2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Orbán Viktor: Jól vizsgázott az ország a koronavírussal szembeni harcban

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a többi európai országban. Olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyeket a veszélyhelyzet súlyossága indokol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti állapotban vagyunk. Európában azt láttam, hogy nem megállítható a járvány terjedése, ezért javasoltam a kormánynak a veszélyhelyzet bevezetést. Két hétre hirdetheti meg a kormány, utána a parlament jóváhagyásával lehet hosszabbítani.

  • Orbán Viktor: Jól vizsgázott az ország a koronavírussal szembeni harcban

Orbán: a kormány nem habozik alkalmazni a védekezés eszközeit

A magyar jogrend alkalmas arra, hogy a kormányt a hatékony és gyors védekezésre eszközökkel ruházza fel, mi pedig nem fogunk habozni, hogy ezeket alkalmazzuk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 A kormányfő kiemelte: nem érdemes abban reménykedni, azt az illúziót táplálni, hogy egy-két hét alatt túljutunk a koronavírus-járványon. Ez hosszú hónapokig tart majd, ezért azzal kell számolni, hogy az életünk megváltozik, nem olyan lesz, mint amilyen lenni szokott, mert a járvány elhárítása érdekében intézkedéseket kell hozni - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarországon egyelőre egyedi megbetegedések vannak, és azért harcolnak, hogy ebből ne alakuljanak ki csoportos megbetegedések. "Nem fogadnék arra, hogy ezt sikerül megakadályozni", de most még azt a védelmi vonalat erősítjük, amely az egyedi megbetegedéseket elválasztja a csoportostól - közölte Orbán Viktor.

Orbán: nem engedünk a brüsszeli politikának

Meg tudjuk védeni az álláspontunkat, eddig sem engedtünk az elhibázott brüsszeli migrációs politikának és ezután sem fogunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő kijelentette: csak és kizárólag a magyarok mondhatják meg, kit engednek be az országba, "ez egy magyar ügy, a mi sorsunk, a mi életünk, a mi országunk, és nem engedjük, hogy bárki más rossz ötletekkel, tanácsokkal, utasításokkal tönkretegye az eddigi életformánkat, megsemmisítse azokat az eredményeket", amelyeket nagy nehezen, talpra állítva a magyar gazdaságot, elértünk.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: érti "a széplelkű nyilatkozatokat", amelyeket a nyugat-európai vezetők időnként jó tanácsként, "kicsit lekezelő módon, kioktatóan" akarnak adni, de ezeket elengedi a füle mellett, mert ők egy másik realitásban élnek. Az lenne a fontos, hogy mindenki végezze a saját dolgát, minket hagyjanak védekezni, hogy megvédhessük a saját életünket - mondta.

 

Orbán Viktor: Jól vizsgázott az ország a koronavírussal szembeni harcban

A miniszterelnök elmondta, hogy a Kínából kiindult fertőzéssel kapcsolatban egy ideig lehetett reménykedni, hogy Európát talán elkerüli a járvány, de mióta Olaszországban megjelent a koronavírus, a védekezés az elsődleges szempont. Rossz kommunikációnak tartom, hogy elterjedt, hogy Kínában véget ért a járvány, mert ez nem igaz, annyi történt, hogy a megbetegedések száma alacsonyabb lett, mint a gyógyultaké. A járvány után a visszatérés a megszokott, normális állapothoz hosszú ideig fog tartani – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: sajnos nagyon keveset tudunk a koronavírusról, amivel szemben egyelőre nincs ellenszer. Ezért is van mindenki tele aggodalommal és félelemmel, hiszen egy ismeretlen ellenséggel állunk szemben. De azt látjuk, hogy a járvány felfutási szakasza Kínában öt-hat hónapig tartott, és csak most kezdődött csillapodni a megbetegedések száma. Tehát, Európában is ezzel számolhatunk, jó pár hónapig eltarthat, mire visszajutunk a normális kerékvágásba. Ez alatt az idő alatt, a járvány elleni védekezés érdekében, rendkívüli intézkedéseket kell hoznunk.

Sajnos, sok országban már halálesetek is vannak, mi szeretnénk ebből kimaradni, de garancia nincs arra, hogy nem történik meg. Óriási lelki erőre van szükségünk, hogy ne adjuk meg magunkat a kórnak. És mivel nincs ellene gyógyszer csak egyet tudunk tenni, minden erőnkkel próbáljuk megakadályozni a terjedését. Ennek eszközei a határellenőrzések bevezetése, az utazási korlátozások, valamint a vesztegzár – ha valaki ezeket megszegi, rendőri erővel kényszerítjük a rendkívüli szabályok betartására – mondta a kormányfő, majd köszönetet mondott az ápolónőknek, az orvosoknak, a járványügyi szakembereknek, akik hetek óta megfeszített erővel dolgoznak a járvány megfékezése érdekében.

Ha bezárnánk az iskolákat, az a tanév végét jelentené, de a mostani tudásunk szerint a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek, mint az idősebbek. Minden ember elsősorban a szüleiért és a gyermekeiért aggódik, de amíg lehet, nem szeretnénk bezárni az iskolákat – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól.

Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni

Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

A kormányfő kifejtette: az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is át kell dolgozni.

Hangsúlyozta: felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni - közölte Orbán Viktor.

Közben a PSZ továbbra is az oktatási intézmények bezárását követeli

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli a koronavírus járvány miatt, és nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére - közölte az érdekvédelmi szervezet pénteken az MTI-vel.

A PSZ közleményében Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki nyilatkozatára reagált. A miniszterelnök azt mondta, az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, "akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat."

Az érdekvédők - mint írták - azzal sem értenek egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot.

A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig "az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról."

A szakszervezet megismételte előző napi sajtótájékoztatóján elhangzott álláspontját, azaz az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

A PSZ ismét felhívja a döntéshozók és az intézményfenntartók figyelmét arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) gondoskodni kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

Kossuth Rádió/ MTI / Magyar Nemzet

Kapcsolódó anyagok: 

Orbán Viktor: Vigyázzunk egymásra!

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!