2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Orbán Viktor: Belátható időn belül nem fog véget érni a háború

Szerda este kezdtük meg a kormányülést és péntek délben zárjuk – mondta el Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök a Sopronbánfalván tartandó háromnapos kihelyezett kormányülés féltávjánál, egy helyi stúdióban nyilatkozva elmondta, hogy ilyenkor az aktuális ügyek mellett az úgynevezett nagy ügyekről is esik szó.

  • Orbán Viktor: Belátható időn belül nem fog véget érni a háború

– Ilyen ügyek az energiaellátás, a mezőgazdaságban zajló technológiai folyamatok, valamint a honvédelem és a demográfiai folyamatok, családtámogatási döntések – közölte. 

Mint mondta, másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború. Kiemelte, hogy Nyugaton továbbra is háborút akarnak, ez a NATO-csúcson megerősítést nyert, a béke hangján pedig alig-alig beszélnek, így belátható időn belül nem fog véget érni a háború és nem szűnnek meg a szankciók.

– Ezek nélkül visszatérhetnénk a normális gazdasági növekedési pályájára – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy 

a kormánynak megvan a terve, hogy a háború és a szankciók ellenére év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Migránsgettók építését kéri Brüsszel

A miniszterelnök a migrációval kapcsolatban elmondta, az héten Brüsszelben egy megbeszélésen a többség úgy döntött, hogy bevezeti a kötelező migránskvótát, ez Magyarországra évente több tízezer migráns betelepítését jelentené, migránsgettók építésére kötelezné a tagállamokat.  

A tegnapi kormányülésen áttekintettük milyen politikai és jogi lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk Brüsszelt a terve végrehajtásában

– tette hozzá. 

Van egy úgynevezett gazdaságpolitikai rendszer vagy irányítás. Minden évben kiadják, hogy a tagállamoknak mit kellene tenniük gazdaságuk megváltozása érdekében. Brüsszelnek idén is van egy olyan javaslata, amely a rezsicsökkentés kivezetéséhez vezetne – mondta, hozzátéve, tegnap is tárgyaltak arról a kormányülésen, hogy ezt hogyan tudják megakadályozni. A kormányfő elmondta azt is, tárgyaltak egy új hulladékgazdasági rendszerről, amelynek bevezetése hátrányosan érintené a borászokat, ezért most erre is próbálnak megoldást találni. 

Mindenképpen meg kellett akadályozni, hogy az érthető ukrán érdekeket érvényesítsék a NATO-csúcson, mert ez magával hordozza a világháború kockázatát

– jelentette ki Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban. 

– Kétségkívül az ukránok kommunikációs stílusa szokatlan. Ha bajban és segítséget kérsz, viselkedj rendesen – fogalmazott a kormányfő arra a felvetésre, hogy a NATO-csúcs után már a brit védelmi miniszter is kritizálta az ukrán elnököt, mondván, hogy lehetne hálásabb. Orbán Viktor érti, hogy az ukránok nagyon nagy bajban vannak, ám fontos, hogy ne fogadjuk el az ukrán nézőpontot, mert azzal belecsúszunk a háborúba. 

Miért nem akarják az amerikaiak a háború végét? 

– A helyzet továbbra is rendkívül veszélyes – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy naponta százával, olykor ezrével halnak meg emberek a szomszédunkban. 

– Észnél kell lennünk

– rögzítette. 

A kormányfő egyébként egyetért Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentésével, hogy

az USA öt perc alatt véget vethetne a háborúnak,

szerinte, ha az amerikaiak a háború végét akarnák, akkor annak már holnap vége lenne. – A NATO-csúcson sem kaptunk választ arra, hogy amerikaiak ezt miért nem akarják – árulta el a miniszterelnök.  

Egy másik felvetésre válaszolva elmondta, hogy a mostani tendenciákat tekintve van esély arra, hogy már decembernél egy-másfél hónappal hamarabb egyszámjegyű legyen az infláció.

Migráció: Működik a magyar modell

Orbán Viktor elmondta, az elmúlt egy évben az unió határainál 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel, ebből 270 ezret a magyar határnál. A miniszterelnök nem zárja ki, hogy a „brüsszeli kollégáknak” lehetnek jó meglátásaik bizonyos kérdésekben, de 

a migrációval kapcsolatban nekünk a saját tapasztalatainkra kell támaszkodnunk.

Mindig fel kell idézni az emlékezetünkben, hogy hogyan csaptak össze az erőszakos és felfegyverzett migránsok a magyar határőrökkel Röszkénél, hogyan meneteltek keresztül az országon százezrével, hogyan szállták meg a budapesti pályaudvarokat, tehát nekünk van tapasztalatunk, nekünk ebből kell dolgozni. A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy semmilyen migráció – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök szerint egyetlen megoldása van a migrációnak, mégpedig az, hogy akinek menedékkérelmét nem bírálták el, annak az unió határán kívül kell maradnia. Elmondta, Magyarország a kérdésben saját modellt épített fel, ezért sincsenek Magyarországon migránsok. 

A magyar migrációs modellről a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel szerint ez nem helyes, ezért nem akarják ezt a modellt átvenni. – A magyar emberek három perc alatt kipenderítenék azt a kormányt, amelyik úgy viselkedne, mint a nyugati kormányok – fogalmazott. Jelezte, hogy amíg nemzeti kormány van Magyarországon, addig nem lesznek migránsgettók hazánkban, éppen elég munka volt annak idején a menekülttáborokat felszámolni.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!