2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Orbán Viktor: Hazánk részvétele értelmetlenné vált a Nemzetközi Beruházási Bank további munkájában

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, mert harmincnégy magánszemély neve szerepel a listán, de csak egyetlen magyar van közöttük – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  • Orbán Viktor: Hazánk részvétele értelmetlenné vált a Nemzetközi Beruházási Bank további munkájában

A kormányfő szerint a szankcionált Nemzetközi Beruházási Banknak nagy szerepe lett volna az európai fejlesztésben, azonban a háború óta ennek a banknak a lehetőségei szűkültek, a mostani szankciókkal pedig teljesen értelmetlenné vált Magyarország részvétele benne.

Pressman az Egyesült Államok véleményét visszhangozza

 

Az amerikaiakkal jó viszonyunk van, életünkben egyszer üzentünk nekik hadat, a második világháborúban, de ez nem volt sikeres diplomáciai akció – idézte fel a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor. A miniszterelnök tisztázta: az USA a barátunk és fontos szövetségesünk. A kormányfő szerint vannak közös pontok a két ország filozófiájában, mi is azt gondoljuk, hogy szabadság és piacgazdaság kell ahhoz, hogy jól éljünk, emellett az Egyesült Államok is keresztény ország.

A beszélgetést itt tudja meghallgatni:

A gazdasági együttműködést a két ország között Orbán Viktor úgy értékelte, sosem voltak még ilyen intenzívek a kapcsolatok a két ország között. Orbán Viktor szerint jelenleg Amerika igencsak megosztott: ha demokrata elnök van, akkor a magyarok dolga nehezebb, a republikánus vezetéssel pedig rendszerint jobb viszony alakul ki. Amerikában tipikusan politikai kinevezettek a nagykövetek, de ebbe nem tudunk beleszólni. Tudomásul kell vennünk, hogy a nagykövet az Egyesült Államok véleményét visszhangozza – jelezte a kormányfő.

Mint mondta, vannak filozófiai különbségek, de a legfontosabb aktuális különbség Magyarország és az Egyesült Államok között a háború kérdése. Ezt a véleménykülönbséget a magyar–amerikai kapcsolatoknak ki kell bírnia – szögezte le a kormányfő.

Már hazaküldtük a ruszkikat

– Joggal várjuk el az Egyesült Államoktól, hogy elfogadja Magyarország speciális helyzetét, ám továbbra sem adták fel, hogy belepréseljék hazánkat a háborúba – jegyezte meg Orbán Viktor, majd leszögezte: nem fogunk fegyvert szállítani. Az amerikai plakátkampányról szólva úgy fogalmazott: nem szokványos eszköz, és megkésettnek érzi, mert a magyarok egyszer már hazaküldték a ruszkikat. Ő maga is eléggé jól emlékszik arra, hogyan történt ez.

Orbán Viktor szerint volt esély arra, hogy politikai konszenzust teremtsenek a béke párti elköteleződés mellett, de a baloldal háborúpártiságról tett tanúságot, amikor nem szavazta meg a kormánypártok békepárti javaslatát. A miniszterelnök reménykedik abban, hogy a jövőben változik a helyzet, és a társadalmi konszenzus mellett a politikai paletta is egységesebb lesz a háború kérdésében.

A miniszterelnök beszélt arról is: egyre borúsabban látja a háború eszkalációjának a lehetőségét. – Minden alkalommal egyre romlik a helyzet – állapította meg, majd emlékeztetett, hogy elértük a nukleáris fegyverek határvonalát, ha pedig világháború lesz, az atomháború lesz.

Arra, hogy megelőzhető-e, hogy globális válságspirálba kerüljünk, a kormányfő úgy reagált: ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van. 

Csak egy európai vezető képes történelmi távlatokban gondolkozni

Orbán Viktor szerint ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató. – Mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket – jelezte a kormányfő. Emmanuel Macron Európa stratégiai önállóságáról tett kijelentését a magyar miniszterelnök üdvözölte, szerinte a kontinens képes lenne a saját érdekei mentén politizálni, a történelme alapján. 

Ha Európa érdekei nem esnek egybe az amerikai érdekekkel, akkor ezt ki kell fejezni – mutatott rá.

Orbán Viktor Macron elnököt tiszteletre méltó embernek nevezte, aki szerinte jelenleg az egyetlen európai vezető, aki képes történelmi távlatokban gondolkozni. Mint mondta, Európa jövőjéről mást gondolnak. Míg a magyar kormánypártok keresztény reneszánszban reménykednek, addig a francia elnök liberális Európát építene, de ez legalább értelmezhető jövőkép. A miniszterelnök szerint a pitiáner, egymást lökdöső, szankcionálgató politika helyett az ilyen hosszútávú gondolkodás segítene a jelenleg szenvedő európai kontinensen.

Ukrajna egy nem létező ország 

Ukrajna egy gazdaságilag nem létező ország, az a kérdés, hogy mi fenntartjuk-e Ukrajnát – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor helyzetértékelése szerint amint az Egyesült Államok és az Európai Unió úgy dönt, hogy nem finanszírozza tovább az ukrán állam működését, egyből véget ér a háború. Jelenleg még nem ez a helyzet, az európai közös költségvetésen keresztül a magyar adófizetők is támogatják Ukrajnát. Ezért esik rosszul, hogy a magyar kisebbséget ma is üldözik Ukrajnában.

Mi fizetjük az ukrán nyugdíjakat, fizetéseket, tartjuk fönn az államigazgatásukat, az egészségügyi ellátásukat – jelezte Orbán Viktor, aki szerint egyértelmű, hogy ez az állapot hosszútávon nem tartható fönn.

A magyarországi gazdasági kérdésekre térve a kormányfő rögzítette: ami eddig történt inflációügyben, az kevés ahhoz, hogy kivezessék az árstopokat. Mint mondta, sok üzletben érzékelhető árcsökkenés, ám az még csak kevés csoportra terjed ki. – Biztató ez a néhány százalékos inflációcsökkenés, ám ez még kevés – vélekedett Orbán Viktor.

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!