2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Orbán: Visszavonjuk az internetadót

Visszavonja a kormány az internetadót – ezt Orbán Viktor mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjújában. A miniszterelnök kiemelte, mivel az emberek megkérdőjelezik az új adó ésszerűségét, nem lehet bevezetni, az adótörvényeket pedig módosítani fogják. A kormányfő azt mondta: januárban nemzeti konzultációt kezdeményeznek az internet szabályozásáról. Orbán Viktor az amerikai kitiltásokról is beszélt, hangsúlyozta: a magyar jog szerint mindenkinek kötelessége, hogy a korrupcióról szerzett információkat átadja a hatóságoknak, és ez az amerikaiakra is vonatkozik.

„Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk” – így indokolta Orbán Viktor, hogy a jelenlegi formájában miért nem vezetik be a netadót. A miniszterelnök azt mondta: a kormány célja az volt, hogy kibővítsék a távközlési adót, amelyet a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük, de az emberek tiltakozni kezdtek.

„Olyan szokott lenni, hogy az emberek akarata ellenére is bevezetnek egy adót, itt azonban sokkal súlyosabb helyzetről beszélünk. Most az a helyzet, hogy megkérdőjelezik az emberek ennek az egésznek az ésszerűségét, a józan ész alapját kérdőjelezik meg. És nekem az a véleményem, hogy ilyen körülmények között ezt nem lehet bevezetni; semmit sem. Az én véleményem az, hogy helyre kell állítani a vita alapjait. Ezek ma nem lehetségesek, túlszaladtak ezen az események. Ez a vita félrecsúszott, és ilyen körülmények között szerintem, függetlenül attól, hogy a kormánynak mi volt a szándéka és hogy az helyes volt-e, egész egyszerűen nem lehet bevezetni. Ma ez a helyzet” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: az internetről szóló vita ezzel nem zárult le: a szabályozásról januárban nemzeti konzultációt kezdeményez. „Két kérdésre kell hogy összpontosítson: az internet kérdésére, mit lehet, mit nem, és az internet pénzügyi kérdéseire. Mert valahogy mégis választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas, extraprofit hova lesz. És nem lehet-e annak egy részét itt tartani Magyarországon és bevonni a költségvetésbe” – fogalmazott.

A kormányfő azt is mondta: a cél továbbra is, hogy 2018-ra minden lakásban elérhető legyen a széles sávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték.

Gazdasági növekedés lesz

Orbán Viktor a 2015-ös költségvetésről is beszélt. Megerősítette: a cél az, hogy 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség az országban. „A munkanélküliség csökken, a tegnapi adatok ismét ezt mutatják. Egyre többen fognak dolgozni, a családok pénzügyi helyzete javulni fog, a nyugdíjakat sikerül megvédenünk a 2015-ös évben is, sőt a családok támogatását növelni is tudjuk” – emelte ki.

A miniszterelnök az államadósságról azt mondta: csökkenni fog az év végéig, a 2015-re benyújtott költségvetés azonban továbbra is mínusszal zár. Magyarország ezért a jövőben nem költhet többet, mint amennyi a bevétele. A következő év legfontosabb eseményének Orbán Viktor a bankok elszámoltatását nevezte, amely több millió ember terheit csökkenti, de emiatt újabb támadások érhetik majd Magyarországot.

„A külföldön Magyarországról megírt bíráló cikkek összefüggést mutatnak azzal, éppen milyen gazdasági érdeksérelmet szenvednek el Magyarországon működő cégek, bankok. Most épp a bankok elszámoltatása a sláger, ilyenkor lehet tudni, hogy gyakrabban írnak negatív dolgokat Magyarországról. De nem kell, hogy ez a mi programunkat, munkánkat megváltoztassa” – véli a kormányfő.

Elhárult a veszély

A miniszterelnök a magyar energiahelyzetről is beszélt, azt mondta: az energiaellátást nem befolyásolja a nemzetközi helyzet, az ukrán–orosz gázvita lezárásával pedig végképp elhárult a veszély. „Miután a tározóink föltöltése jó ütemben halad, elhárult belpolitikailag is. Sőt, a napokban találkoztam a szerb miniszterelnökkel, Szerbia csak Magyarországon keresztül tud gázhoz jutni, és van annyi gázunk, hogy ha baj lenne, akkor is tudunk Szerbiának a rendelkezésére bocsátani, tehát a szerbek sem fognak megfagyni” – hangsúlyozta.

Az amerikai kitiltási botrányról a kormány első embere azt mondta: a magyar jog szerint mindenkinek kötelessége a korrupcióról szerzett információkat átadni a hatóságoknak, ami az amerikaiakra is vonatkozik, ezt eddig mégsem tették meg. Orbán Viktor azt is megjegyezte: a napokban derült ki, hogy amerikai cégek is érintettek áfacsalási ügyekben Magyarországon, de erről többet nem árult el, azt mondta, hogy meg kell várni a vizsgálat végét.

Deutsch lesz a felelős

Deutsch Tamás lesz felelős az internettel kapcsolatos jövő évi nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért – ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója jelentette be. Kocsis Máté a Facebook-oldalán közzétett tájékoztatásában közölte: szeretnék a lehető legtöbb fórumon meghallgatni az emberek véleményét, ezért 2015 elején szakmai egyeztetéseket kezdeményeznek a szolgáltatókkal és szakmai szervezetekkel. Ezek előkészítéséért, a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések, viták lebonyolításáért a fideszes EP-képviselő lesz felelős.

Az MSZP nem hisz a kormánynak

A szocialisták szerint Orbán Viktor ma azt jelentette be, hogy lesz internetadó. Tóbiás József azt mondta, az elmúlt öt év alapján pontosan tudják, hogy nem lehet hinni a kormányfő szavának. A pártelnök szerint a 2015-ös költségvetés további elszegényedést hoz Magyarországnak. Azt követelte, hogy a kabinet vonja vissza a büdzséjavaslatot és az adótörvényeket. „Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de a nemzeti együttműködés rendszerében, egy álszent konzultációt követően, más néven, máshogyan be lesz nyújtva ez az adónem. A miniszterelnök nem meghátrált ebben az ügyben csak egyet hátralépett. Csak időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja” – fogalmazott Tóbiás.

Az Együtt–PM kevésnek tartja

Fontos lépés, de kevés – így reagált az Együtt–PM Szövetség a netadó visszavonására. Juhász Péter a kafetériaadó emelését is törölné az adótörvényekből. A politikus további demonstrációkra szólította fel az embereket, és elismerte, hogy a tüntetés már nem csak az internetadóról szól. „Az lehet a cél, hogy az Orbán-rezsimet megbuktassuk. Ha ennek az az egyik eszköze, hogy az utcán, akkor feltétlenül. A cél az, hogy ezek megvalósuljanak” – mondta Juhász Péter, a szövetség társelnöke.

A Jobbik ingyenesen elérhető alapszintű internet bevezetését sürgeti, az LMP pedig arra szólította fel a kormányfőt, hogy ne elhalassza a netadóról szóló döntést, hanem végleg tegyen le róla.

Nem értek véget a tüntetések

Tüntetéssel ünnepli az internetadó visszavonását a vasárnapi és keddi demonstrációt szervező Százezren az internetadó ellen nevű Facebook-csoport. A korábbi megmozdulások szervezői estére demonstrációt hirdettek a belvárosba. Az oldalukon olvasható felhívásban Orbán Viktor meghátrálásának nevezték az internetadó visszavonását, és hozzátették, azért kell utcára vonulni, hogy a kormány ne gondolja meg magát.

Egy másik csoport pedig vasárnapra ígér tüntetést. A Nem némulunk el elnevezésű csoport kommunikációs trükknek tartja a tervezet visszavonását. De már nemcsak a teher miatt tüntetnek: a megmozdulást a többi között a korrupció, és a kormány külpolitikája ellen hirdették meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!