2019. augusztus 22.,
csütörtök, Menyhért, Mirjam napja

Orbán partnert keres az Európai Unió „átépítéséhez”

MTI

2018. augusztus 30., csütörtök 17:06

Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozója arról tanúskodik, hogy a magyar miniszterelnök partnert keres az Európai Unió „átépítéséhez” – vélte csütörtökön a Rzeczpospolita című, független jobbközép lengyel napilap, a wpolityce.pl hírportál szerint pedig a milánói tárgyalás új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára.

A Rzeczpospolita csütörtöki kiadásában Pawel Kowal politológus, volt külügyminiszter-helyettes Orbán Viktort „az európai populisták pápájának”, Matteo Salvinit pedig „az egyik legintelligensebb európai populistának” nevezte, és úgy vélte: az olasz belügyminiszterrel a magyar kormányfő „még előzékenyebb” volt, mint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben.

Ebből a szerző arra következtetett: Orbán Viktor „mintha mindeddig nem talált volna »igazi« partnerére az EU átépítéséhez”. „A populisták hatalomra törekednek Európában, ehhez pedig arról kell meggyőzniük újabb és újabb országok lakosait, hogy (...) Európa valamiféle más víziója érdekében le kell mondani a mai EU-ról” - írta Kowal, aki ezt követően elvetette a közép-európai konzervatívok által szorgalmazott, a nemzetállamoknak nagyobb szuverenitást biztosító EU-koncepciót, és síkra szállt az unió mélyebb politikai integrációja mellett.

A wpolityce.pl című, konzervatív hírportálon szerda délután megjelent írásában Grzegorz Górny úgy vélte: Orbán Viktornak köszönhetően Magyarország ma fontosabb szerepet tölt be Európában, mint amilyen „valódi adottságaiból” következne. „Orbán megint az európai vita központjában helyezkedik el, meghatározza a konfliktusvonalat, a fogalmazásmódot” - szögezte le Górny. A Salvinivel folytatott találkozóval a magyar kormányfő a jövő évi európai parlamenti választások előtt „új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára, egyúttal viszont tág mozgásteret biztosított önmagának is” - áll a cikkben.