2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Orbán Viktor: A jövő hét elejétől megindul a regisztráción alapuló oltás

A jövő hét elejétől megindul a regisztráción alapuló oltás - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök azt is elmondta: Mára virradóra 1459 új beteg mellett 83 halálos áldozatot regisztráltak. A kormányfő kiemelte: ha túl korán enyhítenek el a korlátozásokon, akkor semmibe hullik az, amit hazánk az elmúlt hónap során a védekezés terén elért. Ha lesz elég vakcina, akkor ledöfjük a vírust és szabadok leszünk – hangsúlyozta. Mint mondta, megérti, hogy a vendéglátósok és a szállodai dolgozók nehéz helyzetben vannak, de türelmet kért, mint mondta, emberek halhatnak bele azért, mert „nem bírjuk ki”.

  • Orbán Viktor: A jövő hét elejétől megindul a regisztráción alapuló oltás

 

Új szakasz kezdődik a jövő héten a hazai oltási folyamatban – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta: a jövő héten megkezdődik a regisztráció alapú oltás. Tehát aki oltást akar, az regisztráljon. A kormányfő hozzátette: eddig nagyjából kétmillióan regisztráltak.

Megvárom a kínai vakcinát. A kínaiak ismerik a legrégebben, ők tudhatnak róla a legtöbbet – mondta Orbán Viktor. Ha tehetem, a kínai vakcinát választom

– fogalmazott a kormányfő. 

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a korlátozások feloldásának vagy fenntartásának kérdésében a legkevésbé az számít, hogy mit mondanak a nemzetközi szervezetek. A járvány lokális, nemzeti felelősség és nemzeti döntés. Szabadulnánk már, de fájó szívvel kell igazat adni a szakembereknek, hogy ne áldozzuk fel azt a három hónapot, lecseréltük a szabad életünket fél szabadra, ha lazítunk, semmibe hullanak az eddig elért eredmények – mondta el a kormányfő, aki hozzátette: emberéletekről van szó, minden nap 100-200 embert veszíthetünk el.

A kereskedőkben, állampolgárokban a bezártság keltette indulat kapcsán arról beszélt: az indulat másodlagos kérdés, a döntéseket meghozóknak nyugodtnak kell lenni.

Nem az a döntő érv, hogy ki fog megharagudni, dolgozunk a vakcina beszerzésén.

Szeretném arra kérni az összes türelmetlen embert, akkor is ha éttermes, ha kávézós vagy ha csak közönsége egy-egy ilyen helynek, hogy járványról van szó, ami fertőz. Emberek halhatnak bele abba, hogy nem bírtuk ki még néhány hétig. Igyekszünk segíteni a szolgáltatóipart: a kormányülésen határozott döntést hoztunk arról, hogy a számukra megítélt támogatás folyósítása meggyorsuljon. Ezért bízzanak bennünk, a nekik járó összeget meg fogják kapni – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a szabálysértéseket illetően egyértelműek a szankciók: ha valaki azokat elköveti, akkor százötvenezer és egymillió közötti bírságot fog fizetni. Azon vendéglátóhelyeket pedig, amelyeket a tiltás ellenére is működtetnek fél évre fogjuk bezárni, amennyiben pedig megismétlik, akkor egy teljes évre.

Be kell tartani az oltási rendet

A kormányfő az oltási rend megszegésével kapcsolatban leszögezte: próbálják az emberek azt elfogadni, hogy amíg nincs elegendő vakcina, addig be kell tartani az oltási rendet. A kormánytagok oltása is csak azután lehetséges, amikor az 56 év felettieket beoltották. Orbán arra kér mindenkit: ne legyenek kilengések, utalva azokra a baloldali politikusokra, akik soron kívül beoltatták magukat.

A kormányfő a vakcinaválasztásról úgy fogalmazott: akkor lehet majd választani, ha lesz elegendő vakcina. Aki él ezzel a jogával, azt a sor végére írják.

Jelen pillanatban nincs elég vakcina, ahol van bevált, hatékony vakcina, onnan be tudjuk hozni – mondta a kormányfő, aki Szerbiát hozta fel példaként, ahol kínai vakcinával oltanak. – Szerbia meg tudta szervezni az ellátást, jobban mint akik az Európai Unióba tartoznak. Előszobaként tekintek Szerbiára, naponta kapok jelentést onnan – mondta a kormányfő, aki hozzátette: a napokban születhet megállapodás Kínával vakcina ügyben.

Ha nem jön kínai vakcina, 880 ezer embert tudunk beoltani, ha jön, akkor ezt a számot megkétszerezzük. Ha orosz is érkezik, akkor Húsvétkor más helyzetben kerülünk, lehetőség lesz a nagyobb nyitásra – mutatott a jövőbe Orbán Viktor, s hozzátette: minden erőnket a vakcinára kell összpontosítani.

A kormányfő az uniós vakcina beszerzésről úgy fogalmazott: nem látnak bele a lapokba, de most nincs itt az ideje gyepálni azért Brüsszelt, azon kell dolgozni, hogy több helyről szerezzünk vakcinát. – Hoztunk egy döntés, hogy a vakcinabeszerzés jogát átadjuk Brüsszelnek, most már eső után köpönyeg – szögezte le Orbán Viktor, s kiemelte: a vakcina nem politikai kérdés. 

A gazdaság kulcskérdését is vakcinának hívják

A gazdaság újraindulásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott:

minden a vakcinán múlik, a gazdaság kulcskérdését is vakcinának hívják.

A gazdaság újraindításának részleteiről Orbán Viktor elmondta: 6 ezer milliárd forintról már döntöttek, lépéseket tettek. Kis és nagyobb léptek is szerepelnek a kormány tervei között. Például 300 olyan falu van, ahol nincs kis bolt, a Magyar falu program ezen is segíteni akar, már kidolgoztak egy rendszert ennek a megoldására. A miniszterelnök kiemelte: szorosan együttműködnek az unióval a gazdaság digitalizálása és a zöldítése érdekében.

Orbán Viktor azt is bejelentette: olyan egyetemfejlesztési programot készítettek elő, amire eddig soha nem volt példa. 1500 milliárd forintot fektetnek a hazai egyetemekbe, ezért a kormányfő javasolja a modellváltást, hogy hatékonyan fel tudják használni a rendelkezésre álló forrásokat. A miniszterelnök bízik benne, hogy a következő évtized legnagyobb lokomotívja a felsőoktatás, a tudomány lesz.

Kapcsolódó:

Szentkirályi Alexandra: El tudtuk érni azt, hogy itt Magyarországon nincs a járványnak harmadik hulláma

Hír TV/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!