2019. május 21.,
kedd, Konstantin napja

Orvosi hibát tárt fel a szívsebész ügyében indított vizsgálat

Hír TV

2018. október 12., péntek 14:08, frissítve: péntek 14:20

A Magyar Idők információi szerint újabb szakmai vizsgálat erősítette meg, hogy az egyes sajtóorgánumok híreivel ellentétben nem Székely László szívsebész felmentésére vezethető vissza az 55 éves pásztói férfi halála. A történteket vizsgáló érsebész szerint a páciens sürgősségi beavatkozást igényelt volna, és ez jóval hamarabb kiderült, mint ahogy Székelyt felmentették.

– Nincs összefüggés Székely László elbocsátása és a szívsebész páciensének halála között – jelentette ki lapunknak Kollár Lajos érsebész, aki az ügyben szakmai vizsgálatot folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megbízásából.

Mint arról korábban beszámoltunk: Székely László szívsebésznek egy feltételezett szakmai-etikai vétség miatt kellett távoznia a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI), ezután néhány napra írtak arról egyes sajtóorgánumok, hogy a főorvos egyik pásztói betege azért halt meg, mert a szívsebész már nem operálhatta meg.

Kollár Lajos, aki korábban a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója volt, a Magyar Idők kérdésére elmondta: a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasi főütőér tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel. Andréka Péter, a GOKI főigazgatója ennél jóval később, szeptember második felében menesztette a sebészt.

A szakorvos a vizsgálat után szívsebészeti konzíliumot kért, azonban arról nem készített jegyzőkönyvet, hogy ez mikor történt meg, és más egyébként kötelezően előírt dokumentumot sem készített el – tájékoztatott a vizsgálatot végző szakember. Szavai szerint arról a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért.

A teljes írást a Magyar Idők oldalán olvashatja el.