2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Dömötör Csaba: Gyurcsány Ferenc az MSZP-hez hasonlóan bedarálja majd a Jobbikot is

Az Országgyűlés ma dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, valamint egy az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról.

  • Dömötör Csaba: Gyurcsány Ferenc az MSZP-hez hasonlóan bedarálja majd a Jobbikot is

Jakab Péter, a Jobbik elnöke éles kritikát fogalmazott meg a zajló nemzeti konzultációval kapcsolatban felszólalásban. Azt állította, hogy a kormány becsapja a magyar embereket. Harangozó Tamáshoz hasonlóan a jobbikos politikus is számon kérte a 80 százalékos bértámogatást a kormányon.

A kormány részéről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára reagált az elhangzott rágalmakra és túlkapásokra. Elmondta, hogy a válság idején a kormány olyan támogató intézkedéseket hozott, mint a bértámogatás, a hitelmoratórium, az áfacsökkentés vagy az orvosi bérek emelése. A baloldal a veszélyhelyzet meghosszabbításának elutasításával ezeket az intézkedéseket is elutasítja – mutatott rá az államtitkár.

Dömötör Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal, hogy az „őszödi szemkilövető” összetákolta  a baloldalt, az ellenzék soraiban kialakult egy munkamegosztás is, amelyben Jakab Péterre az agresszív nyilas vagy Ávós szerepét osztották. A feladata pedig az, hogy a gyűlöletet gyűjtse és gerjessze ott is, ahol eddig még nem volt.

Az államtitkár arra is kitért, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP-hez hasonlóan bedarálja majd a Jobbikot is. Majd szembesítette azzal a képviselőt, hogy az általa folyamatosan támadott kormány milyen intézkedésekkel segítette a szűkebb pátriáját Borsodot. Ugyanakkor az a baloldal, akikkel az egykori nemzeti párt most összeállt úgy kezelte a válságot, hogy könyörtelenül az utcára tett tömegeket. Olyanokkal bútoroztak össze, akik padlógázt nyomtak a zsákutcában – húzta alá Dömötör Csaba.

Hollik István: Köszönet az orvosoknak és az ápolóknak

Ezt követően Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója az oltóanyagokról és a folyamatos beszerzésről beszélt. Felszólalásában köszönetet mondott azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik aktív szerepet vállalnak a védekezésben, és azért dolgoznak, hogy az oltási terv rendben haladjon. 

A kormánypártok kommunikációs igazgatója felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarország élen jár az átoltottságot illetően, hiszen időben megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kínai és orosz vakcinát is beszerezzen, és nem várt Brüsszelre. 

A baloldal oltás elleni kampányát felelőtlennek nevezte, és kifejezte a felháborodását amiatt, hogy egy ilyen súlyos helyzet közepette az ellenzék azon dolgozik, hogy politikai haszonra tegyen szert.

Schanda Tamás: Sokba került a baloldal rossz örökségének a helyrehozatala

A tavaszi ülésszak harmadik ülésnapján a napirend előtti felszólalások előtt megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Kispál Ferencről, aki megbízatás alatt a mezőgazdasági bizottság munkáját segítette. Az egyperces néma főhajtást követően arra  a magyar parasport napjáról is megemlékeztek. Majd Kövér László házelnök elmondta, hogy előzetesen Mellár Tamás jelentkezett felszólalásra, majd átadta a szót a párbeszédes országgyűlési képviselőnek.

Mellár Tamás arról beszélt, hogy az Orbán-kormány az elmúlt években letiltotta a reform és a modernizáció szavakat. Az egyetemek modellváltására is kitért az ellenzéki képviselő, amely kapcsán ultimátumról beszélt: ha a felsőoktatási intézmények nem mennek ebbe bele, akkor folytatódik a költségvetésük csökkentése – jegyezte meg.

A kormány részéről Schanda Tamás reagált az elhangzottakra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy Mellár Tamás mára teljesen elszakadt a tényektől. hiszen korábban „nem volt divat az Országgyűlésben büntetőjoggal fenyegetőzni”. Hiszen a párbeszédes képviselő az egyetemek kuratóriumának tagjait kezdte fenyegetni, és ezzel csatlakozott Gyurcsány Ferenchez -mutatott rá Schanda. Majd azzal folytatta, hogy Mellár Tamás azzal a baloldallal szövetkezett, akik hajdanán fizetőssé akarták tenni a magyar diákoknak a felsőoktatást, és eladósították azt. Az ITM államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 óta a nemzeti, polgári kormány sok tízmilliárd forintot fordított arra, hogy a baloldal rossz örökségét helyrehozza a magyar felsőoktatásban. 

A Ház ezután határoz a kormány koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit igazságügyi miniszter indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul.

Az Országgyűlés március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők akkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!