2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

ORFK: Csalók igyekeznek hasznot húzni a járványhelyzetből

Csalók igyekeznek hasznot húzni a világjárványból: magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel - figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu-n hétfőn megjelent közleményében.

  • ORFK: Csalók igyekeznek hasznot húzni a járványhelyzetből

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus-járvány kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben - írják. Hozzáteszik: kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhetik az állampolgárok, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják őket.

Az ORFK közleménye rögzíti: a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet. Ha valamit megvásárol valaki, akkor a vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát - fűzik hozzá.

Arra is figyelmeztet az ORFK, hogy fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek - például az önkormányzatok vagy a háziorvos - nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel - mutatnak rá.

Az ORFK azt is kéri, hogy a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos - személyes kontaktust mellőző - kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Kérjék meg az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe - írja az ORFK, hozzátéve, hogy ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése érdekében is fontos.

A rendőrség az úgynevezett unokázós csalások veszélyére is felhívja a figyelmet.

AZ ORFK szerint a legfontosabb, amit megtévesztés ellen tehetnek az emberek, az a hiteles forrásból való tájékozódás. A járvánnyal kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakról történő információszerzést javasolják.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon - javasolja az ORFK.

Kép forrása: police.hu

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!