2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Orbán Viktor: Ki garantálja, hogy a keresztények és a muszlimok tömeges együttélése jó dolgokat hoz?

Ha a nyugat-európai országok azt gondolják, ők ki tudják toloncolni a migránsokat, akkor higgyenek benne - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  • Orbán Viktor: Ki garantálja, hogy a keresztények és a muszlimok tömeges együttélése jó dolgokat hoz?

Orbán Viktor a brüsszeli Közmédia Központban készített interjúban azt mondta: a kormány családpolitikai megfontolásai mélyén az az egyszerű összefüggés áll, hogy "ha van gyerek, van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő" - írja az MTI.

A kormány legfontosabb feladatának a miniszterelnök azt nevezte, hogy segítse az embereket abban, hogy vállalhassanak gyerekeket.

Hangsúlyozta, a kormánynak nem dolga, hogy meggyőzze, rábeszélje az embereket a gyermekvállalásra, "ezt a komcsi propagandát" nem szívesen látná. Ehelyett az a feladat, hogy a kormány segítsen, hogy az emberek ne ütközzenek olyan akadályba, ami visszatartja őket a gyermekvállalástól.

Közölte: egy éve dolgoznak a 2024. január 1-jével bevezetendő új támogatási formán, ami a régi városi csokot váltja, alkalmazkodva a megváltozott pénzügyi körülményekhez, és a szerdai kormányülésen jóvá is hagyták az előterjesztést.

Változás kell Brüsszelben

A kormányfő - aki kétnapos EU-csúcson vesz részt - a brüsszeli Közmédia Központban adott interjúban azt mondta: jelenleg azzal a problémával kell szembenézni, hogy

olyan vezetői vannak az Európai Uniónak, akik nem tudják megoldani azt a problémát, hogy új Ukrajna-stratégiára van szükség.

Ezért is kell változást elérni a soron következő európai parlamenti választáson - hangsúlyozta.

"Békeidőben, amikor nem fodrozódik a víz, és lehet csónakázni, ezek jó vezetők, de most, amikor szélvihar van, óriási hullámok vannak, kalózhajók is feltűnnek a vizeken, ezekkel a vezetőkkel nem fogunk tudni boldogulni, az biztos" - fogalmazott.

Értékelése szerint az európai parlamenti választáson meg kell találni azokat az európai vezetőket, akik ebben a nehéz helyzetben is össze tudják hangolni a miniszterelnökök munkáját és "egy adott, jól kijelölt célra, irányra tartsanak, és oda vezessenek bennünket".

Nem babra megy a játék, komolyra fordultak a dolgok

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, azt fogja javasolni, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció. A kormányfő szerint a nemzeti konzultáció egy jó eszköz, és most is van 10-11 komoly kérdés, amiben az embereknek lehetőséget adnak, hogy elmondják a véleményüket - írja az MTI.

A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

Orbán Viktor kiemelte, hogy a migránsokkal együtt behozták a terrort, a bűnözést és azokat a konfliktusokat, amelyek Európán kívül, innen több ezer kilométerre vannak jelen. Kifejtette: ezek a konfliktusok ma itt vannak az európai nagyvárosok utcáin. Ennek a jelentőségét a magyarok talán kevésbé érzik, "mert nálunk ilyen nincsen", hiszen "amikor erősnek kellett lenni, akkor erősek voltunk és nem engedtük be a migránsokat" - mondta.

Kiemelte: de aki beengedte őket, már együtt él olyan konfliktusokkal, amelyek nem ide valók, hanem úgy jöttek messziről, mert "a bajt hozták ide, ahelyett, hogy a segítséget vitték volna oda", pedig pont fordítva kellene.

Magyarországon nem lesz migránsgettó

A migráció okozta problémák megoldásáról szólva kijelentette: ha a nyugat-európai országok azt gondolják, ők ki tudják toloncolni a migránsokat, akkor higgyenek benne. Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést: mindez hogyan történik majd? Hova szállítják őket?

"Ha egyszer kijött a fogkrém a tubusból, akkor azzal hitegetni magunkat, hogy majd mi vissza tudjuk azt varázsolni, az szerintem dajkamese"

- fogalmazott. Valami mást kell kitalálni, de ez nem Magyarország problémája. "Én nem akarok osztozni a nyugatiak problémájában" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, hogy arra köteleznék Magyarországot, építsen migránstáborokat, amelyeket ők töltenek fel olyan migránsokkal, akiket ők engedtek be. Hozzátette: olyan migránsokat engedtek be, akik lőnek, a déli magyar határon megtámadják a rendőröket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok egy másik civilizációból jöttek, más kultúrával rendelkeznek. Az iszlámot nagy kulturális teljesítménynek tartja, ami kiemeli az embert a barbarizmusból. Csak az a kérdés, hogy mit keres ez itt? Ki garantálja, hogy a két világ tömeges együttéléséből jó dolog jön ki? - sorolta a kérdéseket a kormányfő.

Az ukrán háborúról

Megbukott az a stratégia, amivel az uniós vezetők belementek az orosz-ukrán háborúba, és belerángattak minket is. A miniszterelnök kiemelte: nem látja indokát, hogy a magyarok pénzt küldjenek Ukrajnába. Azt mondta: van olyan, hogy egy háborúban segítünk, de akármit is csinálunk, kell lennie egy világos stratégiának arról, hogy mit akarunk elérni.

A kínai tárgyalásokról

A napokban tett kínai tárgyalásaival kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök arról is beszélt: ha azt akarjuk, hogy Magyarország a zöld energia előnyét kihasználja és az energia tekintetében független legyen másoktól, akkor a kínai cégekkel és technológiával kell együttműködnie.

A kormányfő a világgazdaság előtt álló legnagyobb kérdésnek azt nevezte: kinek lesz meg az a képessége, hogy a megtermelt zöld energiát eltárolja és akkor vegye elő, amikor arra szüksége van. Ebben Kína ma élen jár és ha Magyarország jó időben, másokat megelőzően kapcsolódik be az új technológiába, akkor rövid idő alatt nagyon sokat tud a fejlődési hátrányából ledolgozni - hangsúlyozta.

Híradónk összefoglalója a miniszterelnök interjújáról:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!