2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Orbán Viktor: Magyarnak lenni küldetés, a világ egyik legszebb küldetése

Magyarnak lenni küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése – ezt mondta a miniszterelnök a Tranziton. Orbán Viktor szerint a magyarságnak feladata van a Kárpát-medencében. A baloldal azonban évtizedek óta elutasítja ezt a gondolatot és rendszeresen uszít a határon túli magyarsággal szemben. Gyurcsány Ferenc korábban a kettős állampolgárság ellen kampányolt, majd a szavazati jogukat is elvette volna.

  • Orbán Viktor: Magyarnak lenni küldetés, a világ egyik legszebb küldetése

Küldetés magyarnak lenni – erről beszélt a miniszterelnök a Tranziton. Orbán Viktor azt mondta, a magyaroknak feladata van az egész Kárpát-medencében.

Van egy kárpát-medencei terület, amit mi művelünk. 1100 éve mi műveljük. Szó szerint. Mi rendeztük be. És az embernek saját földjével, vagy a kertjével szemben kötelessége van. Még akkor is, ha nem vette, hanem örökölte mondjuk a szüleitől, ott van egy kötelessége. Ezt csinálni kell. Értjük ezt, vagy nem értjük? Ez egy feladat az életünkben, ez hozzáad az életünkhöz, ez megemeli az életünknek a súlyát, vagy egy rossz kötelezettség, amit le akarunk magunkról rúgni mert akkor menjünk a liberálisokhoz, ott ez van – hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Csakhogy mindezt a baloldal elutasítja.

A közös akarat a jelenben, a nagy tettek a jövőben az azt jelenti, hogy mi mindannyian, tíz millió magyar állampolgár közös akarata. Akkor válik ez a közös akarat a jövőben tetté, ha ezt mind a tízmillióan akarjuk – mondta Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

A DK-s Dobrev Klára nem tekinti nemzetrésznek a határon túli magyarságot, nem számol velük. Korábban azt hangsúlyozta, hogy tíz millió magyarban gondolkozik. A határon túl élő több milliós magyar kisebbséget nem sorolta a magyar néphez. Annak ellenére sem, hogy milliós nagyságrendben rendelkeznek magyar állampolgársággal. 

Sőt, a DK rendszeresen másodrendűként kezeli a határon túli élőket. Gyurcsány Ferenc már a 2004-es népszavazás kampányában szembe fordult a határon túli magyarsággal. Akkor azért kampányoltak, hogy az anyaországtól elszakítottak ne kaphasson állampolgárságot.

A választás joga illesse azt, akit a következmény majd terhelni fog – mondta Gyurcsány Ferenc. 

A nem anyaországiakkal szembeni ellenszenve később sem hagyott alább, de ettől is tovább mentek. 2017-ben elvették volna nemzettársaik szavazati jogát.

Én magyarnak gondolom magamat. Hazafinak. És azt gondolom, hogy gondolja magát magyarnak és jó hazafinak az is, aki Székelyudvarhelyen él! De ahogyan én nem tudok beleszólni Székelyudvarhely dolgába, több mint 90 százalék magyar él ott, ők választják a polgármestert és nincs is rá igényem, fogadják el, hogy nem azért mondjuk, hogy ne beszéljetek bele, mert nem fogadom el a ti magyarságotokat – hangsúlyozta a DK elnöke. 

A határon túli magyar különböző szervezetekre, haverokra elszórt pénz sem prioritás – jelezte Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője.

Gyurcsány Ferenc párttársa is a határon túli magyarság ellen uszított. Vadai Ágnes szerint nem cél az anyaországon túl élők támogatása.

A politikus rendszeresen neki megy a határon túli magyarságnak. A járvány idején azon sajnálkozott, hogy a kormányt nekik is egészségügyi segítséget nyújtott. Később pedig sértegette a kárpátaljai magyarokat.

Kezdek belefáradni abba őszintén szólva, hogy vannak ilyen szent tehenek, amikről egész egyszerűen, ha az ember kérdezni mer, már akkor is önmagában hazaáruló – mondta Vadai.

A DK elhatárolódik attól, hogy a határon túli magyarság ügyében nemzeti minimumot alakítsanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!