2021. április 19.,
hétfő, Emma napja

Orbán Viktor: Nem sztárokat, hanem hősöket akarunk látni

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 12:28, frissítve: csütörtök 17:51

Átadták Pécsen a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, vállalnunk kell sikereinket, egyébként soha nem lesz belőlünk nagy nemzet. A beruházás 3,1 milliárd forintba került.

A Rátgéber Kosárlabda Akadémiát 2011-ben alapították, az elmúlt 7 évben a dél–dunántúli régió legnagyobb utánpótlás nevelő központja lett. Mostantól az új csarnokban világszínvonalú infrastruktúrával dolgozhatnak az edzők. Az alapító Rátgéber László az egyedüli, aki csapatával Euróligát tudott nyerni.

 

„Egy mérföldkő és egy hatalmas lehetőség egyben. Hatalmas lehetőség arra, hogy a ma átadásra került Nemzeti Kosárlabda Akadémia a magyar kosárlabdázás alappillére legyen. Példát mutassunk, ne csak a világszínvonalú létesítményünkkel, de legfőképp professzionizmusunkkal, fanatizmusunkkal, utánpótlás nevelő munkánkkal és húzóerő legyünk. Célunk, hogy nemzetközi szintű játékosokat neveljünk ezeken a pályákon a magyar női és férfi válogatott számára” – mondta a szakember.

A miniszterelnök azt mondta az igazi akadémiákat csak igazi nagy edzőkhöz lehet kötni, ilyen a kézilabdában Mocsai Lajos, ilyen a labdarúgásban Mezei György, és várható hogy rövidesen Kovács Katalin, kajak-kenuban és Hosszú Katinka az úszásban is belép ebbe a sorba.

„Sikeresnek és nagynak lenni a sportban álszerénységgel, nehéz. Igaz az is persze, ha nagy a mellény a kevésre vagy a semmire, az nagy baj, de legalább akkora baj, ha nagy a teljesítmény és mégis kicsi a mellény. Vállalnunk kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, mert egyébként sose lesz belőlünk nagy nemzet. Ha van mire és van kire, akkor igenis legyünk rájuk büszkék” – fogalmazott a miniszterelnök.

 

A kormányfő arról is beszélt, külföldi mintára szorosabb együttműködést terveznek az élsport és a felsőoktatás között.

„Ne kelljen többé olyan mondatokat hallani – szerencsére egyre ritkábban hallok ilyeneket – hogy azért kell külföldre mennem dolgozni, mert ott olyan feltételek biztosítanak számunkra, amit itthon nem. Ezért megyek, mondjuk Amerikába ösztöndíjasnak. Szerintem Amerikába menni ösztöndíjasnak, nem rossz ötlet. Nem baj ha az ember körülnéz a világban, ott is érdekes dolgokat lehet tanulni, de ne azért menjetek ösztöndíjasnak Amerikába, mert itthon nincsenek meg a sportoláshoz szükséges föltételek” – tette hozzá Orbán Viktor.

 

A nemzetközi tornák lebonyolítására is alkalmas csarnok 400 fős lelátóval rendelkezik. A központhoz 60 fős kollégium és étterem is tartozik.