2021. január 19.,
kedd, Sára, Márió napja

Orbán Viktor: A kórházak bírni fogják a terhelést

Magyar Nemzet

2020. november 11., szerda 20:07

A meghozott óvintézkedések révén az egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a kórházi dolgozók állni fogják a sarat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában.

– Ha úgy megy tovább minden, ahogy eddig, akkor 50 százalék esély lett volna arra, hogy kibírják a terhelést a kórházak. A meghozott intézkedések révén azonban ez az esély 99,9 százalék – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a TV2 Tények című műsorának adott interjúban. A kormányfő szerint kórházi ágy, maszk, védőfelszerelés és lélegeztetőgép van elég, orvosok is vannak, de nem elegen, ezért kellett szigorítani az óvintézkedéseken. 

A miniszterelnök úgy vélte: ha az emberek nem segítenek, a legjobb intézkedés is hamvába holt, most azonban úgy látta, meg lehet hozni olyan szigorú intézkedéseket is, amilyenre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a járványkezelésben az osztrákok laborként működnek hazánk számára, mert előttünk vannak egy héttel.

A kormányfő úgy vélekedett: hősies állapotban van a magyar egészségügyi rendszer. – Az orvosok, ápolók, kisegítők emberfeletti, erőn feletti munkát végeznek. Azonban, ha minden úgy ment volna, ahogy eddig, akkor elestek volna a gyógyítás frontján, kapitulálniuk kellett volna – fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: a meghozott óvintézkedések révén a magyar egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a dolgozók állni fogják a sarat. – Csak a köszönet és a hála nyelvén beszélhetek az orvosokról, ápolókról, kórházi dolgozókról – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősek veszélyben vannak, de ha meglesz a vakcina, akkor

mi terítjük le a vírust, nem ő terít le minket.

Hozzátette: olyan gyógyszereket szerzett be a kormány, amelyek segítenek a vírus támadását elviselni, és elviselhetővé teszik a betegség lefolyását.

– Most elegendő a gyógyszerkészlet, de folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok – számolt be a miniszterelnök, kiemelve: nagyon jó orvosaink és ápolóink vannak, de sajnos sokan közülük is megfertőződtek a vírussal.

Az iskolák nyitva tartása kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a közvéleményben különböző álláspontok léteznek,

egy masszív többség azonban úgy gondolja, hogy az országnak működnie kell a járvány idején is.

– Nehéz, embert próbáló, inkább szomorú, mint erős pillanat a mostani – mondta, megjegyezve: nem érti azokat, akik a kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó pillanatban búcsú-összejöveteleket szerveztek.

A védelmi szabályok betartatása kapcsán a kormányfő úgy vélekedett: jó, ha a rendőreink emberségesek, de ne legyenek puhák.

Közölte azt is: tavasszal a rendőrök helytálltak, most pedig vegyes járőrözés lesz, ami azt jelenti, hogy a rendőrök és a katonák együtt intézkednek majd, a katonáknál pedig fegyver lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy olyan vakcina, ami mind a négy akadályon átment, még nincs a világon, olyan viszont, ami három próbát kiállt, több is van. – Nekünk mind az Európai Unióval, mind az oroszokkal, mind a kínaiakkal van kapcsolatunk – mondta.

Kifejtette: a koronavírus elleni oltás nem kötelező, hanem önkéntes lesz. Hozzátette:

bármelyik oltásról legyen is szó, december végén, illetve januárban még csak kis mennyiségben lesz elérhető a vakcina.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a most meghozott szigorítások hatásának érzékeltetéséhez legalább két hét szükséges.

– Karácsony idén is lesz, mert Jézus Krisztus idén is megszületik, az a kérdés, hogy hányan leszünk ott együtt ebben a pillanatban. Most ezt még nem tudom megmondani – fogalmazott, hozzátéve: nem akar elhamarkodott ígéreteket tenni, de

Európa néhány jól védekező országa, köztük Magyarország, a karácsonyt már remélhetőleg szabadabban töltheti.

– Két hét múlva tudom megmondani, hogy lehet-e tíz főnél nagyobb létszámú családi rendezvényeket tartani – mondta.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy hamarosan újabb gazdasági intézkedéseket hoznak, amelyek segíteni fogják a vállalkozásokat, hogy azok talpon maradjanak ebben a nehéz helyzetben is.

– Adókat akarunk csökkenteni, több pénzt akarunk a vállalkozásoknál hagyni

– szögezte le.

 

Közben miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban mondott köszönetet az embereknek a szabályok betartásáért. A felvételen látszik, ahogy a kijárási tilalom életbe lépésekor kiürül az egyébként forgalmas Lánchíd. „Tavasszal egyszer már sikerült. Ha betartjuk a szabályokat és összefogunk, együtt újra sikerülni fog” - üzente a kormányfő.

Kapcsolódó tartalom:

Orbán Viktor: A katonaság is részt vesz a kijárási tilalom betartatásában

Orbán Viktor: Köszönjük, hogy betartják a szabályokat

Magyar Nemzet