2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Orbán Viktor: Aki mást állít, az hazudik

Az emberek többet akarnak keresni, a szabályok viszont korlátozzák őket – erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban, miután az államfő aláírta a szakszervezetek és az ellenzék által kifogásolt túlóratörvényt, ami Áder János közleménye szerint viszont nem Alaptörvény-ellenes. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkások szempontjából egy jó törvényről van szó, a munkaadóknak pedig többet kell fizetniük, ha jó munkaerőt akarnak. A túlóratörvény miatti tüntetésekkel kapcsolatban hozzátette, a legaktívabb tüntetőket Soros György fizeti.

  • Orbán Viktor: Aki mást állít, az hazudik

„A Munka törvénykönyvét azért kellett módosítanunk, mert a munkaadók ma már lasszóval fogják a munkavállalókat.” A kormányfőt a Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy aki többet szeretne dolgozni, azt gyakran korlátozzák a munkaügyi szabályok. Ez főleg a kis- és közepes vállalkozásokra jellemző.

„Napi gyakorlat a munkaügyi központok visszajelzése alapján, hogy mindenfajta kiskaput keresnek, stikliket alkalmaznak, mert nem engedi meg a Munka törvénykönyve, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az többet is dolgozhasson” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök hozzátette, hogy az önkéntes túlmunka lehetőségét biztosítanák, és senkit sem lehet plusz munkára kényszeríteni. „„Semmi mást nem akartunk és most sem akarunk, minthogy ezeket a buta szabályokat elmozdítsuk, félre tegyük, és azok, akik dolgozni akarnak, had dolgozzanak és keressenek többet. Ehhez persze az kell, hogy ne lehessen őket túlmunkára kényszeríteni, ez a törvény tiltja, nem lehet, aki mást állít, hazudik. Az szükséges, hogy megkapják a munkájukért a bérüket, ezért ugyanúgy, mint eddig, hónap végén ki fogják nekik fizetni a rendes bérüket és a túlóra bérüket. Aki mást állít, az hazudik, az politizál, ahelyett hogy a tényekről beszélne, így áll a helyzet. Szerintem ez egy jó törvény” – emelte ki.

A kormányfőt a túlórakeret emelése miatti ellenzéki obstrukcióról és az azt követően indult tüntetéshullámról is kérdezték. Orbán Viktor szerint botránnyal nem lehet megakadályozni a törvényalkotást a parlamentben. A miniszterelnök hozzátette, hogy meg kell hallgatni a tüntetők hangját, a vandalizmust és az erőszakot viszont el kell választani a politikai véleménynyilvánítástól, a rendőrök fellépése a tüntetéseken és az MTVA-székháznál pedig szabályos volt. A demonstrálók közül eddig 62 embert állítottak elő.

„Én azt hiszem, hogy nemzetközi mércével is, a magyar rendőrök az önveszélyesség határáig vállalták, hogy türelmesen reagálnak arra, ami történik. Kívánom nekik, hogy legyen lelki erejük, meg türelmük, meg idegrendszerük, meg csigavér legyen a következő napok, hetek, hónapok, ki tudja milyen hosszú időszak ez, az ilyen típusú provokatív megmozdulásaival szemben. Szeretném, hogy a rendőrök tudják, hogy a kormányra mögöttük áll, a kormányra számíthatnak és nagyon remélem, hogy a jogi szervei, hatóságai Magyarországnak higgadtan és nyugodtan világossá teszik, hogy hol vannak a törvényesség határai, meddig lehet elmenni” – emelte ki.

A kormányfő hozzátette, hogy a migrációt elutasító jobboldali kormányokat Európa szerte támadják, a legaktívabb tüntetőket pedig kapcsolatban állnak Soros György hálózatával.

Megfordítani a széljárást

A kormányfő a jövő évi EP-választással kapcsolatban megjegyezte: olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége az országnak, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon. Az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért aki ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott, tette hozzá.

A kormányfő hangot adott reményének, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik „meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást”. A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de szólt arról is, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

A hullámverést is jól tudjuk venni

A magyar gazdaság minden emberi számítás szerint 2019-ben is jól teljesít majd, és a kormány elszánt arra, hogy ha döntést kell hozni a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen fordulatai miatt, azt gyorsan meghozza. „Képesek vagyunk arra, hogy a hullámverést is jól vegyük” – fogalmazott. A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat, képesek vagyunk saját erőből is jó életet teremteni magunknak. Ezen az úton megyünk tovább, jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie. Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést - mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!