2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Orbán Viktor: A gazdasági védekezésünk a beruházásokra fókuszál

A hírek szerint két órán belül eredményt az új koronavírus teszt – erről is kérdezték Orbán Viktort, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Hogy megtérültek-e azok a pénzek, amelyeket a gyógyszerkutatásra és fejlesztésre szántak, a miniszterelnök elmondta, a jelek szerint igen, de végleges ítéletet akkor szabad mondani, ha túl vagyunk a víruson és eljön a több hónapig tartó tapasztalatösszegzési időszak.

  • Orbán Viktor: A gazdasági védekezésünk a beruházásokra fókuszál

A miniszterelnök elmondta, Magyarországnak komoly orvoslegendái vannak. A külföldi diákok is gyakran magyar egyetemet választanak. A legnagyobb dolog a lenne, ha mi fedeznénk fel a vakcinát, de itt még nem tartunk. Orbán Viktor elmondta, megkérdezte az Európai Bizottság elnökét, mikor lesz vakcina, hiszen euromilliárdokat invesztálnak a tagállamok a gyógyszerkutatásba, azt várjuk, hogy a pénzünkért eredményt kapjunk. Mint mondta, az elnök asszony nem tudott választani, de úgy tűnik, a következő év felénél nem fog hamarabb megérkezni az oltóanyag. A kormányfő elmondta,

kifele megyünk a vírusból, mögöttünk és előttünk is hét hónap van. Úgy számol, hogy nekünk magyaroknak is addig kell kitartani. Szabadulás lesz, május-június-július környékén.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, Varga Mihály pénzügyminiszter hideg, hűvös pénzügyi szakember, aki két lábbal áll a földön, és akit komolyan lehet venni.

Ha szerinte vannak biztató jelek, akkor az tényleg úgy van. Én is bizakodom, de a következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy hat–hét hónappal ezelőtt ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét, amelyre minden ország valamilyen választ adott erre.

A mi egészségügyi válaszunk arra irányult, hogy március-áprilisban úgy gondoltuk, nyáron enyhülni fog a helyzet, majd lesz második hullám. A nyarat arra használtuk, hogy felkészítsük az országot, felkészítsük az embereket, megindítsuk az eszközgyártó kapacitásokat, szálljunk be a vakcina-kutatásokba, hozzuk meg a szükséges gazdasági intézkedéseket – mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság más, mint a nyugat-európaiak, nálunk az volt a fontos, hogy legyen munka. Munkahely pedig beruházásból van.

A gazdasági védekezésünk ezért a beruházásokra fókuszált. Beruházás pedig a vállalkozásoktól és a családoktól jön. A legnagyobb értékű családi beruházás az otthonteremtés. A családi beruházásokat megdobja az öt százalékos lakásáfa. Beindítjuk az otthonteremtési motort

– emelte ki.

A mi felfogásunkban a legnagyobb gazdasági veszély nem a fogyasztás visszaesése, hanem a kivárás. Mert, ha kivárnak a családok és a vállalkozások, megáll a gazdaság, nekünk pedig ez ellen kell tennünk. Az öt százalékos áfa nem csak egy jó döntés, hanem egy válságkezelési elem – tette hozzá a kormányfő.

Arról, hogy bírni fogják-e a kórházak járványhelyzet okozta terhelést, a miniszterelnök elmondta, kétféle módon lehet nézni a világot: pesszimistán és optimistán. Utóbbi felfogás – amelyet a miniszterelnök is oszt –, hogy a lehetőséget kell látni mindenben, a javulást és előrelépést.

Magyarország a legjobban védekező országok között volt, ha egyszer sikerült és tudtunk győzni, akkor a második hullám esetében is képesek leszünk erre

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: a győzelem azt jelenti, hogy a szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Az orvosi béremelés is szóba került az interjúban. Orbán Viktor szerint olyan időket élünk, amikor nem meglepő, hogy ezt a lépést megszavazta az Országgyűlés, hiszen az utóbbi harminc évben már volt példa hasonlóra. A kormányfő szerint most azért tűnik meglepőnek, mivel a baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, de ellene dolgozik és folyamatosan támadja a védekezés kulcsszereplőit.

– Kamuvideókat gyártanak, meghamisított videókat készítenek, hogy azt a látszatot keltsék, hogy mindjárt összeomlik az egészségügyi rendszer

– mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő az orvosbérek emelése kapcsán hangsúlyozta: az orvosoknak, illetve az egészségügyben dolgozóknak nem csak az volt a baja eddig, hogy kevés a fizetés, hanem hogy folyamatos rendezetlenség, sodródás volt jellemző abban a tekintetben, hogy milyen típusú egészségügyi rendszerünk legyen. Erre a kérdésre nem adott senki rendes választ.

Tíz évvel ezelőtt sem az orvosok hiánya volt a legnagyobb baj, hanem az ápolóké. Ez 2018-ban már súlyos formát öltött, ezért volt szükség jelentős béremelésre az ápolók körében. Ezután döntöttünk a kórházfelújításokról.

Budapesten jelenleg 30-40 milliárdos kórház felújítási programba kezdtünk,

és a folyamat végén eljutottunk oda, hogy az orvosok bérét is rendezzük – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: az eddigi rendszerben mindenki próbált alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és ha nincs rend, semmi sem erkölcstelen.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, örül neki, hogy az orvosi kamara vett egy nagy levegőt és azt mondta, nem érzik jól magukat a jelenlegi rendszerben.

Persze vannak még kérdések, amelyeket rendezni kell, ezeken munkacsoportok dolgoznak, és év végéig minden részletkérdést rendezni fogunk. Nem állítom, hogy tökéletes lesz, be kell járatni a rendszert, de végre lesz mihez viszonyulni

– húzta alá Orbán Viktor.

Fogékony talajra hullanak a hazai baloldal álhírei Brüsszelben

A külföldi támadásokra reagálva a miniszterelnök rámutatott: a baloldal, ha veszélyes embert lát, akkor megpróbálja levadászni. Mint mondta, a baloldalnak van egy reflexe, hogy a jobboldalt ezekkel a vádakkal kell támadni, az emberek pedig mindig magukból indulnak ki.

Nem tudják, hogy történt-e korrupció, de azt igen, hogy „történhetett volna”.

A baloldal rendszerint a jobboldaliakat korrupcióval vádolja. – Tele van a világ azzal a botránnyal, hogy létezik egy hatalmas globális pénzmosási botránysorozat, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll.

Ezért nem szeretem, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők hibátlanok, például a korrupcióban, mert ez nem felel meg a valóságnak

– jelentette ki.

Ha valóban Merkel kancellárasszony logikáját követjük, hogy a gazdaságban hogyan térülnek meg a beruházott összegek, azt látjuk, hogy ha nem is vagyunk hibátlanok, de jól valósulnak meg a beruházások.

Ha már korrupcióról beszélünk, Soros Györgyöt kell említenünk. – Arról van szó, hogy megveszi a nyugati politikusokat, és milliószám teszi tönkre az embereket, ebből szerez pénzt – világított rá a kormányfő.

Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az Európai Unióban, ki kell mondanunk, hogy az EU korrupt

– szögezte le Orbán Viktor, rámutatva: nyílt csata zajlik, amelyben Soros kiadta a parancsot, hogy büntessék meg Magyarországot.

A kormányfő úgy fogalmazott: a baloldalnak van valami ősi ösztöne, hogy örömét leli abban, hogy ha a bennünket megtámadnak idegen emberek, akkor a saját fajtájával szemben az idegeneknek ad igazat, velük fog össze. – Ez a nemzeti érzelmű jobboldaliak számára nehezen érthető reflex – zárta szavait Orbán Viktor. 

 

A miniszterelnöki interjút IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió forintos egészségügyi beruházást adtak át a Harkányi Termál Rehabilitációs Központban. A projekt, mely egy nagyobb fejlesztés utolsó része, a járóbeteg ellátást érinti.
Jövőt épít Hangony

Jövőt épít Hangony

15 férőhelyes, mini bölcsődével gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hangony. Amellett, hogy a településen sok a kisgyermekes család, a munkahelyteremtés is fontos tényező volt a fejlesztés szempontjából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!