2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Orbán Viktor: Együtt szeretnénk sikeresek lenni Szlovákiával

2020. június 12., péntek 12:30

Szlovákia és Magyarország szoros partnerségi viszont alakított ki, amit bizonyít, hogy hazánk harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákia – jelentette ki a miniszterelnök az Igor Matovic, szlovák kormányfővel folytatott tárgyalását követően. Orbán Viktor hangsúlyozta: a következő néhány hónapban történelmi jelentőségű, geostratégiai események fognak zajlani a két ország között, tovább erősítve a jó szomszédi viszonyt.

Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott a szlovák kormányfő felvidéki magyarok felé tett gesztusait. 

Sok magyart a szlovákok hoztak haza a világ minden pontjairól. 

Köszönetet mondott a határon át történő ingézést és azt is, hogy eltörölték a határokon a korlátozásokat. 

Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségekre, élő közösségeik vannak, melyke gazdagítják hazánkat - mondta el Orbán Viktor. 

A kormányfő szerint a szlovákok és a magyarok kijelölték az irányt a kormányaik számára. Fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki Szlovákia és Magyarország között. 

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti forgalom tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót

- számolt be a miniszterelnök. 

Orbán Viktor azt kérte szlovák kollégájától, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra, ennek érdekében nyitottak egy 600 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál. 

Itt Magyarországon történelmi jelentőségűnek tartjuk azt a néhány dolgot, ami a következő hónapokban fog megtörténni - mondta

  • A Komáromi Híd átadása, egy új-Duna hídról van szó
  • 2022-ig épül hat új átkelő, ebből 3 híd lesz az Ipolyon
  • Geostratégiai jelentőségű, hogy az év végére két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát
  • Szintén Geostratégiai jelentőségű, hogy akorábban megépített szlovák-magyar gázvezeték volumenének háromszoros bővítése is megtörténik

Mindezek révén közösen járulhatnak hozzá a stabilitáshoz a térségben. Együtt akarunk sikeresek lenni Szlovákiával

- mondta Orbán Viktor.

A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azzal kezdte, nem csak szomszédként, hanem közeli barátokként is tekint a magyarokra és beszélt a két nép közös történelméről. 

Két nappal Trianon elől a Szlovák Köztársaság kormányfőjeként úgy álltam ehhez, hogy a múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

- tette hozzá.

Természetesnek nevezte az, hogy Magyarország érdeklődik a Szlovákiában élő magyarok iránt. Leszögezte, kormánya célja, hogy a felvidéki magarok teljes mértékben egyenértékűnek érezzék magukat. 

További célja, hogy

minden anya a gyermekét a saját anyanyelvén taníthassa. 

Nagyon örülnék, ha a felvidéki magyarság úgy érezné Szlovákia számára egy hozadék

- mondta el Igor Matovic.

Szerinte a felvidéki magyarok óriási potenciált hordoznak magukban, hogy gazdasági nagykövetei legyenek Szlovákiának és közös kapcsolatokat hozzanak létre a V4 országok között. 

Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz

Budapestre látogatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának, rendes embernek nevezte, akinek "van szíve".

Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta: "a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem", inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni - fejtette ki, úgy fogalmazva: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak "sebnyalogatós" kijelentéseket; "nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi".

A jövő az érdekes: "a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban" - jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

"Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a 100 évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt." "Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz" - zárta szavait.

Hír TV