2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Orbán Viktor: A kórházak bírni fogják a terhelést

A meghozott óvintézkedések révén az egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a kórházi dolgozók állni fogják a sarat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában.

  • Orbán Viktor: A kórházak bírni fogják a terhelést

– Ha úgy megy tovább minden, ahogy eddig, akkor 50 százalék esély lett volna arra, hogy kibírják a terhelést a kórházak. A meghozott intézkedések révén azonban ez az esély 99,9 százalék – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a TV2 Tények című műsorának adott interjúban. A kormányfő szerint kórházi ágy, maszk, védőfelszerelés és lélegeztetőgép van elég, orvosok is vannak, de nem elegen, ezért kellett szigorítani az óvintézkedéseken. 

A miniszterelnök úgy vélte: ha az emberek nem segítenek, a legjobb intézkedés is hamvába holt, most azonban úgy látta, meg lehet hozni olyan szigorú intézkedéseket is, amilyenre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a járványkezelésben az osztrákok laborként működnek hazánk számára, mert előttünk vannak egy héttel.

A kormányfő úgy vélekedett: hősies állapotban van a magyar egészségügyi rendszer. – Az orvosok, ápolók, kisegítők emberfeletti, erőn feletti munkát végeznek. Azonban, ha minden úgy ment volna, ahogy eddig, akkor elestek volna a gyógyítás frontján, kapitulálniuk kellett volna – fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: a meghozott óvintézkedések révén a magyar egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a dolgozók állni fogják a sarat. – Csak a köszönet és a hála nyelvén beszélhetek az orvosokról, ápolókról, kórházi dolgozókról – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősek veszélyben vannak, de ha meglesz a vakcina, akkor

mi terítjük le a vírust, nem ő terít le minket.

Hozzátette: olyan gyógyszereket szerzett be a kormány, amelyek segítenek a vírus támadását elviselni, és elviselhetővé teszik a betegség lefolyását.

– Most elegendő a gyógyszerkészlet, de folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok – számolt be a miniszterelnök, kiemelve: nagyon jó orvosaink és ápolóink vannak, de sajnos sokan közülük is megfertőződtek a vírussal.

Az iskolák nyitva tartása kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a közvéleményben különböző álláspontok léteznek,

egy masszív többség azonban úgy gondolja, hogy az országnak működnie kell a járvány idején is.

– Nehéz, embert próbáló, inkább szomorú, mint erős pillanat a mostani – mondta, megjegyezve: nem érti azokat, akik a kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó pillanatban búcsú-összejöveteleket szerveztek.

A védelmi szabályok betartatása kapcsán a kormányfő úgy vélekedett: jó, ha a rendőreink emberségesek, de ne legyenek puhák.

Közölte azt is: tavasszal a rendőrök helytálltak, most pedig vegyes járőrözés lesz, ami azt jelenti, hogy a rendőrök és a katonák együtt intézkednek majd, a katonáknál pedig fegyver lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy olyan vakcina, ami mind a négy akadályon átment, még nincs a világon, olyan viszont, ami három próbát kiállt, több is van. – Nekünk mind az Európai Unióval, mind az oroszokkal, mind a kínaiakkal van kapcsolatunk – mondta.

Kifejtette: a koronavírus elleni oltás nem kötelező, hanem önkéntes lesz. Hozzátette:

bármelyik oltásról legyen is szó, december végén, illetve januárban még csak kis mennyiségben lesz elérhető a vakcina.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a most meghozott szigorítások hatásának érzékeltetéséhez legalább két hét szükséges.

– Karácsony idén is lesz, mert Jézus Krisztus idén is megszületik, az a kérdés, hogy hányan leszünk ott együtt ebben a pillanatban. Most ezt még nem tudom megmondani – fogalmazott, hozzátéve: nem akar elhamarkodott ígéreteket tenni, de

Európa néhány jól védekező országa, köztük Magyarország, a karácsonyt már remélhetőleg szabadabban töltheti.

– Két hét múlva tudom megmondani, hogy lehet-e tíz főnél nagyobb létszámú családi rendezvényeket tartani – mondta.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy hamarosan újabb gazdasági intézkedéseket hoznak, amelyek segíteni fogják a vállalkozásokat, hogy azok talpon maradjanak ebben a nehéz helyzetben is.

– Adókat akarunk csökkenteni, több pénzt akarunk a vállalkozásoknál hagyni

– szögezte le.

 

Közben miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban mondott köszönetet az embereknek a szabályok betartásáért. A felvételen látszik, ahogy a kijárási tilalom életbe lépésekor kiürül az egyébként forgalmas Lánchíd. „Tavasszal egyszer már sikerült. Ha betartjuk a szabályokat és összefogunk, együtt újra sikerülni fog” - üzente a kormányfő.

Kapcsolódó tartalom:

Orbán Viktor: A katonaság is részt vesz a kijárási tilalom betartatásában

Orbán Viktor: Köszönjük, hogy betartják a szabályokat

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!