2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Orbán Viktor: Magyarország az USA szövetségese

Orbán Viktor álhírnek, Szijjártó Péter hazugságnak nevezte az amerikai konzervatív napilap, a The Wall Street Journal vasárnapi értesülését, miszerint feszültségek jelentek meg az amerikai–magyar kapcsolatokban a magyar kormány orosz és kínai közeledése miatt. A cikk szerint az amerikai külügyminiszter februári budapesti látogatása is részben ezzel függ össze. A kormány ezt cáfolja.

  • Orbán Viktor: Magyarország az USA szövetségese

Vasárnap közölt cikket a The Wall Street Journal a feszült magyar–amerikai kapcsolatokról, a lap szerint Washington elégedetlen a magyar kormány nyugati elkötelezettségével. A konzervatív kiadvány névtelen magyar és amerikai kormányzati emberektől úgy tudja: a Trump-kormányzat nagyobb távolságtartást várna Magyarországtól az orosz és kínai kapcsolataiban, a magyar miniszterelnök azonban ellenáll ennek a kérésnek.

Orbán Viktor tavaly év végén amerikai diplomaták előtt állítólag jelezte: semleges szeretne maradni ebben a konfliktusban, mint amilyen Ausztria. Az amerikai lap magyar kormányzati forrásai szerint a miniszterelnök nagyra becsüli a NATO nyújtotta katonai védettséget, és továbbra is szívesen küld magyar katonákat NATO-missziókba külföldre, de az amerikai diplomáciai nyomásgyakorlásnak nem enged. A The Wall Street Journal cikke azt is állította, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárra tervezett budapesti látogatása is részben ezzel kapcsolatos.

„Jól tenné a Wall Street Journal, ha befejezné a hazugságok terjesztését Magyarországról” – ez már a külügyminiszter reagálása a cikk tartalmára. Szijjártó Péter szerint Magyarország egy megbízható NATO-tag, ha valaki ezt megkérdőjelezi, akkor azt rossz szándékkal teszi. 

„Mi NATO-tagok vagyunk, és azok is akarunk maradni. És ha valaki nem hiszi el, akkor nézze meg a szerepvállalásunkat. Több mint száz katonánk van Afganisztánban, most növeljük 400-ra a koszovói jelenlétünket” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

 

 

 

 

 

Az ügyben megszólalt a miniszterelnök is, az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a nemzetközi sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; amelyek célja, hogy zavart keltsenek Mike Pompeo budapesti látogatása előtt. Orbán Viktor szerint a kormány célja továbbra is az, hogy a szövetségesi kapcsolatát erősítse Amerikával.

 

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek – szögezte le Orbán Viktor.

Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására – nyilatkozta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Zelenszkij most már tárgyalna Oroszországgal

Zelenszkij most már tárgyalna Oroszországgal

Ukrajna meghívhatja Oroszországot a nemzetközi partnerekkel tervezett következő békekonferenciára – közölte Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak a Bloombergnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!