2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Hír TV

2019. október 23., szerda 19:12

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint méltó és igazságos, hogy a Zeneakadémián hajtsunk fejet az '56-os hősök előtt.

A kormányfő kiemelte, 11 évvel a világháború befejezése után minden magyar ember tudta, hogy a kommunizmus maga a nagy szétdobáló, így fegyvert fogtak. 

A mi álmaink csak itt születhetnek meg és csak a Kárpát-medencében hozhatjuk létra azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívnak. 

Márai Sándort idézve a Orbán Viktor kiemelte:

A haza nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.

A miniszterelnök törvénynek nevezte, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, áldozatot hozzon érte, haza csak addig van, amíg a hazafiak többen vannak, mint a muszkavezetők. A kérdés csak az, hogy a hazafiak képesek-e összeadódni.

Mi 1956 októberében összeadódtunk, s ha már összeadódtunk csodát is tettünk. Ma is ebből a csodából élünk, de a magyar csodát nem adják olcsón. Az '56-osok adták az életüket , a szabadságukat, vállalták a száműzetést

- tette hozzá. 

Orbán Viktor kiemelte, 1956-ban a magyar nemzet az ősi jussát követelte vissza, mégpedig, hogyan akar élni. Szabad és független országot akart a nemzetek Európájában.

És mi akkor is magyar, vagyis európai életformát akartunk magunknak. Szabad és független Magyarországot a nemzetek Európájában. És ebben nem is volt ellentmondás, mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt

- mondta Orbán Viktor.

Hálával tartozunk elődeinknek, hogy a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok során forrhatott ki, amely minden fogyatékosságunkkal együtt nagyszerű és lovagias néppé tett bennünket

- fűzte hozzá a miniszterelnök.

A teljes beszéd: 

 Hír TV