2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Sorsdöntő EP-választás előtt áll Európa

A migráció lesz a fő kérdése az EP-választásoknak, ezért Európa sordöntő választás előtt áll – mondta Orbán Viktor csütörtöki hagyományteremtő évnyitó kormányinfóján. A miniszterelnök a többi között a magyar gazdaság állapotáról, a médiaviszonyokról, a bevándorlásról, a Munka törvénykönyvének változtatásáról, valamint az ellenzékről is szót ejtett.

  • Orbán Viktor: Sorsdöntő EP-választás előtt áll Európa

Az eddig megszokottaktól eltérően, de hagyományteremtő szándékkal az év első kormányinfóját Orbán Viktor tartotta.

 

A kormányfő kezdetként Boldog Újévet kívánt, majd fontos döntésekről számolt be. Azt mondta: fontos kérdésekben döntöttek a fővárosi beruházásokkal kapcsolatban – ilyen például a Lánchíd felújítása, valamint sportparkok létrehozása, valamint a 3-as metró továbbépítésének kérdése. A tárgyaláson Tarlós István főpolgármester is jelen volt. Ezt követően meghallgatták Varga Mihály, pénzügyminiszter beszámolóját a 2018-as évről. E szerint a gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt, az államháztartási hiány 2 százalék alatt maradt, a bruttó bérek pedig 11  százalékkal növekedtek. A minisztere elmondása szerint a gazdaság stabilan növekszik és ez várható a következő években. „Magyarország jobban teljesít” – mondta a kormányfő.

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a kormányfő kifejtette 1 382 000 kérdőívet küldtek vissza, ez pedig a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció. „A magyar történelem folytatásának jövője a magyar családokban van” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ennek érdekében további lépésekre van szükség.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy emlékbizottságot hoznak létre Kövér László, házelnök vezetésével, amely emlékévet szervez 2019-ben „30 éve szabadon” címmel.

A bevándorlás a fő téma

A kormányfő szót ejtett az EP-választásokról, aminek középpontjában a bevándorlás lesz. „A magyar álláspont ismert, visszautasítunk minden bevándorlást támogató intézkedést” – mondta. Orbán Viktor elmondta: a cél, hogy a Fidesz legyen Európa legerősebb pártja, valamint, hogy az Európai Unión belül minden intézményrendszeren belül többségbe kerüljenek a bevándorlásellenes erők, az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban, majd az Európai Tanácsban is.

A bevándorlással kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy már kilenc ország utasította el az ENSZ migrációs paktumát.

 

Orbán Viktor szerint a migráció nemcsak az EP-választások fő témája lesz, hanem „teljes mélységében alakítja az európai politikát”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy minden liberális és demokratapárti képviselő bevándorláspárti. Szerinte két civilizáció van kialakulóban Európán belül. A brüsszeli bürokraták által szorgalmazott iszlám–keresztény együttélés, valamint a keresztény Közép-Európa. A magyar álláspont továbbra is az, hogy Európa maradjon az európaiaké” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök ezt követően hosszasan válaszolt újságírói kérdésekre.

Nem várható meglepetés

Az M1 Guy Verhofstad kijelentését idézte a miniszterelnöknek. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a liberálisok ma a szabadság ellenségei Európában. „Meg akarják mondani, hogy kik a kereszténydemokraták Európában, de a kölcsönös tisztelettel előrébb jutnánk” – fogalmazott a kormányfő.

A Reuters Matolcsy György jegybankelnök mandátumáról érdeklődött, ami márciusban jár le. Orbán Viktor úgy válaszolt: semmilyen meglepetés nem várható.

A Budapest Bank eladásával kapcsolatban kifejtette: egy megállapodás szerint a pénzintézményt visszaadják a magánszektornak.

Paks 2-vel kapcsolatban elismerte, hogy valóban van csúszás, aminek oka, hogy egy bonyolult európai közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni. „A megállapodás szerint az oroszok egy kulcsrakész erőművet adnak át Magyarországnak” – mondta.

„Saját sírját ássa az ellenzék”

Az Origo az ellenzéki összefogásról kérdezte a miniszterelnököt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „az összefogással az ellenzék a saját sírját ássa meg”. Arra, hogy Brüsszelben a Magyarország jelentést készítő Judith Sargentini együtt tüntetett a magyar ellenzékkel úgy válaszolt: Sargentini egy bevándorláspárti képviselő, és ezért ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az EP-választás fő kérdése a migráció lesz.

Munkaerőhiány=magasabb fizetés és magasabb minőségű képzés

A Bloomberg a következő évek gazdasági növekedéséről kérdezett. Bár a jegybank és a pénzügyminiszter előrejelzése is elmarad a kormány által kitűzött 4 százalékos növekedési céltól, Orbán Viktor szerint nem sokkal. A kormányfő szerint még kedvezőtlen gazdasági környezetben is meg kell célozni a 4 százalékos gazdasági növekedést. A munkaerőhiányról azt mondta: Magyarországon hosszabb távon 4,5-5 millió munkavállalóval lehet számolni, a kormányfő szerint pedig egy olyan gazdaságot kell kialakítani, amely ennyi emberrel jól működtethető. „Nem akarjuk vendégmunkásokkal és a migráció által orvosolni a munkaerőhiányt. Sőt előny lehet a munkaerőhiány. Most a jó minőségű munkaerőt lasszóval kell fogni, ami magasabb fizetést és a magasabb minőségű képzést kényszerít ki” – fejtette ki Orbán Viktor.

 

Hangsúlyozta, hogy a Munka törvénykönyvének változtatása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal. Pusztán arról van szó, hogy a kis- és közepes vállalkozások szenvednek attól, hogy kiskapukat kell keresni, hogy a munkavállalók túlórázzanak. Ezen akar segíteni a törvénymódosítás – tette hozzá.

Cél a bevándorlásellenes erők összefogása

A Pesti Srácok a magyar és a többi európai kormányellenes tüntetésekről kérdezett. Orbán Viktor szerint nem meglepetés, hogy a bevándorláspárti erők összefognak Európában, ez a jövőben is így lesz. „Ennek a sportágnak ez a természete.” A cél, hogy a bevándorlásellenes erők is összefogjanak és erősebbek legyenek – mondta.

Az autonómiatörekvésekről azt mondta: reméli, véget ér a 100 év magyar magány korszaka. Szomszédaink azért dolgoztak, hogy Magyarországot elszigeteljék – mondta Orbán Viktor. „Közép-Európában nem az egymástól való félelem, hanem az együttműködés szele a meghatározó. Ez Szent István öröksége” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: Magyarország készen áll az együttműködésre – erre jó példa a magyar–szlovák együttműködés, ami történelmi léptékű. „Aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár.”

Az AFP a folyamatos Sorosozást és a migránsozást kérte számon. Erre Orbán Viktor úgy válaszolt: saját felelősséget érez azért, hogy a felszínen tartsa a bevándorlás kérdését, mert ez lesz az elkövetkező 15 év legfontosabb kérdése Európában, ezért „helyes, hogy a mindenkori magyar kormány nem engedi leesni a témát az asztalról”.

„Ellenszélben kell dolgoznom”

A 444 a miniszterelnök környezetének meggazdagodásáról kérdezett – megemlítve Tiborcz Istvánt, Garancsi Istvánt, Mészáros Lőrincet, valamint a kormányfő édesapját. Orbán Viktor úgy válaszolt: gazdasági ügyekkel továbbra sem foglalkozik, „fontos, hogy a politika és az üzlet el legyen választva” – mondta.

 

A kormányfő a jobboldali médiumok egy alapítványba való betagozódásáról azt mondta: ez nem meglepetés és nem egy szokatlan lépét. „Amit összeadnak, az az arányokon nem változtat” – utalt arra Orbán Viktor, hogy szerinte Magyarországon liberális médiatúlsúly van. „Minden reggel úgy kelek fel, hogy ma is ellenszélben kell dolgoznom” – fogalmazott.

Varju László MTVA-s akciójáról azt mondta: a magyar törvények egyértelműen fogalmaznak, a magyar parlamenti képviselők sem állhatnak a törvények felett. A jogszabályok tiltják bármilyen közintézmény működésének megzavarását.

Egy szintén migrációhoz kapcsolódó kérdésre azt mondta: Magyarország bebizonyította, hogy szárazföldön meg lehet állítani a migrációt, Matteo Salvini, olasz belügyminiszter pedig, hogy tengeren is. „Ezért neveztem a hősömnek” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő nagy reményeket fűz a Varsó-Róma együttműködéshez, szerinte nem jó, hogy az Európai Néppárt mindig a bevándorláspárti erők között keres szövetségest.

Zéró tolerancia

Orbán Viktor a korrupcióval kapcsolatos kérdésre azt mondta a mostani gazdasági adatok nem lettek volna elérhetők magas korrupciónál, a kormány pedig továbbra zéró toleranciát követ a korrupcióval szemben. „A korrupt országok nem fejlődnek” – mondta a kormányfő.

A béremeléssel kapcsolatban azt mondta: fontos, hogy ne a kormány, hanem a gazdaság szereplői mondják meg, hogy mekkora legyen a béremelés mértéke. „A bérekről való megállapodás a vállalkozók és a munkavállalók feladata” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy nincs semmilyen céldátum az euró bevezetésére Magyarországon, de a lehetőséget folyamatosan vizsgálják.

Bepalizták a barátomat

Orbán Viktor szerint bepalizták Manfred Webert, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt elnökét, ezért szavazta meg a Magyarország jogállamiságát firtató Sargentini-jelentést.

Illiberális többség

Orbán Viktor szerint Magyarországon illiberális többség van, a magyarok a liberálisokkal szemben nem akarnak bevándorlást, a családok védelmét, valamint a keresztény kultúrát választják, a migráció helyett.

Meghallgatja a véleményeket

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért nem hallgatja meg a tüntető emberek véleményét, a kormányfő azt válaszolta: ő mindig meghallgatja az emberek véleményét, de a fontos döntéseket a parlamenti többség hozza.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ad kormánykritikus sajtónak interjút Orbán Viktor úgy válaszolt: „Mindenkinek a rendelkezésére állok, de bizonyos korrektség előfeltétele minden beszélgetésnek.”

„A világ legszebb munkahelyét hagytam el”

A kormányfő a Miniszterelnökség budai Várba való költözésére is reagált. Kifejtette, hogy egyedül Magyarországon nem volt elválasztva egymástól fizikailag a törvényhozási és a végrehajtói hatalom.

„A magyar államiság szimbóluma a Várban van, a modern demokrácia szimbóluma pedig a Kossuth téren” – fogalmazott. A szocialista kormány döntése volt, hogy a köztársasági elnök a Várba költözött – emlékeztetett a miniszterelnök. „A világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba” – tette hozzá.

Lassítanak

A TAO-pénzeket is számon kérték. A kormányfő elmondta, hogy eddig támadták a társasági adókedvezményt, most pedig a kulturális területről kivonják, hirtelen hiányolni kezdik. Orbán Viktor szerint arról van szó a támogatások csökkentésével, illetve megszüntetésével is meg tudnak-e valósulni beruházások.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter emlékeztette a miniszterelnököt, hogy a TAO megszüntetése a költségvetési hiány növekedéséhez vezethet, ezért húzott meg a sport területén egy határt a kormány.

Nem esik jól, de tűröm

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem esik jól neki, ha rosszat írnak róla, de tűri – utalt például a kérdésben említett O1G szófordulatra és szimbólumra.

Macron a migránspárti erők vezetője

Orbán Viktor egy kérdésre Emmanuel Macront nevezte a migránspárti erők vezetőjének, de nem akart rosszat mondani a francia elnökről, mert jó személyes viszonyt ápolnak, de ha kell szembeszáll vele a migráció kérdésben.

Nem üldözött a Soros-egyetem

Orbán Viktor szerint só sincs arról, hogy elüldöznék a Soros-egyetemet, erre bizonyíték, hogy az oktatási intézmény marad Magyarországon.

(Fotók: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!