2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Orbán Viktor: Közös európai siker született

Közös európai sikerként értékelte Orbán Viktor azt, hogy megállapodás született az uniós költségvetésről, a helyreállítási alapról, valamint a jogállamisági mechanizmusról. A miniszterelnök elmondta: Soros György irányításával az Európai Parlament az egész unió irányítását szerette volna átvenni, de ezt sikerült megakadályozni. A kormányfő a gender-törekvések kapcsán leszögezte: nem lehet ráerőltetni a többségre a kisebbség igényeire épülő szabályokat.

  • Orbán Viktor: Közös európai siker született

Úgy nyertük meg az uniós mérkőzést, mint a válogatott Izland ellen. A meccs közbeni eredmény nem lényeges, csak a végeredmény! – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Mint kifejtette: hónapok óta zajlottak a tárgyalások a háttérben. A német elnökség feladata volt, hogy azt a szembenállást, amit az unió két oldala képvisel, elsimítsa.

Brüsszel továbbra is arra törekszik, hogy mélyítse az integrációt.

Hozzátette: Az EP össze akarta kötni a költségvetési kérdéseket politikai kérdésekkel. Az EP makacssága majdnem magával rántotta, az egész költségvetést, a németek meg tudták találni az egyensúlyt. – Ettől szép a politika: ha az ember sokat gondolkodik, akkor egy ilyen fából vaskarika helyzetet is meg tud oldani – fejtette ki. Hangsúlyozta: segítség volt a 40 milliós Lengyelország kiállása, majd a végére megjött Szlovénia és Lengyelország is mellénk. Visszafogottan kell erről beszélni, mert nem más országok fölött arattunk győzelmet, hanem egy közös, hasznos, jó európai sikert értünk el – húzta alá.

A miniszterelnök elmondta: az EP át akarta venni az unió irányítását. – Mi Európa? – a képviselők azt gondolják, hogy Brüsszelből áll. A kormányfők szerint az EU a nemzeti fővárosokban van, Brüsszel csak egy egyeztetési helyszín. Ennek ki kell fejeződnie az irányítási jogosultságokban – hangoztatta. Orbán Viktor leszögezte:

az EP mögött egy hálózat van, Sorosék a civil szervezetekkel, kutatóhelyekkel, erős pozíciókat építettek ki.

- Ez a globális elit bevette magát az EP-be, ők akarják magukhoz vonni a nemzeti döntéseket. Ők akarnak dönteni a világ jövőjéről, ne pedig az emberek által választott vezetők – mondta.

A miniszterelnök felidézte:

Soros már több alkalommal megtámadta hazánkat különböző írásokban.

A miniszterelnök elküldte a válaszát abba alapba, ahol Soros véleménye is megjelent, de nem közölték le. – Ez a nyugati sajtószabadság – húzta alá. Orbán Viktor szerint új kérdéseket vet fel, hogy a magyar baloldal belépett ebbe a játszmába Soros oldalán.

Úgy vélekedett: számolnunk kell azzal, hogy bár most néhány kérdésben sikerült megállapodást kötni az állam-és kormányfőknek egymással és a következő évek gazdasági tervezéséhez szükséges hátország atombiztos. Egy nagyobb egység részeként működik a magyar gazdaság, amelynek elemei most stabilnak tűnnek. Orbán Viktor elárulta: ma is bejelentés arról, hogy a vírus elhárítását célzó gazdasági válság kezelésének milyen lépései lesznek.

Az élet nem gazdasági részében a véleménykülönbségek továbbra is fennmaradtak – folytatta a miniszterelnök. Mint mondta:

a nyugati felfogás nem toleráns, ránk akarja erőltetni a saját véleményét.

A legfontosabb a migráció kérdése: továbbra is migránsokra épülő európát akarnak, 34 millió migránsnak akarnak lakást, szociális támogatást és állampolgári jogokat adni.

A gender-kérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: az egy olyan periférikus léthelyzetet, amely az emberek 99%-át nem érinti. Az hogy az apa férfi, az anya nő, természetes dolog. A család erre alapul, ez evidencia. Van egy százaléknyi réteg, amely eltér a normálistól, de ők a kivételek. Nem lehet száz ember életét egy ember sajátosságaira szabályozni, mert a kilencvenkilencből kell kiindulni. Mi az általánosból indulunk ki. Nem ítéljük el a kivételt, nem akarjuk minősíteni, de senki se követelje meg tőlünk, hogy 1% embernek az életére szabjuk a sajátunkat.

– Az egész gender-vita mögött azt az általános nézetet látom, hogy a tolerancia helyett úgy tesznek, mintha a kivételre vonatkozó szabályok lennének a normálisak és általánosak mindenkire vonatkozóan – mondta. Hangsúlyozta: a feladat, hogy a többség megőrizze életformáját, és tolerálja a kisebbséget.

Karácsony után kezdődhet az oltás

A miniszterelnök beszámolt az operatív törzs reggeli üléséről is. Mint mondta, nincsenek felszabadító erejű hírei, az a jó, hogy a számok nem romlanak, azt viszont leszögezte: az egészségügy bírja a terhelést. Bejelentette:

December 27-28-án 35 ezer ember számára elegendő vakcina érkezik.

Az egészségügyi dolgozókat oltják be először megyei kórházakban, az a első a Dél-pesti Centrumkórház lesz lesz, és utána szépen sorban a többiek. Kifejtette: a regisztrációnak akkor lesz jelentősége, amikor tömeges lesz az oltás. Az oltópontok terve készen van, az oltási terv rendelkezésre áll, ha a vakcina megvan, akkor 1-2 nap alatt mindenkit be tudunk oltani. Már csak a vakcina hiányzik – tette hozzá.

Az ünnepeket illetően Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy mindenki a nagy ünnepet szeretne, mert a karácsony családi ünnep. Az egész ország jön-megy,

december 25-26. a rokonlátogatások időszaka, de erről most le kell mondanunk.

Ez egy nagy áldozat, de ha úgy viselkedünk, ahogy általában ilyenkor szoktunk, akkor elvihetjük a fertőzést a rokonainkhoz. – Arra kérek mindenkit, hogy érjük be a kisebb ünneppel. Remélhetőleg Húsvétkor megülhetjük a szokásos ünnepeiket – mondta.

A Szenteste szabályozásáról hétfőn szeretnénk döntést hozni. Az újévvel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: – Mindannyian örülnénk, ha azon az egy estén lazább szabályozások is megengedhetők lennének. Szeretném, ha a szakemberek meg tudnák támogatni, hogy a tízfős családi összejövetelek esetén ne számítsák bele a 14 év alatti gyerekeket a létszámba és akkor többen is össze tudnak ülni.

Hír TV/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!