2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Célpont 13:05

Belföld

Orbán Viktor: Támogatjuk a kínai békekezdeményezést + videó

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

  • Orbán Viktor: Támogatjuk a kínai békekezdeményezést + videó

Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat - fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is.

Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás - tette hozzá Orbán Viktor, hangsúlyozva: "fegyverszünet kell és béketárgyalások".

A kínai-magyar együttműködés a folyamatos barátság története

A kínai-magyar együttműködés a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története - jelentette ki Magyarország miniszterelnöke 

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak. Magyarország mindig is az "egy Kína elvét" vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak, és baráti országként tekintettek Kínára - hangsúlyozta.

Nem is tudott "úgy fordulni a történelem kereke", hogy a két ország szembe került volna egymással - tette hozzá a kormányfő.

Nagy lehetőséget tartogat a nukleáris ipar területén megvalósítandó együttműködés

Nagy lehetőséget tartogat, hogy a Magyarország és Kína közötti együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudjuk terjeszteni - emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök 

A magyar kormányfő kiemelte: ez nem csupán gazdasági tény, hanem a bizalom kifejeződése is.

A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik - húzta alá.

Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban, és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik - közölte a miniszterelnök. Hozzátette: az a terv, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya.

Orbán Viktor megköszönte a kínai államfőnek, hogy meg tudtak állapodni arról: Magyarország újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Kínába.

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelme során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral miniszterelnökkel közösen tett sajtónyilatkozatában.

A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.

Jelezte,

a két ország közötti kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, ezért átfogó stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot fogalmaztak meg.

Hszi Csin-ping kitért arra: Orbán Viktorral mindketten hisznek abban, hogy a "kölcsönös politikai bizalom szilárd alapot teremtett a kínai-magyar kapcsolatok erősödésének".

Azt is mondta:

Kína nagyra értékeli Magyarország szilárd elkötelezettségét az egy Kína elv mellett, és megígérte, hogy folyamatosan támogatja majd Magyarországot a gazdasági fejlődés útján.

Ezért a két ország a jövőben mélyíti gazdasági, kereskedelmi, illetve pénzügyi együttműködését - tette hozzá a kínai elnök.

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!