2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Orbán Viktor: Aki mást állít, az hazudik

Hír TV

2018. december 21., péntek 08:34, frissítve: péntek 18:24

Az emberek többet akarnak keresni, a szabályok viszont korlátozzák őket – erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban, miután az államfő aláírta a szakszervezetek és az ellenzék által kifogásolt túlóratörvényt, ami Áder János közleménye szerint viszont nem Alaptörvény-ellenes. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkások szempontjából egy jó törvényről van szó, a munkaadóknak pedig többet kell fizetniük, ha jó munkaerőt akarnak. A túlóratörvény miatti tüntetésekkel kapcsolatban hozzátette, a legaktívabb tüntetőket Soros György fizeti.

„A Munka törvénykönyvét azért kellett módosítanunk, mert a munkaadók ma már lasszóval fogják a munkavállalókat.” A kormányfőt a Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy aki többet szeretne dolgozni, azt gyakran korlátozzák a munkaügyi szabályok. Ez főleg a kis- és közepes vállalkozásokra jellemző.

„Napi gyakorlat a munkaügyi központok visszajelzése alapján, hogy mindenfajta kiskaput keresnek, stikliket alkalmaznak, mert nem engedi meg a Munka törvénykönyve, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az többet is dolgozhasson” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök hozzátette, hogy az önkéntes túlmunka lehetőségét biztosítanák, és senkit sem lehet plusz munkára kényszeríteni. „„Semmi mást nem akartunk és most sem akarunk, minthogy ezeket a buta szabályokat elmozdítsuk, félre tegyük, és azok, akik dolgozni akarnak, had dolgozzanak és keressenek többet. Ehhez persze az kell, hogy ne lehessen őket túlmunkára kényszeríteni, ez a törvény tiltja, nem lehet, aki mást állít, hazudik. Az szükséges, hogy megkapják a munkájukért a bérüket, ezért ugyanúgy, mint eddig, hónap végén ki fogják nekik fizetni a rendes bérüket és a túlóra bérüket. Aki mást állít, az hazudik, az politizál, ahelyett hogy a tényekről beszélne, így áll a helyzet. Szerintem ez egy jó törvény” – emelte ki.

A kormányfőt a túlórakeret emelése miatti ellenzéki obstrukcióról és az azt követően indult tüntetéshullámról is kérdezték. Orbán Viktor szerint botránnyal nem lehet megakadályozni a törvényalkotást a parlamentben. A miniszterelnök hozzátette, hogy meg kell hallgatni a tüntetők hangját, a vandalizmust és az erőszakot viszont el kell választani a politikai véleménynyilvánítástól, a rendőrök fellépése a tüntetéseken és az MTVA-székháznál pedig szabályos volt. A demonstrálók közül eddig 62 embert állítottak elő.

„Én azt hiszem, hogy nemzetközi mércével is, a magyar rendőrök az önveszélyesség határáig vállalták, hogy türelmesen reagálnak arra, ami történik. Kívánom nekik, hogy legyen lelki erejük, meg türelmük, meg idegrendszerük, meg csigavér legyen a következő napok, hetek, hónapok, ki tudja milyen hosszú időszak ez, az ilyen típusú provokatív megmozdulásaival szemben. Szeretném, hogy a rendőrök tudják, hogy a kormányra mögöttük áll, a kormányra számíthatnak és nagyon remélem, hogy a jogi szervei, hatóságai Magyarországnak higgadtan és nyugodtan világossá teszik, hogy hol vannak a törvényesség határai, meddig lehet elmenni” – emelte ki.

A kormányfő hozzátette, hogy a migrációt elutasító jobboldali kormányokat Európa szerte támadják, a legaktívabb tüntetőket pedig kapcsolatban állnak Soros György hálózatával.

Megfordítani a széljárást

A kormányfő a jövő évi EP-választással kapcsolatban megjegyezte: olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége az országnak, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon. Az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért aki ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott, tette hozzá.

A kormányfő hangot adott reményének, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik „meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást”. A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de szólt arról is, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

A hullámverést is jól tudjuk venni

A magyar gazdaság minden emberi számítás szerint 2019-ben is jól teljesít majd, és a kormány elszánt arra, hogy ha döntést kell hozni a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen fordulatai miatt, azt gyorsan meghozza. „Képesek vagyunk arra, hogy a hullámverést is jól vegyük” – fogalmazott. A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat, képesek vagyunk saját erőből is jó életet teremteni magunknak. Ezen az úton megyünk tovább, jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie. Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést - mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.