt belőle. A választások eredményei rávilágítottak az ellenzéken belüli problémákra, valamint arra, hogy az összefogás nem éppen úgy alakul, mint azt tervezték.

A 2014-es baloldali vereség 2018-ban is megismétlődött, és a Fidesz-KDNP ismét kétharmados győzelmet aratott. Az ellenzéki összefogás a baloldal eddigi legnagyobb kudarca volt 2022-ben. Márki-Zay Péter támogatói nélkül egyedül állt színpadra a választás után. Az ellenzék a saját miniszterelnök-jelöltjét tette felelőssé a választási kudarc miatt.

Elemzők szerint az ellenzéki összefogás azóta sem talált magára és folyamatosan egymásra mutogatnak.

A közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások ismét komoly fejtörést okoznak a baloldalnak. Vita zajlik a közös lista állításról, míg az MSZP a közös listában látja a sikert, az LMP hallani sem akar róla. Az LMP szerint külön kellene jelölteket állítani, de még a főpolgármester személyét is külön kellene megnevezni és megszavaztatni.

„Nagyon komolyan veszítettünk szavazókat, hát 2018-hoz képest, amikor az ellenzék még külön-külön indult. Ahhoz képest közel egymillió szavazót elveszítettünk 2022-re, most úgy mondom, mint ellenzék. Félek, hogy ezzel a recepttel, amit a képviselőtársam ajánlott, az európai parlamenti választásokon is nagyon komoly szavazatvesztést érnénk el" - vázolta fel a helyzetet Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A Századvég elemzője szerint a balliberális pártok 2022-ben elért eredményükkel és a mostani parlamenti teljesítményükkel azt is elérték, hogy a magyar szavazók többsége nem akar kormányváltást.

Kiszelly Zoltán hozzátette azt is, hogy a baloldalt továbbra is a Gyurcsány-párt uralja.

„A DK azért szeretné az összefogást, hogy ne derüljön ki a kisebb pártoknak a valódi támogatottsága, hiszen a listából ez nem derül ki, ezzel a DK megőrizhetné továbbra is a legnagyobb párt szerepét. A kisebb pártokat ezzel az összefogással mesterségesen életben tudnák tartani" - fejtette ki Kiszelly Zoltán.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hozzátette: a dollárbaloldal nem hiába kapta a nevét, leginkább egymással csereszabatosak és akárhány formációban is indulnak, 2026-ban feltehetően továbbra is csak egymással lesznek koalíció képesek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!