2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Orbán partnert keres az Európai Unió „átépítéséhez”

Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozója arról tanúskodik, hogy a magyar miniszterelnök partnert keres az Európai Unió „átépítéséhez” – vélte csütörtökön a Rzeczpospolita című, független jobbközép lengyel napilap, a wpolityce.pl hírportál szerint pedig a milánói tárgyalás új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára.

  • Orbán partnert keres az Európai Unió „átépítéséhez”

A Rzeczpospolita csütörtöki kiadásában Pawel Kowal politológus, volt külügyminiszter-helyettes Orbán Viktort „az európai populisták pápájának”, Matteo Salvinit pedig „az egyik legintelligensebb európai populistának” nevezte, és úgy vélte: az olasz belügyminiszterrel a magyar kormányfő „még előzékenyebb” volt, mint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben.

Ebből a szerző arra következtetett: Orbán Viktor „mintha mindeddig nem talált volna »igazi« partnerére az EU átépítéséhez”. „A populisták hatalomra törekednek Európában, ehhez pedig arról kell meggyőzniük újabb és újabb országok lakosait, hogy (...) Európa valamiféle más víziója érdekében le kell mondani a mai EU-ról” - írta Kowal, aki ezt követően elvetette a közép-európai konzervatívok által szorgalmazott, a nemzetállamoknak nagyobb szuverenitást biztosító EU-koncepciót, és síkra szállt az unió mélyebb politikai integrációja mellett.

A wpolityce.pl című, konzervatív hírportálon szerda délután megjelent írásában Grzegorz Górny úgy vélte: Orbán Viktornak köszönhetően Magyarország ma fontosabb szerepet tölt be Európában, mint amilyen „valódi adottságaiból” következne. „Orbán megint az európai vita központjában helyezkedik el, meghatározza a konfliktusvonalat, a fogalmazásmódot” - szögezte le Górny. A Salvinivel folytatott találkozóval a magyar kormányfő a jövő évi európai parlamenti választások előtt „új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára, egyúttal viszont tág mozgásteret biztosított önmagának is” - áll a cikkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!