2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Őrizetbe vették Kiss László polgármestert az óbudai korrupciós ügyben - FRISSÜL + videó

A Nyomozó főügyészség nemrég közölte, összehangolt akciót hajt végre szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Ennek apropóján úgy tűnik, magát Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét is előállították.

  • Őrizetbe vették Kiss László polgármestert az óbudai korrupciós ügyben - FRISSÜL + videó

Erről Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció vezetője közölt információkat a közösségi oldalán a Magyar Nemzet beszámolója szerint

A baloldal vezetője közösségi oldalán nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak nevezte az őrizetbevételt. 

A lap emlékeztetett, szeptemberig börtönben marad az óbudai korrupciós botrány kulcsfigurája, a baloldal fontos háttérembere, P. Gábor. A III. kerületi kenőpénzes ügynek eddig tíz gyanúsítottja van, köztük az óbudai alpolgármester, akit százmilliós korrupcióval gyanúsít az ügyészség.

Mindkét személy az óbudai korrupciós botrány miatt került a hatóságok célkeresztjébe. Az ügy hátteréről 2021-ben Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint feltételezhetően kenőpénzzel számolt el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Óbuda alpolgármesterénél is landolhatott kenőpénz

Korábban Kiss László érintettségével kapcsolatban az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. 

Vádaskodik és terel Óbuda önkormányzata

Reagált a III. kerületi önkormányzat az óbudai korrupciós botrány ügyében tartott akcióra. Mindeközben kiderült, sztárügyvéd védi Kiss László polgármestert.

A korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart Óbuda-Békásmegyer önkormányzatánál. Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködünk, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadjuk – írta a Magyar Nemzet kérdéseire válaszul küldött közleményében az óbudai önkormányzat.

Hozzátették, a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésünkre.

Alaposan kiakadt Dobrev Klára

Dobrev Klára DK-s EP képviselő Facebook-oldalán reagált a történtekre: 

Több botrányos ügy köthető Kiss László nevéhez a III. kerületben

Az Origo emlékeztetett, a 2020-as költségvetésben az általa vezetett önkormányzat több ponton is emelte a lakosság terheit, azonban a saját helyi propagandaújságának keretét jelentősen megemelte, pedig a kampány alatt még arról beszélt, hogy 50 millió forinttal csökkenteni fogja a kiadásokat. Mindemellett nem támogatta az óbudai dolgozók béremelését, leszavazta a helyi rendelők felújítását, és 100 millió forintot vont el a Guckler Károly Környezetvédelmi Programtól.

Sokat elmond a baloldali önkényuralomról az is, hogy míg a korábbi fideszes városvezetés utolsó költségvetésében 5 milliárdos maradvány volt, addig Kissék 2020-ra minden pénzt feléltek, de arra azért ügyeltek, hogy jutalom maradjon a számukra. 

Eltussolt pedofilbotrány 

2020-ban látott napvilágot egy újabb megrázó botrány a Kiss vezette Óbudán, hiszen kiderült, hogy a vád szerint egy óvónő éveken át fotózta a nevelésére bízott kisgyerekeket pisilés közben, a képeket pedig pedofilfórumokra töltötte fel. Később a nyomozás során az is kiderült, hogy az aberrált pár családjukon belül is szexuálisan kihasznált 1-2 éves kisgyermekeket. 

Kiss a botrány kirobbanását követően elődjét próbálta meg hibáztatni a kialakult helyzet miatt, pedig Bús a folyamatban lévő nyomozás miatt nem hozhatta nyilvánosságra a korábbi eseteket, és mint kiderült, a baloldali városvezetés nem tett semmilyen lépést az ügyben. 

2021-ben számolt be arról az Origo, hogy míg korábban alanyi jogon járt rendkívüli támogatás az újszülötteknek, illetve a családjuknak Óbudán, azonban Kiss László polgármester döntése nyomán ez megszűnt. A baloldali polgármester a járvány kellős közepén nehezítette meg a csecsemőknek járó támogatási forma igénybevételét. Ugyanebben az évben pedig abból is hatalmas botrány lett, hogy közel kilencszeresére növelte a saját személyes elkölthető keretét Kiss László. 2020-ban még valamivel több, mint 5 millió forintot költhetett el úgy, hogy arról személyes hatáskörben dönthetett, míg 2021-ben már több mint 47 milliót. A dolog annak fényében különösen érdekes, hogy Kiss folyamatosan a kormányra mutogat, hogy miért nincsen pénz fejlesztésekre a kerületben.

Díszes társaságba került Gyurcsány őrizetbe vett polgármestere

Kiss László óbudai polgármesterhez hasonlóan már számtalan önkormányzati képviselőt vagy településvezetőt vett őrizetbe a rendőrség, gyanúsított meg az ügyészség. A Magyar Nemzet összegyűjtötte, az elmúlt években kiknek a kezén kattant a bilincs és milyen bűncselekményekkel gyanúsították meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Meg van elégedve az árvíz elleni védekezés szervezettségével?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!