2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Országos tisztifőorvos: Magyarországon a járvány megelőzésére kell koncentrálni

Magyarországon még mindig csak a megelőzésre kell koncentrálni, nincs koronavírusos beteg - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Müller Cecília bejelentette vasárnap estig 137 laborvizsgálatot végeztek el, minden esetben negatív lett a koronavírus teszt eredménye. Közölte, új eljárásrendet vezetnek be a háziorvosoknál, eszerint betegség gyanúja esetén, vagy ha valaki korábban járványos területeken járt, vagy találkozott koronavírusos beteggel, akkor ne menjen közösségbe, hanem hívja fel a háziorvosát.

  • Országos tisztifőorvos: Magyarországon a járvány megelőzésére kell koncentrálni

Müller Cecília elmondta: továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek el, pozitív minta nem volt.

Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. A mentőállomásokon depókat hoztak létre, ahonnan a házi orvos igényelhet ilyen eszközöket - tette hozzá.

Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme elvégezni a tesztet

Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - erről Müller Cecília a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt hétfőn.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet végeznek. Ennek során a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan standard kimutatási mód, ami bizonyosan beazonosítja a vírust, és így nincs hamis eredmény - tette hozzá.

Müller Cecília kiemelte: amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a koronavírus nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át, ami megváltoztatta a tulajdonságait.

Kiemelte, hogy a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen, és elsősorban az idős, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.

A MÁV egészségügyi csomagokat adott a nemzetközi vonatokon dolgozóknak

A MÁV-Start 1600, orvosi szájmaszkot, kézfertőtlenítő gélt, fertőtlenítő hatású kendőt, gumikesztyűt tartalmazó egészségügyi egységcsomagot osztott ki a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és az utaskísérő személyzetnek - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel. 

A vasúttársaság minden szükséges lépést megtesz a koronavírus terjedésének megelőzése, az utasok és vasutasok védelme érdekében. A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. orvosainak segítségével meghatározták az érintett munkaköröket, a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket, és előkészítik a tartalékkészletek megrendelését is - írták.

Hozzátették: a MÁV-Start jegyvizsgálói már eddig is kaptak kézfertőtlenítőt, de a hétvégén kiosztották a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő, az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő csaknem ötszáz vasutasnak azt az 1600 egészségügyi egységcsomagot, amely egyebek mellett orvosi szájmaszkot, kézfertőtlenítő gélt, fertőtlenítő hatású kendőt, gumikesztyűt tartalmaz. Péntek délutántól az egységcsomagot kiszállították minden olyan igazgatóságra, amelynek a területéről nemzetközi járatok indulnak.

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen "általános gyakorlata szerint" naponta többször végeztet tisztítást, ennek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, vécéket - közölték.

Kiemelték: a MÁV-Start még szigorúbban ellenőrzi a takarítást. A kocsik tisztítására fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatokon a folyékonyszappan-adagolókat fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel. A railjeteken az osztrák vasúttársaság végzi a szappanfeltöltést - tették hozzá.

Tudatták azt is, hogy a vasutasok, kiemelten a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítők részletes tájékoztató dokumentumot kaptak a koronavírusról, a terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés és a tisztítás, takarítás módjáról, a szájmaszk használatáról. A hét második felében pedig olyan plakátokat helyeznek ki a MÁV-Start nemzetközi kocsijain, amelyek az alapos, hatékony kézmosás módját ismertetik.

A MÁV és a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. állandó kapcsolatot tart a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és az iránymutatásaik alapján jár el - írták. 

A megelőző intézkedések betartásával biztonságos a véradás

A véradás az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, nem jelent fokozott kockázatot - tájékoztatta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn az MTI-t. 

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzák, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra kizárják a véradásból. Azt pedig, aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, felső légúti fertőzéssel, tüdőgyulladással, influenzával, illetve koronavírus-fertőzéssel kezelték, 30 napra zárják ki a véradásból.

vérellátó honlapján közzétett tájékoztató szerint kockázatos területnek minősül Olaszország, Kína, a Koreai Köztársaság és Irán.

Hozzátették: amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elég megtartani az influenzajárvány esetén is használatos általános megelőző intézkedéseket. Ilyenek például: fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál.

Az OVSZ a továbbiakban is teljesíti a hazai és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeire vonatkoznak, hogy folyamatosan biztosítani tudja a vérkészítményeket.

 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!