2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Orbán Viktor: A kisszerű kultúrpolitika kora véget ért

Átadták a felújított Szépművészeti Múzeumot. Az épületet 3 évig restaurálták, a múzeum 40 százaléka megújult.Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány több mint 70 éves adósságot törleszt, amikor a Szépművészeti Múzeum román csarnokát átadják a magyar közönségnek. A kormányfő beszédében kiemelte: a Szépművészeti Múzeum újranyitása azt üzeni, hogy a törvényszerűen kisszerű kultúrpolitika korszaka véget ért.

  • Orbán Viktor: A kisszerű kultúrpolitika kora véget ért

Újra nyitva áll a Szépművészeti Múzeum kapuja a látogatók előtt. A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai eredményeként felújították a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületes felújításon átesett és raktárként használt Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

A felújított Szépművészeti Múzeum a művészetnek szentelt katedrális – így jellemezte a felújított épületet Baán László, a múzeum főigazgatója. Sok száz ember végezte el az elmúlt három évben azt a nagyszerű munkát, aminek az eredményét először önök és önöket követően sok százezer, sőt millió látogatónk csodálhat majd meg és élvezheti gyümölcsét reményeink szerint hosszú éveken, évtizedeken át – tette hozzá.

Azért vagyunk itt, hogy egy több mint 70 éves adósságot törlesztve régi fényében visszaadjuk a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát– így kezdte köszöntő beszédét a miniszterelnök. A kormányfő kiemelte: mi magyarok a saját nagyságunkat sohasem abban láttuk, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, amit hozzá tudunk tenni az egyetemes tudományhoz és kultúrához. Mi olyan nép vagyunk, amely mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle. Alaptörvényünk mondja: büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, tehetségével és szorgalmával pedig gyarapította közös értékeit. Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez – mondta. Az európai kultúrharc örvénylésében most kell megvédenünk kulturális mivoltunkat, identitásunkat és szuverenitásunkat – hangsúlyozta a kormányfő.

A most helyreállított, a Román csarnokkal kiegészült Szépművészeti Múzeum újranyitása azt üzeni, hogy a másokat majmoló, tehát törvényszerűen kisszerű kultúrpolitika korszaka véget ért. a 20. századból itt maradt eszmék aligha állják ki a mai idők próbáját. Naponta látjuk ahogy hanyatlanak, enyésznek és porladnak. Nekünk az a reményünk, hogy mi magyarok visszatalálunk a saját utunkra, időtálló eszmékben hiszünk majd megint és lesz közös rend, amely felé mindannyian szabadon törekedhetünk– hangzott el Orbán Viktor megnyitó beszédében. 

A kormányfő arra is emlékeztetett: a magyar történelemnek az is része, hogy rendre akadnak olyanok is, akik szemében ellenszenves a nemzeti nagyság gondolata és idegen mércével akarnak mérni bennünket, ezek pedig mély nyomokat hagytak a Szépművészeti Múzeum épületén és a Városligeten is. Orbán Viktor kiemelte: bátorságunk és erőnk is van a millenniumi tradíciót folytatni, a Városligetben különleges teret építettek, és a hagyományokat megőrizve ezt a rendkívüli teret átvisszük a 21. századba, begyógyítjuk a sebeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!