2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

Fontos, hogy ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió következő éveit, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: olyan irányba kell terelni az uniót, mely a migráció megállítása mellett tiszteletben tartja a nemzeteket, kiemeli a keresztény kultúra megőrzésének fontosságát és a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét.

  • Orbán Viktor: Ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

A politika tisztelettudó műfaj, de a döntéseknél az erő számít. Európa gazdasági növekedésének motorja a Közép-Európai térségben van, ezért az érdekeinket érvényesítenünk kell - mondta a miniszterelnök a budapesti V4-csúcsról, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel személyi és politikai kérdésekben is.

Kell olyan vezető Közép-Európából, aki a mi érdekeinket képviseli, Európa más részéből pedig olyan vezetőt tudunk támogatni, aki tisztel minket - mondta a miniszterelnök. Olyan vezetőt soha nem szabad megválasztani, aki részt vett valamelyik uniós ország megtámadásában - mondta a miniszterelnök Frans Timmermansra utalva. Széles listával kell menni, és meg kell tudni állapodni - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unióban a döntésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni.

Vannak ezek a bürokraták is Brüsszelben, sokan is vannak, mint a siserehad, élnek a buborékban, életidegen szabályokat akarnak elfogadtatni. De az Európai Unióban a vezetésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni.Ezért tisztázni kell azokat a kérdéseket, amiket a bürokratáknak figyelembe kell venni - mondta Orbán Viktor.

Az európai parlamenti választásokról a miniszterelnök azt mondta: több fontos elv megvalósításához kért és kapott mandátumot. 

- Egyrészt olyan dokumentumokat kell elfogadni és olyan vezetőket kell választani, akik hitet tesznek a migráció megállítása mellett. Soros György maffiaszerű szervezeteteit ki kell szorítani - mondta a miniszterelnök.

- Másrészt meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek. Aki tiszteletlen a nemzetekkel szemben, nem reménykedhet abban, hogy megbízást kapjon - tette hozzá.

- Harmadrészt a keresztény kultúrát, amely kétezer év alatt kialakult Európában, meg kell védeni.  

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét meg kell védeni. Nem lehet Brüsszelben dönteni arról, hogy milyen adórendszer legyen egy országban - mondta példaként a miniszterelnök.

Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első. Nem Brüsszelben kigondolt dolgot kell érvényesíteni, mint ahogy azt az ellenzéki pártok gondolják - tette hozzá Orbán Viktor. Csak a magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak.

Arról, hogy a Fidesz melyik pártcsoportban foglal helyet, a miniszterelnök azt mondta, ez nem lényegtelen, de másodlagos kérdés.

Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert a szövetségek folyamatosan alakulnak - mondta. Ha az Európai Néppárt olyan irányba alakul, amely nem szolgálja a magyarok érdekeit, akkor nekünk ott nincs helyünk - tette hozzá. A Fidesz szeretné megtartani Helmuth Kohl néppártját, de ha a Néppárt megváltozik, ha bevándorláspárti lesz, ha nem tiszteli a nemzeteket, ha a brüsszeli bürokraták foglyává válik, akkor nem lehet maradni - mondta.

Az úgynevezett néppárti bölcsek tanácsáról azt mondta, őket azért kérték fel, mert a skandináv és Benelux országok pártjai megtámadták a Fideszt, ki akarták zárni. Ráadásul ezt éppen a kampányban tették, ami oda vezetett, hogy a néppárt rosszabbul szerepelt, mint ahogy várni lehetett. Én nem fogadom el azt a hozzáállást, hogy ők idejönnek és megvizsgálnak minket, mint a tanulókat. Ez egy ország, egy haza. Egyenrangú tárgyalófelek vagyunk, meglátjuk, mire fogunk jutni. - mondta Orbán Viktor.

A frissen benyújtott költségvetéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az ország kezd egyre jobban teljesíteni. Egyre több a munkahely, egyre jobbak a bérek, összességében a gazdasági teljesítményünk egyre jobb.  Ilyenkor a miniszterelnök és a kormány dolga, hogy a gazdaságot fenyegető kockázatokat ki kell védeni, meg kell védeni a fejlődés lehetőségét - mondta a miniszterelnök.

A gazdagabb nyugat-európai országok gazdasági növekedése lassul, mi pedig velük kereskedünk. A kérdés az: ha náluk rosszabbul megy, mehet-e nálunk jobban. Lehetséges-e olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely a nyugat-európai országok lassulása ellenére fenntartja a fejlődést? - jelölte meg a fő kérdést Orbán Viktor.

A kormány erre válaszul vezette be  a gazdaságvédelmi akciótervet.  Ennek része az adócsökkentés, részei a gazdasági növekedést támogató intézkedések, és eközben nem feledkezik meg a fő célról, arról, amiért az egész létezik: a családok megerősítéséről.

A dunai hajótragédiáról szólva Orbán Viktor azt mondta: súlyos, szíven ütő baleset történt, ami megrázta az országot. Most még a gyászé a fő szerep, de ha ezen túl leszünk, tárgyalni fog a dél-koreai vezetőkkel arról, hogy valamilyen emlékhelyet hozzanak létre. 

A kiemelési munkákban 498-an vettek részt - mondta a miniszterelnök. Büszkék lehetünk rájuk, a helytállásuk példaértékű volt, minden tiszteletet megérdemelnek és meg is fognak kapni - tette hozzá.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!