2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Belföld

Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!

A hétfő esti bécsi terrortámadás után Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán üzent Ausztria polgárainak, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellárnak.

  • Orbán Viktor: Sok erőt, Ausztria!

Háromnapos nemzeti gyász Ausztriában

Bécsből kapcsoltuk tudósítónkat, Gaál-Tóth Andrást.

 

A HírTV Híradójának összeállítása a támadásról

Négyre nőtt a terrortámadás civil áldozatainak száma

A bécsi terrortámadás egyik kórházban ápolt civil sérültje, egy 40 és 50 év közötti nő életét veszítette, ezzel négyre nőtt a merénylet civil áldozatainak száma - közölte kedd reggel az osztrák belügyminiszter.

Karl Nehammer a merénylet gyors felderítését ígérte sajtóértekezletén, és részvétét nyilvánította az agyonlőtt civil áldozatok - két férfi és két nő - hozzátartozóinak.

Egy merénylőt a rendőrök agyonlőttek.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.

A belügyminiszter szerint a terrortámadás "teljességgel alkalmatlan" próbálkozás volt az osztrák "demokratikus társadalom" megrengetésére - hangsúlyozta Nehammer.

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Menczer Tamás: Nincs magyar érintettje a terrortámadásnak

A jelenlegi tudásunk szerint nincs magyar érintettje a bécsi terrortámadásnak – jelentette be a HírTV Híradójában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Az európai élet, az életformánk támadás alatt áll, támadás alatt állunk mi magunk, védekeznünk kell és természetesen mindenki, így Ausztria is számíthat Magyarországra a terrorizmus elleni harcban.

Hét sebesült válságos állapotban van

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak - közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel - mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak - tette hozzá.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

Belügyminiszter: nincsenek második tettesre utaló jelek

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben - közölte kedden Bécsben Karl Nehammer belügyminiszter.

A támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy "nincs jele második elkövetőnek" - mondta a belügyminiszter. "Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért" - tette hozzá.

Korábban azt közölték, hogy legalább egy további elkövető elmenekült.

A merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy polgári személyt - két férfit és két nőt - ölt meg, 22 másikat megsebesített - közölte Nehammer. A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil.

Michael Ludwig bécsi polgármester viszont keddi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a bécsi kórházakban szállított 24 ember közül egy meghalt, tízet elbocsátottak, tizenhármat továbbra is kezelnek, közülük háromnak válságos az állapota. Négy további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben - mondta a polgármester.

A támadás este nyolc óra tájban kezdődött az osztrák főváros előkelő negyedében. Egy különleges egység rendőreit vezényelték a helyszínre, akik 20 óra 9 perckor tették ártalmatlanná a támadót, ezzel az incidens véget ért. A gyors beavatkozás nélkül az incidens sokkal súlyosabb lett volna - mondta a belügyminiszter.

A Kujtim Fejzulaiként azonosított, észak-macedón szülőktől Ausztriában született 20 éves elkövetőt 22 hónap börtönbüntetésre ítélték 2019 áprilisában, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Decemberben a fiatalokra vonatkozó törvény értelmében büntetésének letöltése előtt szabadult.

Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy Fejzulai a támadás előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amelyen két olyan fegyverrel látható, amelyeket feltehetően a támadáshoz is használt.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették - közölte Karl Nehammer.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb zsinagógája közelében.

A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Kövér László részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Kövér László házelnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt az Andrea Eder-Gitschthalernek, az osztrák Szövetségi Tanács elnökének, valamint Wolfgang Sobotkának, az osztrák Nemzeti Tanács elnökének kedden írt leveleiben.

Az Országgyűlés elnöke azt írta, mély megrendüléssel és döbbenettel értesült a hétfő este Bécs belvárosában történt terrortámadásról.

"Engedje meg, hogy a magyar Országgyűlés nevében is kifejezzem őszinte részvétemet és együttérzésemet a merényletek áldozatainak és hozzátartozóinak, s kívánjak mielőbbi gyors felépülést a sérülteknek" - írta a házelnök.

Hozzátette: az ártatlan emberek ellen elkövetett "barbár támadások" ismételten rávilágítanak arra, hogy globális összefogásra van szükség, hogy a minapi bécsi és franciaországi támadásokhoz hasonló tettekre ne kerülhessen sor.

Kövér László tudatta azt is, bízik abban, hogy az osztrák hatóságoknak sikerül mielőbb ismét biztonságot teremteniük a békés polgárok számára.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb, Seitenstettengasse utcai zsinagógája környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylő négy embert ölt meg, 22 másikat megsebesített. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Elítélik a bécsi terrortámadást a világ vezetői

Sokkolta a világ vezetőit a bécsi terror-támadás. Az európai és közel-keleti vezetők egyaránt elítélték a kegyetlen mészárlást, és szolidaritásukat fejezték ki az osztrák néppel. Közben a közép-európai országok sorra erősítik meg a határ-védelmet.

Alig néhány órával a bécsi vérengzést követően a világ vezetői twitteren fejezték ki megdöbbenésüket és együttérzésüket a terrortámadás kapcsán. A politikusok elítélték a bestiális támadást, ami alig egy héttel a nizzai merénylet után most ismét megrázta Európát.

Az iszlamista terror elleni harcra szólított fel a német belügyminiszter is. Heiko Maas úgy fogalmazott: Németországot sokkolta a terrortámadás.

Egy perces néma csenddel emlékeztek meg a bécsi merénylet áldozatairól az uniós vezetők. Az Európai Bizottság szóvivője hangsúlyozta: a Közösség egysége és összefogása nagyobb, mint valaha.

Közben a közép-európai országok sorra erősítik meg a határok védelmet. Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be az Ausztriával közös határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek védelmét.

A terrortámadás után azonnal szigorítottak az ellenőrzésen a szlovák-osztrák határon is.

A határok védelmét sürgette az olasz külügyminiszter is. Az Öt Csillag Mozgalom politikusa konkrét veszélynek nevezte az illegális bevándorlást, és Európa társadalmát gyűlölő bestiáknak nevezte a nizzai és bécsi merényletek elkövetőit.

Az olasz jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini pedig úgy fogalmazott: elég volt az álszent politikából és mindenki befogadásából, zéró toleranciát kell hirdetni az iszlamista fanatizmussal szemben.

Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű "hírügynöksége" közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert - köztük egy német nőt - ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában az iszlamista hátterű merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben. "Elvárom, hogy a rosszul értelmezett tolerancia véget érjen" - jelentette ki Kurz. Mint mondta, az uniónak a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára. A politikai iszlám ideológiája veszélyezteti a szabadságot és az európai életmódot - húzta alá.

Kurz ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik. "Ugyanakkor ez a merénylet fővárosunk szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lennünk" - tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat.

A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy "ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)".

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek - tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz - tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook bejegyzést tett.

Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató szerint az elkövető ismeretségi és baráti köréből 14 embert vettek őrizetbe. Előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében.

Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni - jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben. Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

 

 

HírTV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!