2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Origo: Sorra adja a megbízásokat szélsőségesen gyalázkodó tanácsadójának a momentumos polgármester

2021. február 20., szombat 12:40

"Nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők"; "dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól"; "védjük meg intézményeinket a cigányságtól" - bár Csáki Zsigmond pályafutása során megszámlálhatatlanul sokszor gyalázta a kisebbségeket, Balogh Csaba momentumos polgármester mégis tanácsadóként alkalmazza őt Gödön. Az Origo birtokába került dokumentumok azt mutatják, hogy az elmúlt kilenc hónapban Fekete-Győr András bizalmasa négy alkalommal is megbízási szerződést kötött a nyíltan rasszista segítőjével. Ezzel Balogh szembement pártja romastratégiájával, megmutatva, hogy a baloldal csupán kommunikációs eszközként tekint a rasszizmus elleni harcra. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal - feltehetően a Jobbiknak tett gesztusok miatt - bármilyen szélsőséges gyalázkodást elnéz saját soraiban.

Sorra érik a botrányok Balogh Csabát, aki pár hete azzal bukott le, hogy két gödi iskola intézményi tanácsába is beültette momentumos feleségét, Vajda Viktóriát. A történtek után megpróbálta megmagyarázni döntését, de még kínosabb lett a vége: azzal próbált védekezni, hogy "nem tudott mit tenni, hiszen az egyik intézményből megkérték, hogy párja legyen a tanácstag". A botránypolgármesternek azonban nem ez volt az egyetlen érdekes ügye az elmúlt időszakban - írja a portál.

Tolonganak a tanácsadók Gödön

Az alig több, mint húszezres város baloldali vezetője előszeretettel veszi magát magát tanácsadókkal. Legutóbb január közepén frissen kinevezett alpolgármesterének, régi bizalmasának, Hlavács Juditnak a párjával kötött jól fizető, megbízási szerződést. Elek Balázs a momentumos polgármester jóvoltából úgynevezett felmérési napi 85 ezer forintot vihet haza, ami egy kisváros viszonylatában kimagasló fizetésnek számít.

Úgy néz ki, Gödön kimeríthetetlen erőforrás áll rendelkezésre a különféle tanácsadók megfizetésére.  Az Origo birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint Balogh Csaba tavaly május óta kisebb megszakításokkal alkalmazza Csáki Zsigmondot.  

Legutóbb november 30-án szerződött vele: bruttó 350 ezer forintért véleményezheti az önkormányzati cégek működését, illetve észrevételeket tehet ezeknek az átláthatóságával kapcsolatban. Megbízatása tavaly december elsejétől idén június végéig szól, ami azt jelenti, hogy a városvezető több mint fél évig kíván rátámaszkodni. 

Gyalázatos megjegyzések

Gyors utánanézéssel kiderül, hogy Csáki Zsigmond erősen szélsőséges nézeteket képvisel - hívta fel a figyelmet az Origo. Heves polgármestereként rendszeresen, vállalhatatlan hangnemben támadta a hazai kisebbségeket, elsősorban a romákat. Többek között olyanokat mondott, hogy 

  • „két éven keresztül 70 millió forintot költenénk programokra, a helyi cigányságra, azért, hogy ne a városi közintézményeket amortizálják le";
  • "dajdajozás helyett felzárkóztató programok, így mentesíthetjük a várost a cigányságtól";
  • "védjük meg intézményeinket a cigányságtól";
  • "nemzetibb érzelmű vagyok azoknál, mint akik félre akarják vezetni Önöket (Jobbik szimpatizánsok - szerk.)";
  • "nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők";
  • "hogyan számítsunk az együttműködésre, ha a roma kisebbség tagjai a törvényeket sem tartják be?"

Ennek ellenére Csáki maradéktalanul élvezi a baloldali városvezető bizalmát, ami több szempontból is furcsa. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Origo