2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből

Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján ünnepi beszédében, Kiskőrösön Petőfi Sándor szülőháza előtt.

  • Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből

Orbán Viktor: Petőfi átlépett a legendák világába

Orbán Viktor beszéde elején azt közölte, hogy Petőfi születésekor olyan gyenge volt, hogy spirituszban fürdették, majd vándorszínész lett és az ország ünnepelt költője lett. 5 év alatt 1000 verset írt, kirobbantott egy forradalmat, és elhozta a szabadságot az országnak. 26 évesen pedi elesik - tette hozzá. Nem ágyban párnák közt, hanem a szabadság harcmezején éri a halál - mondta a kormányfő. Ahogy jött, úgy távozott, átlépett a legendák világába. 

Minden magyarban van egy kis Petőfi

Orbán Viktor szerint egy amerikia filmrendező szerint Petőfi rejtélyről beszélne. Magyar sors, közülünk való, aki fölén emelkedik. A magyar nehezen fogadja el az ilyet, de most elfogadja. A mi szerelmetes fiúnk Petőfi, minden magyarban van egy kis Petőfi - mondta a kormányfő.  

Felemelte fejét a nemzet

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy Petőfi születése idején szövegezte Kölcsey a Hímnuszt. 25 évvel a Hímnusz után Magyarország már felemelte a fejét, és felgyenesedő nemzet, és önbizalommal tekint szét - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor: Az irányt Petőfi adta meg a hazának

Orbán Viktor felsorolta, hogy 1823 és 1848 között milyen fontos fejlesztések történtek az országban, de ez akkor nem volt elég a magyaroknak. A kormányfő szerint a nyugtalan magyar lélek azt kérdezte, és ma is kérdezi, hogy mi volna a világraszóló tett, amiért érdemes volt felegyenesedni. Mit kezdjünk a visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszörözött erőnkkel? A 19. század közepének Magyarországa is kereste, hogy merre szabjunk irányt a hazának - mondta a kormányfő.

"Ez a nagy közös születésnapunk"

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap - mondta a kormányfő. Így él a mi emlékezetünkben a magyar szabadság születésének a napja is - közölte. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Szólt arról is, hogy Petőfi szülei előtt is fejet kell hajtani. 

Orbán Viktor: Minden nagy költőnkben van valami a nagy magyar néplélekből

Orán Viktor arról is beszélt, dicsőség a Petrovics családnak. Ha két magyar öszsetalálkozik, akkor jó esély van arra, hogy 3 véleményen legyenek. Abban teljes egyetértés van, hogy Petőfi a legnagyobb magyar költő. Meglepő, hogy ebben egyetértés van - tette hozzá. Mi magyarok költőien lakozunk a Földön, ahol nagyon prózaian lakozik az élet. Minden nagy költőnkben van valami a nagy magyar néplélekből - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. 

Csak öt év, és Petőfi életműve mégis teljes

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Petőfi soha nem hagyta el a szellemi világ keresztény erőterét. A szabadság, egyenlőség, testvériség a hit, remény, szeretet parancsa mellett érvényes csak, és ezt Petőfi is tudta - mondta. Megállás nélkül dolgozott Petőfi, és csak 5 év adatott neki alkotásra - mondta.Csak 5 év, és Petőfi életműve mégis teljes. 

Az ő életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt - mondta a kormányfő. Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk - tette hozzá.  

Petőfi ezt tudta

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy magyarnak születni kötelességet jelent, és méltónak lenni a fajtánkhoz. Vagy rabság, vagy szabadság - lehet választani. A kormányfő elmondta, hogy Petőfi tudta a nemzet életében is eljön a döntés pillanata, és ha itt a pallanat, akkor harcba szálljon. Petőfi éppúgy, mint mi egy szabad Magyarország boldog polgára akart lenni. Választhatta volna a biztos és jómódú életet, és megérdemelte volna, hogy ágyban párnák között a nemzet koszorús költőjeként távozzon, de ő másként döntött.Úgy halt meg, ahogy megénekelte.    

Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből

Orbán Viktor szerint a magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Petőfi ebben a menetben itt van velünk. Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba - tette hozzá. Tartozunk neki.Ezért sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből.Nem fogjuk hagyni és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi! - zárta a kormányfő. 

HírTV - Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!