2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Orvoshiány: az OEP pályázata komoly problémákat old meg

Januártól 41 olyan körzetben dolgozhat háziorvos, ahol korábban nem volt állandó doktor. Az évek óta ellátatlan települések praxisaira pályázatot írt ki az Országos Egészségbiztosítása Pénztár – a nyertesek több millió forint támogatást kaptak.

Az 1100 lakosú Felsőnyéken négy éve nincs állandó háziorvos, az ellátást helyettesítéssel oldották meg. Mivel ezek a doktorok több településen is rendeltek, rendszeresen előfordult, hogy nem értek időben a faluba. „Olyan orvos volt, aki megjött, két órát késett, és ha nem volt beteg, akkor elment. Most aztán rendesen megjön az orvos” – mondta Városi Józsefné, helyi lakos.

Veres János korábban Miskolcon praktizált, családjával nemrég költözött a Felsőnyéktől harminc kilométerre lévő Siófokra. Január elseje óta onnan jár mindennap a faluba. A település szolgálati lakást is adna neki, nem kizárt, hogy rövidesen ezt igénybe is veszi. „Könnyebb állás, mint ami volt Borsod megyében. Körülbelül a fele a kártyaszám, mint a Borsod megyei körzetben, ahonnan eljöttem, és közben egy pályázatot megnyertem” – mondta Felsőnyék új háziorvosa.

A pályázatot az Országos Egészségbiztosító Pénztár írta ki olyan településekre, ahol legalább egy éve nincs háziorvos. Veres János ennek segítségével került Felsőnyékre. Négyéves szerződést kötött, kilencmillió forintot kap.

„Az OEP-pel kötött szerződés alapján teljesen finanszírozzuk az orvosi ellátás költségeit. Tehát elvileg az önkormányzatnak azon kívül, hogy fönntartja az ingatlant, az épületet, nem kerül másba az orvosi ellátás. Végre van egy főállásban lévő doktora a falunak, aki a hét minden napján rendel” – fejtette ki Debella László, a település független polgármestere.

A pályázat segítségével az országban 41 praxis talált gazdára, a keretösszeg 500 millió forint volt. Ennek 40 százaléka a kasszában maradt, mert voltak olyan körzetek, melyek ellátására egyetlen orvos sem jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!