2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Orbán Viktor: Nem úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek

1956 valóban az egész nemzet közös szabadságharca volt, mert a kivégzettek között minden társadalmi csoport szerepelt, minden életkorban. Egy egész nemzet állt a vérpadon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján.

  • Orbán Viktor: Nem úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek

Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsőként javasoltuk a békét a háború helyett. Egyebek mellett erről beszélt a miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében. Orbán Viktor Veszprémben, Európa Kulturális fővárosában emlékezett meg az 56-os hősökről. Mint mondta, a városba egy nappal korábban kellett volna érkezniük, mivel már október 22-én megalakították forradalmi szervezetüket.

Felidézte: úgy tartják, az utcai harcokban és sortüzekben mintegy háromezren estek el és húszezren sebesülhettek meg, a kommunista megtorlás pedig több mint 200 ember küldött halálba, 13 ezret pedig börtönbe, és elmenekült az országból 200 ezer magyar.

Hangsúlyozta: a börtönben megtorlást szenvedők és kivégzettek története egytől egyig különálló, megrázó és tanulságos dráma. Hozzátette: sokszínűségük önmagában is bizonyítja, hogy '56 valóban az egész nemzet nagy közös szabadságharca volt.

"Végeztek ki papot, munkást, földművest, tanárt és kommunista pártvezetőt is, időset, fiatalt, férfiakat és nőket, budapestieket és vidékieket: egy egész nemzet állt a vérpadon" - fogalmazott.

A magyar géniusz felvillanása

Orbán Viktor azt mondta, 1956 az európai Magyarország hosszú időkre utolsó esélye volt arra, hogy kiszakítsa magát az európai kultúrát, a keresztény civilizációt és a nemzetek létjogát tagadó bolsevik szocializmus világából.

A kormányfő úgy fogalmazott, "a magyar '56-os forradalom és szabadságharc nem artikulálatlan üvöltés, nem az elnyomottak dührohama, nem a bosszúért lihegők zihálása és nem is a szabadságvágy zabolátlan kitörése volt".

A magyar forradalom minden lélegzetelállító hősiessége, halált megvető bátorsága mellett is józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt. A forradalom maga volt a magyar géniusz felvillanása - mondta Orbán Viktor.

1956 végül 1990-ben győzött

A kormányfő beszédében kiemelte: "nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük azt, amit az '56-osok elkezdtek, hogy megmutassuk", 30 év kényszerű hallgatás nem azonos a megbocsátással, és hogy a történelmi számlát előbb vagy utóbb meg kell fizetni.

Hangsúlyozta: "úgy szabadultunk ki a szovjetek megszállása alól, és úgy váltottuk le a kommunistákat, hogy Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet sem vesztettünk, s ha kínnal és keservesen is, de elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását".

Sőt, a mai napig Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, "s máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában" - jelentette ki Orbán Viktor.

1956 győzött, és visszacsatlakoztunk az európai népek közösségébe. Azonban Európa, ahová visszaérkeztünk, már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak minket - szögezte le Orbán Viktor.

 

A Szovjetunió reménytelen volt, míg az unió még nem az

Szembe kell néznünk azzal, hogy mást értünk szabadság alatt, és különbözőképpen látjuk a szabad világot is.

A kormányfő hozzátette: a nyugatiak számára a szabadság menekülést jelent, a magyaroknál viszont a szabadság megérkezés és hazatalálás.

A miniszterelnök megjegyezte azt is: a történelem ismétli önmagát azonban szerencsére Brüsszel nem Moszkva.

"Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, s ha nem akarunk, akkor nem táncolunk."

A miniszterelnök szerint „a Szovjetunió reménytelen volt, míg az unió még nem az - emlékeztetve ezzel a jövő évi válaszátokra. A kormányfő kiemelte azt is: most nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok nyugatról, de ugyanazokhoz.

A Magyar Nemzet emlékeztet, Veszprém az 1956-os események fontos helyszíne, elsők között itt kezdődött el a Nemzetőrség szervezése már október 29-én. A város óriási szerepet vállalt abban is, hogy a forradalom alatt – más települések mellett – biztosította Budapest élelmiszer-ellátását.

A szovjet csapatok bevonulása után 1956. november 4-én, Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás is Veszprémben alakult ki.

HírTV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!